Symptom på springmask – har du dem?

Eftersom vissa symptom på springmask även kan bero på andra problem bör man uppsöka läkare om man upplever två eller flera av dessa symptom, för att verifiera ifall man har drabbats.
Symptom på springmask – har du dem?
Maricela Jiménez López

Skriven och verifierad av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att uppvisa symptom på springmask kan vara något som upprör eller skrämmer många, men man behöver varken oroa sig eller skämmas över om man drabbas av dessa tarmparasiter.

Springmask är väldigt vanligt, och det drabbar inte bara personer i underutvecklade länder. Tala med en läkare och följ råden du får för att bota dig snabbt.

Nedan berättar vi om några symptom på springmask som du kan ha koll på. Upplever du dessa kan det indikera att du har parasiter i kroppen.

Vad är springmask?

Springmask, eller tarmparasiter, är organismer som lever på näring från andra organismer. Därför beror deras överlevnad på att de får näring och på värdorganismens hälsa.

Du kan drabbas av springmask på ett antal olika sätt. Det vanligaste är att kroppen infekteras genom mat. Larver kan lätt gömma sig i rå kyckling och fläsk. Det är även möjligt att man kan få dem i sig genom förorenat vatten och ej tillagade frukter och grönsaker. Dessutom är det väldigt vanligt att man drabbas genom kontakt med djur (även husdjur som katter, hundar och fåglar).

Det finns många olika typer av mask, och de har många vardagliga och vetenskapliga namn. De kan ha olika form och storlek och visa olika symptom i människokroppen.

Diarré kan vara ett symptom på springmask

Diarre är ett symptom på springmask

Diarré är ett vanligt tecken på flera olika sjukdomar, och är inte bara ett symptom på springmask. Det kan komma av många anledningar, från att man ätit mat som varit dålig till infektion i hjärta och andningsvägar. Men diarré är ett väldigt vanligt symptom på  tarmparasiter.

 • Tarmparasiter är oftast för små för att synas med blotta ögat.
 • I fall av stora maskar, från 2 cm och större, uppstår diarré endast då de förökat sig och blivit för många i tarmen.
 • I detta fall kan man med ögat upptäcka maskarna i avföringen.

Springmask kan orsaka buksmärtor

Buksmärtor som symptom på springmask kan lätt tolkas som mensvärk, eftersom buksmärtor förknippade med tarmparasiter kan vara väldigt starka. 

Det finns kvinnor som därför ignorerar det eftersom de tolkar det som vanlig månatlig värk .

 • Buksmärtor orsakade av tarmparasiter känns i nedre delen av magen, lokaliserat närmare ljumsken än buken.
 • Det indikerar förekomst av mask som livnär sig direkt på tarmväggarna, vilket irriterar nervslut och på så vis orsakar intensiv smärta.

Springmask kan hämma tillväxten hos barn

Om barn växer långsamt kan det vara ett symptom på springmask

Långsam tillväxt är ett av de vanligaste symptomen bland små barn och unga människor. Som vi redan har indikerat livnär sig tarmmaskar på näringen i värdorganismen, i detta fall människokroppen. Tarmmaskar konsumerar stora mängder vitaminer och mineraler för att själva växa.

Barn som har springmask är ofta kortare och smalare än andra barn. De kan även lida av ständig brist på energi. Sover dina barn stora delar av dagen och är trötta när de vaknar kan det vara ett symptom på springmask. Ta i så fall kontakt med läkare för att ställa en diagnos.

Utmattning är ett symptom på springmask

Utmattning är i första hand ett tecken på undernäring, snarare än ett tecken på själva parasiterna. Men det är när dessa äter upp det mesta av kroppens näringsämnen som man kan känna sig trött och svag.

Upplever du att du har mindre energi än vanligt kan du börja undersöka om du kan upptäcka även andra symptom.

Springmask i luftvägarna kan orsaka torrhosta

Torrhosta kan komma om parasiter har spridit sig till luftvägarna

Torrhosta är också ett symptom på springmask. Det finns många typer av mask som främst bosätter sig i mag- och tarmområdet under största delen av sin livscykel, men i det första stadiet, då de ännu bara är små larver, kan de börja utvecklas i andra delar av människokroppen.

 • Vissa parasiter migrerar till lungorna och matstrupen i början av sin tillväxt. Detta kan leda till inflammation i känsliga vävnader.
 • Torrhosta som inte ger med sig med hjälp av influensa- eller halsmediciner kan vara en indikation på parasiter.
 • Dessa symptom kan vara väldigt irriterande och även smärtsamma.

Springmask kan påverka aptiten

Har du springmask upplever kroppen det som någonting främmande och onormalt. Även om du själv inte känner av dem fysiskt påverkar de hela tiden kroppens nervsystem genom tarmarna. Denna påverkan säger till hjärnan att tarmen är full, däremot kan den inte identifiera huruvida det är mat du ätit eller maskar. Därför kan matlusten plötsligt påverkas, och du äter mindre och mindre för att du inte upplever att du är hungrig.

Det finns även andra typer av mask som tvärtom äter för mycket av din näring, vilket leder till att din kropp börjar lida näringsbristI dessa fall äter du mer och mer för att du hela tiden känner dig hungrig.

Du bör vara väldigt uppmärksam om du upptäcker något av dessa symptom på springmask. Upplever du endast något enstaka symptom är det inte sannolikt att det är för att du har parasiter i kroppen. Upplever du däremot två eller fler av dessa symptom samtidigt bör du snarast uppsöka en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Aparicio Rodrigo, M., & Tajada Alegre, P. (2007). Parasitosis intestinales. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(11)70035-X
 • Agirrezabala, J., Iñigo, P., Miren, A., Iciar, A., Armendáriz, M., Barrondo, S., … Valverde, E. (2009). Parasitosis intestinales. Información Farmacoterapéutica de La Comarca.
 • Fumadó, V. (2015). Parásitos intestinales. Pediatria Integral.
 • Haque Rashidul. Human Intestinal Parasites. Scientist and Head of Parasitology Laboratory. J Health Popul Nutr. 2007 Dec; 25(4): 387–391. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754014/
 • Miguel, E., & Kremer, M. (2004). Worms: Identifying impacts on education and health in the presence of treatment externalities. Econometrica. https://doi.org/10.1111/j.1468-0262.2004.00481.x
 • Morhouse, C. H. (1952). Intestinal Worms. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4794.1152-a
 • Tabares, L. F., & González, L. (2008). Prevalencia de parasitosis intestinales en niños menores de 12 años, hábitos higiénicos, características de las viviendas y presencia de bacterias en el agua en una vereda de Sabaneta, Antioquia, Colombia. Iatreia.
 • Webster, P., & Kapel, C. M. O. (2005). Intestinal establishment and reproduction of adult Trichinella spp. in single and mixed species infections in foxes (Vulpes vulpes). Veterinary Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2005.03.030

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.