Svart linje på nageln kan vara tecken på cancer

Svart linje på nageln kan vara tecken på cancer
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skriven och verifierad av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Besöker du nagelsalongen då och då? Jean Skinner arbetar som estetiker i Uckfield, East Sussex, Storbritannien. För en tid sedan delade hon sin historia om en svart linje på nageln. Detta har gjort mer än en person rädd.

Allt började när en av hennes klienter bad henne att täcka en svart linje som gick över naglarna.

Skinner rekommenderade dock att personen gick till läkaren. Detta beror på att i vissa fall uppstår cancerproblem med små symtom som en svart linje på nageln.

Diagnosen bekräftade att personen hade malignt melanom. Detta är en form av hudcancer.

Dessa mörkblå strålar eller versioner av den svarta linjen som kan synas på naglarna är bara ett symtom. Storleken, färgen och formen på hudfläckarna kan också förändras.

Naturligtvis är en mörk fläck eller en svart linje inte alltid relaterad till cancer.

Det här är några av de situationer där det är normalt med en svart linje på nageln:

 • Vid medicinering: det finns läkemedel som har en mörk pigmentering av naglarna som en av biverkningarna. Detta händer efter att du tagit medicinen några dagar.
 • Under graviditeten: Det är möjligt att bruna fläckar dyker upp på naglarna under graviditeten. Men de är inte farliga.
 • Infektioner: Svamp i anslutning till naglar gör att de kan ändra färg.

När bör jag vara orolig?

Trots att det inte är vanligt, kan malignt melanom förekomma hos barn.

När bredden på den svarta linjen är större än en sextondels tum och det inte bara är en färg. Den har olika toner av brunt i samma linje.

Linjen förändras över tid. Även huden runt nageln har en mörk färg.

I de flesta fall påverkar malignt melanom inte bara en nagel. Men det finns symtom som visar sig i vissa delar av kroppen. Dessa inkluderar tårna och din hårbotten.

Hur farligt är det?

Hur farligt är det?

Malignt melanom anses vara den mest aggressiva tumören som kan påverka din hud. Detta beror på att det sprider sig snabbt till resten av dina organ. Detta inkluderar organ som tunntarmen, ögonen, hjärnan och till och med ditt hjärta.

Behandling

Behandling

Det finns olika sätt att behandla malignt melanom i huden. Allt beror på tumörens tillstånd och patientens fysiska tillstånd.

Dessa är några av behandlingarna:

 • Radioterapi: Denna metod hindrar cancerceller från att växa. Det är en lokal behandling. Med andra ord påverkar det bara det område där cancern finns.
 • Kirurgi: Den här metoden är den mest använda. För denna behandling avlägsnas tumören och vävnaden som finns runt den. Målet är att hindra cancern från att reproducera sig till områden runt den.
 • Kemoterapi: Detta används när cancern har spridit sig till andra delar av kroppen. Patienten ges en kombination av mediciner. Detta inkluderar en lokaliserad applikation.
 • Immunoterapi: Målet med denna behandling är att öka ditt immunförsvar.

Förebyggande

Solkräm

En av de vanligaste orsakerna till malignt melanom är brist på skydd när huden utsätts för solen.

För faktorer som är relaterade till din hud, måste du ha följande i åtanke:

 • Utsätt inte dig själv för solen under de tider då solen står som högst (från 12.00 till 16.00).
 • Använd solskyddsmedel varje dag (applicera en halvtimme innan du går ut. Du behöver det särskilt när du besöker poolen eller stranden.)
 • Drick minst 8 glas vatten per dag. Solen torkar ut din kropp. Och du behöver vatten för att reglera din kroppstemperatur.
 • Undvik att sola. Exponering för UVA-strålar gör att huden åldras och ökar risken för hudcancer.
 • Var uppmärksam på eventuella oegentligheter. Ignorera inte signalerna. Titta på dina naglar och din hud för att se om det finns någon förändring i färg eller storlek på märken.

Lyssna på din kropp!

Det är mycket vanligt att förväxla malignt melanom med godartade sjukdomar som nagelsvamp eller vanliga blåmärken. På grund av detta kommer patienterna till avancerade stadier av sjukdomen.

För din egen hälsa, undvik självdiagnos. Besök en hudläkare om du har någon onormal hud, speciellt om det är en svart linje på nageln. Detta är det enda sättet att få en bra diagnos och en korrekt behandling.

Förebyggande minskar risken för att sjukdomen leder till dödsfall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jefferson, Julie, and Phoebe Rich. “Melanonychia.” Dermatology research and practice vol. 2012 (2012): 952186. doi:10.1155/2012/952186
 • Singal, Archana, and Rahul Arora. “Nail as a window of systemic diseases.” Indian dermatology online journal vol. 6,2 (2015): 67-74. doi:10.4103/2229-5178.153002
 • Díaz Lima M, Izquierdo León M, Fernández Valle O, Amigo Castañeda P et al. Melanoma subungueal: un reto diagnóstico para los médicos. Rev. Med. Electrón. 2021;43(2):3279-3288.
 • Mole RJ, MacKenzie DN. Subungual Melanoma. 2021 Nov 21. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–.
 • Littleton TW, Murray PM, Baratz ME. Subungual Melanoma. Orthop Clin North Am. 2019 Jul;50(3):357-366.
 • Faico-Filho KS, Martins RS, Santos CL, Poles WA et al. Total melanonychia of 20 nails as a rare manifestation of vitamin B12 deficiency. JAAD Case Rep. 2020 Mar 30;6(4):372-373.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.