Sublingual nitroglycerintablett: vad används den till?

En sublingual nitroglycerintablett är ett läkemedel som används inom kardiologi, särskilt vid tillstånd relaterade till kranskärl. Vi berättar om användningsområdena för detta i dagens artikel.
Sublingual nitroglycerintablett: vad används den till?
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 27 april, 2023

En av de mest använda formerna för administrering av läkemedlet nitroglycerin är en sublingual nitroglycerintablett. Nitroglycerin är ett vasodilaterande ämne, vilket innebär att det stimulerar blodkärlen så att de vidgas. Sublingualt betyder att man lägger tabletten under tungan.

Läkemedlet hjälper till att öka blodflödet som kan ha försämrats av olika anledningar. Faktum är att detta läkemedel är av stor betydelse vid vissa hjärt-kärlsjukdomar. Till exempel är det extremt användbart vid behandling av angina pectoris, eller kärlkramp. I den här ska vi berätta allt du behöver veta om ämnet och vilka som är dess huvudsakliga användningsområden.

Vad är en sublingual nitroglycerintablett?

En sublingual nitroglycerintablett är en form i vilken nitroglycerin administreras. Det är ett ämne som får blodkärlen att vidgas. Detta beror på att det fungerar genom att skapa en avslappning av den glatta muskeln som är en del av kärlen.

När nitroglycerin administreras minskar återföringen av blod till hjärtat, eftersom venerna inte pressar blodet lika starkt. Således når mindre blod hjärtkamrarna. Hjärtat måste därför utöva mindre kraft för att pumpa.

Dessutom minskar blodtrycket genom att artärernas kaliber ökar. I kransartärerna (som är ansvariga för att transportera syresatt blod till myokardiet) fungerar det på ett liknande sätt. Detta hjälper hjärtmuskeln att få det syre den behöver för att slå ordentligt.

En sublingual nitroglycerintablett absorberas snabbt. När den placeras under tungan, som är ett mycket vaskulariserat område, passerar läkemedlet direkt in i blodet och utövar sin verkan.

nitroglycerin sublingual tablett för hjärtproblem
Läkemedlet saktar ner hjärtats aktivitet genom att minska blodflödesbelastningen, vilket förbättrar hjärtslagens effektivitet.

När använder man det?

Som vi nämner ovan är en sublingual nitroglycerintablett något man använder som behandling för vissa hjärt-kärlsjukdomar. Det administreras det rutinmässigt till en person med bröstsmärtor som misstänks ha myokardischemi.

Det vanligaste är att en läkare föreskriver dessa nitroglycerintabletter vid behandling av angina pectoris. Detta är en typ av bröstsmärta som är mycket lik den som uppstår vid en hjärtinfarkt.

Angina är när blodflödet till hjärtat minskar. I de flesta fall beror detta, som specialister på Mayo Clinic förklarar, på förträngningen av kranskärlen på grund av ateroskleros.

När detta inträffar uppstår en känsla av täthet i bröstet. Kärlkramp blir tydlig i situationer där behovet av syre ökar – till exempel vid träning eller akut stress. Faktum är att hos många människor används den typ av läkemedel som ett förebyggande av angina i sig.

Eftersom man vanligen kan identifiera triggers för dessa episoder, kan man använda dem för att förhindra vissa situationer. I händelse av att en person har upplevt angina under träning, kan denna ta detta läkemedel för att förhindra att det uppstår nästa gång.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Kan man bli beroende av nässpray?

Andra indikationer för att föreskrivas en sublingual nitroglycerintablett

Som spanska läkemedelsinformationen förklarar i sitt faktablad för medicinen kan en sublingual nitroglycerintablett vara en del av behandlingen av kronisk hjärtsvikt. Detta är ett tillstånd som uppstår när hjärtat inte kan pumpa blod effektivt.

Det som händer är att blod samlas på i andra delar av kroppen, till exempel lungorna. Det gör att myokardiet behöver arbeta hårdare för att pumpa blod. Nitroglycerin kan förbättra denna situation avsevärt.

En artikel publicerad i Revista Cubana de Cardiología y Cirugía Cardiovascular kommenterar att denna typ av nitroglycerintablett också är användbar när en läkare ska utföra ett ergometriskt test, ett så kallat stresstest. Detta test går ut på att patienten utför fysisk träning på ett löpband eller en stationär cykel. Testet visar om det förekommer vissa hjärt- eller kardiovaskulära problem. Läkemedlet hjälper till att förutsäga om blodkärlen är påverkade.

Hur man adminstrerar en sublingual nitroglycerintablett

En sublingual nitroglycerintablett placeras under tungan. Detta område är mycket vaskulariserat, och därför absorberas läkemedlet snabbt och passerar in i blodet där det utövar sin verkan.

Det är viktigt att betona att dessa tabletter inte ska tuggas eller sväljas. De måste få lösas upp i saliven. Ibland kan man uppleva en stickande eller brännande känsla i munnen, men detta är normalt.

Administrationen varierar beroende på syftet. I fall där en patient får det för att förhindra angina, blir patienten rekommenderad att ta tabletten 5 till 10 minuter innan den utlösande aktiviteten. Problemet är emellertid att många människor utvecklar en sorts tolerans mot nitroglycerin.

Därför bör både doser och intervall alltid ordineras av en läkare. Därutöver är det viktigt att du konsulterar en specialist om effekten av dessa nitroglycerintabletten börjar avta.

Om ett hjärttillstånd uppstår är det viktigt att ta en dos i det ögonblicket (i det fall som en läkare redan har föreskrivit denna behandling). Om smärtan eller obehag inte försvinner efter 5 minuter ska patienten ta en andra dos. Förbättras tillståndet inte ens med den andra dosen ska patienten gå till akuten.

Kontraindikationer

En sublingual nitroglycerintablett är ett läkemedel som kan ha olika biverkningar. Dessutom bör vissa individer undvika att använda dem.

Läkemedlet ger betydande vasodilatation. Det verkar inte på ett specifikt blodkärl, utan denna effekt sträcker sig till nästan hela kroppen. Därför kan reaktioner som en känsla av yrsel eller svaghet uppstå. I vissa fall kan man få huvudvärk och även illamående och kräkningar. På grund av vasodilatation kan huden också bli varmare och rodna.

Ibland är kan man också uppleva suddig syn, svimanfall och hjärtklappning. Liknande så kan andningen vara snabbare än normalt och därtill ytlig så att patienten inte får tillräckligt med syre, vilket minskar den avsedda effekten.

Vem bör inte ta nitroglycerin?

Sublinguala nitroglycerintabletter kan inte användas av alla människor. Till exempel är de kontraindicerade hos barn. Detta läkemedel rekommenderas inte för användning till personer under 18 år.

Det rekommenderas heller inte för kvinnor som ammar. Enligt den spanska läkemedelsmyndigheten är det inte känt om denna substans kan passera över i mjölken och på så vis överföras till spädbarnet.

Personer med mycket lågt blodtryck eller svår anemi bör heller inte ta det. Om en allergisk reaktion eller intolerans någon gång har inträffat är det viktigt att undvika läkemedlet.

Interaktion med mediciner och droger

Sublingual nitroglycerintabletter är benägna att interagera med vissa mediciner och droger, såsom alkohol. Alkohol sänker blodtrycket, liksom nitroglycerin. Därför bör de inte kombineras.

Vissa antidepressiva läkemedel, såsom amitriptylin, kan förändra absorptionen av nitroglycerin. En av effekterna är muntorrhet. Eftersom det inte finns tillräckligt med saliv löses den inte upp och absorberas inte korrekt.

En annan mycket viktig interaktion är med sildenafil. Detta läkemedel är känt som Viagra® och används för erektil dysfunktion. Precis som med alkohol kan det göra att blodtrycket sjunker för lågt.

en man som får en hjärtattack
De som lider av angina pectoris kan rekommenderas att ta nitroglycerin för att förhindra attacker.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Allergiska reaktioner på läkemedel: Går det att undvika?

Följ alltid läkarens anvisningar

En sublingual nitroglycerintablett ska endast tas specifikt enligt läkarens anvisningar. När en högre dos tas kan huvudvärk, synproblem och andnöd uppstå.

Som ett läkemedel som absorberas sublingualt bör det inte tas med någon annan mat eller dryck. Tabletten ska tillåtas lösas upp i saliven. Förutom under tungan kan den också placeras i kinden eller på tandköttet.

Det är viktigt att alltid ha dessa tabletter tillgängliga om din läkare har rekommenderat att du tar det som en del av din behandling. Men tänk på att det är viktigt att hålla det borta från ljus och fukt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • FICHA TECNICA NITROGLICERINA MYLAN 15 MG/24 H PARCHES TRANSDERMICOS EFG. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/77813/FT_77813.html
  • Portal, J., Rivas Estany, E., Sin Chesa, C., Hernández Acosta, K., & García Barreto, D. (1989). La respuesta a la nitroglicerina en la prueba de esfuerzo diagnóstica de insuficiencia coronaria. Rev. Cuba. Cardiol. Cir. Cardiovasc, 41–50.
  • Angina de pecho – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/angina/symptoms-causes/syc-20369373
  • Ficha técnica Nitroglicerina. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/pdfs/es/ft/54272/FichaTecnica_54272.html.pdf
  • Guías de práctica clínica de la Sociedad Española de Cardiología en la angina inestable/infarto sin elevación ST – ScienceDirect. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300893200751645
  • Cerezo, Paloma Garcimartín. “Nitroglicerina sublingual:¿ qué saben los pacientes con un evento cardiológico isquémico?.” Enfermería en cardiología: revista científica e informativa de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología 58 (2013): 35-39.
  • Gómez Padrón, María Virginia, et al. “Trombolisis en el infarto agudo del miocardio: análisis de los tiempos de demora.” Revista Cubana de Medicina 40.2 (2001): 91-95.
  • García Barreto, David, et al. “Diagnóstico preclínico de la aterosclerosis: función endotelial.” Revista cubana de medicina 42.1 (2003): 58-63.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.