Smörsyra: fördelar och effekter för hälsan
Smörsyra är en kortkedjig fettsyra som har antiinflammatorisk potential och kan fungera som ett energirikt substrat för bakterier som lever i matsmältningskanalen. Dessa föreningar är mycket viktiga. Det finns bevis för att bibehållande av en hälsosam mikrobiota kan göra skillnad för hälsan på medellång sikt. Nedan berättar vi mer om vilka fördelar som smörsyra har för hälsan.
Innan vi går vidare bör vi notera att för att säkerställa att matsmältningsprocessen löper smidigt måste mångfalden och tätheten hos mikroorganismerna som lever i tarmen garanteras. Annars kan en dysbios utvecklas, med ökad jäsning och uppkomst av gaser, buksmärtor och diarré.
Vad är smörsyra?
Smörsyra är en kortkedjig fettsyra som skapas från jäsning av lösliga fiber i tarmen. Det är det huvudsakliga energisubstratet i tjocktarmen där det stimulerar absorptionen av natrium och vatten.
Det hjälper också spridningen av bakterierna som lever där. Enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrients kan det vara en hörnsten i förebyggandet av sjukdomar som tjocktarmscancer.
Varför är smörsyra viktigt för hälsan?
Det är viktigt att notera att denna typ av förening har en avgörande antiinflammatorisk verkan. Därför menar man att dess närvaro i tillräckliga mängder kan vara nyckeln i hanteringen av sjukdomar som IBS och Crohns sjukdom.
Desas fördelar som smörsyra har för hälsan visar forskning publicerad i tidskriften Current Pharmaceutical Design . Faktum är att man håller på att testa tillskott med detta element för att förebygga och hantera dessa sjukdomar.
Det kan till och med ha en positiv effekt på immunförsvaret. I själva verket så är mikroorganismerna i mag-tarmkanalen ett av de första hindren för intrång av toxiner och patogener i den systemiska cirkulationen. Om man kan säkerställa en god täthet av bakterier, är det mindre sannolikt att dessa element inte passerar genom tarmepitelet.
Läs mer här: Tarmmikrobiotan och dess roll i autism
Fiber och dess roll
En nyckeln är att säkerställa konsumtionen av lösliga fiber för att i sin tur säkerställa en tillkomst av smörsyra internt. En studie publicerad i tidskriften Nature Reviews visar på de positiva effekterna på matsmältningssystemets funktion.
Generellt sett rekommenderas särskilt att äta havre och äpplen, eftersom de innehåller två positiva ämnen: betaglukaner och pektiner. Dessa hjälper kroppen att undvika dysbios.
Man bör inte glömma att fiber inte bara skyddar mot förändringar i mikrobiotan, utan också spelar en viktig roll för att modulera inträdet av glukos i blodet. Detta förebygger komplexa metaboliska sjukdomar, såsom typ 2-diabetes.
Det är också värt att nämna fiberns förmåga att verka på aptit och mättnad. Det kan hjälpa till att förhindra hyperfagi (en överdriven önskan att konsumera mat), vilket kan resultera i en energiobalans där intaget är större än vad vi gör av med.
Kortkedjiga fettsyror i sig skyddar också mot alla dessa fenomen. Speciellt mot metabola sådana.
Du kanske också är intresserad av: Vad är en normal bakterieflora?
Smörsyra är en förening som är nyttig för hälsan
Smörsyra är ett av de viktigaste energirika substraten för mikroorganismerna som utgör mikrobiotan. Det är ett element med antiinflammatoriska egenskaper, och det hjälper till att förhindra utvecklingen av olika kroniska och komplexa sjukdomar.
Av denna anledning måste den också syntetiseras korrekt, vilket innebär att du behöver få en tillräcklig mängd lösliga fiber från din kost. Det bästa sättet att säkerställa detta är att konsumera mycket grönsaker.
I vissa situationer kan det vara nödvändigt att komplettera med ett probiotiskt tillskott eller lägga till mer fermenterad mat i din kost. Detta hjälper till att optimera matsmältningsprocesserna och näringsupptaget.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- McNabney SM, Henagan TM. Short Chain Fatty Acids in the Colon and Peripheral Tissues: A Focus on Butyrate, Colon Cancer, Obesity and Insulin Resistance. Nutrients. 2017;9(12):1348. Published 2017 Dec 12. doi:10.3390/nu9121348
- Silva JPB, Navegantes-Lima KC, Oliveira ALB, et al. Protective Mechanisms of Butyrate on Inflammatory Bowel Disease. Curr Pharm Des. 2018;24(35):4154-4166. doi:10.2174/1381612824666181001153605
- Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4