Smärta i äggstockarna: Ett symptom på ett större problem
Om du är kvinna har du säkert känt smärta i den nedre delen av kroppen under vissa perioder i livet. Det är känt som smärta i äggstockarna. Terminologin är dock inte helt vetenskapligt korrekt, eftersom dina äggstockar är organ som egentligen inte känner något.
Smärtan som kommer från området är helt enkelt en reflektion av en obalans eller ett problem i det område och de organ som ligger nära dina äggstockar. Vetenskapliga studier har visat att smärta i äggstockarna är en av de vanligaste anledningarna för besök hos gynekologen.
Bland de största orsakerna hittar vi:
- Sexuellt överförbara sjukdomar
- Cystor
- Endometrios
- Ägglossning
Oftast innebär det inte något allvarligt, men smärtan kan bero på ett större problem.
Symptom och förebyggande åtgärder
För att identifiera orsaken till smärtan måste du tänka på faktorer som:
- När den började och var den är
- Hur smärtan påverkar området
- Förändringar vid toalettbesök
- Mens, vätska eller blödning
- Nyliga operationer
Det är bra att föra en logg över symptomen.
Orsakerna till smärtan runt dina äggstockar (bäcken- och buksmärta)
Vi kommer härunder visa dig några anledningar till varför smärtan kan uppkomma.
Under graviditet
Smärta och sammandragningar i magen är vanliga under graviditeten, men för att undvika större risker är det bra att du uppsöker läkaren direkt om du samtidigt har:
- Blödningar
- Ovanliga vaginala flytningar
- Feber
- Yrsel
- Illamående eller kräkningar
Infektioner
Det kan ha att göra med en infektion i livmodern (endometrios). Det kan även bero på sjukdomar som klamydia, gonorré eller tuberkulos, eller en kombination av vanliga vaginala bakterier.
Det kan vidare vara ett resultat av kejsarsnitt, bäckeninflammation, perihepatit samt äggstockscancer.
Bindningsstörningar
Smärtan kan också bero på en koncentration av vätska i äggstockarna (cystor), som kan ge upphov till smärta.
Återkommande smärta
Det uppstår vanligtvis före eller precis efter ägglossningen. Med andra ord när ägget har frigjorts från äggstockarna. Det kan även bero på dysmenorré, med andra ord kramper orsakade av mensen.
Gastrointestinala problem
Det här har att göra med orsaker kopplade till en förändring i matsmältningen, vilket bl.a. kan bero på:
- Gastroenterit
- Appendicit
- IBS
- Förstoppning i tarmarna
Genitourinära orsaker
Smärtan kan även komma från en infektion i de lägre urinvägarna till blåsan (cystit). Det beror på varaktig sammandragning under urinering.
Vidare kan det bero på njurbäckeninflammation (pyelonefrit). Det är en akut infektion i de övre urinvägarna där urinledarna förbinder njurarna med urinblåsan. Detta är något man forskat på vid den medicinska fakulteten på Lunds universitet. Ett av de stora framstegen är en metod för att behandla inflammationen utan bruk av antibiotika, och fynden tros kunna appliceras vid andra inflammationer också.
Det kan också röra sig om njursten, vilket innebär att du har stenar i njurarna eller urinvägarna.
Muskuloskeletala anledningar
Smärtan kan även visa sig på grund av hematom i de abdominala väggarna. Denna skada kan uppstå efter fall, olyckor eller slag. Smärtan kan även uppstå efter ljumskbråck. I dessa fall försvagas bukväggen, går sönder och tunntarmen eller något annat organ från området sticker igenom hålet i ljumskkanalen.
Rekommendationer vid smärta i äggstockarna
Bäckensmärtor kommer med vissa komplikationer. Med tanke på att det är svårt att diagnostisera krävs en djup holistisk analys, vilket kommer utröna orsaken och den lämpligaste behandlingen.
Diagnosen kräver även att man är uppmärksam eftersom det kan ha ödesdigra konsekvenser om man inte får behandling.
Om du lider av konstant smärta i området runt dina äggstockar behöver du prata med en läkare eller specialist direkt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Robbins, & Cotran. (2007). Aparato genital femenino. In Atlas de Anatomía patológica. https://doi.org/10.1016/B978-84-8086-275-2.50013-7
- Hernandez-Nin. (2011). ovarios. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Ruiz, P. M. U. (2013). Dismenorrea. Conceptos generales. Ginecologia y Obstetricia de Mexico. https://doi.org/10.1111/j.1600-0846.2010.00434.x
- Néraud, B., Jonard-Catteau, S., & Dewailly, D. (2007). Síndrome de los ovarios poliquísticos. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(07)70650-5