5 sätt att sluta förvänta sig för mycket av andra

Att förvänta sig för mycket av andra leder bara till besvikelse. Låt inte din lycka vara beroende av andra, den är endast ditt ansvar.
5 sätt att sluta förvänta sig för mycket av andra

Senaste uppdateringen: 08 april, 2024

Att förvänta sig för mycket av andra istället för att göra dig själv lycklig leder till raka motsatsen. Vi kan inte låta oss själva förvänta oss för mycket av andra för vi vet inte om de kommer att vara samma person imorgon, och det kan leda till att vi såras. Att sluta förvänta sig för mycket av andra kan vara källan till mer glädje.

Vi lever våra liv omringade av förväntningar – många av dem overkliga. När du har drabbats av tillräckligt med besvikelser kommer du inse att det är dags att ändra sättet du ser på andra och sluta förvänta dig för mycket av dem.

Att förvänta sig för mycket av andra leder till besvikelse

Att vänta på saker som aldrig kommer eller aldrig sker leder till besvikelse. Du må visserligen inte förvänta dig något från andra, för deras beteende är bortom din kontroll, men vet du vem du bör ha förväntningar på? Dig själv.

Kvinna som luktar på ros

Idag bjuder vi in dig att lära dig fyra sätt på vilka du kan börja släppa dina förväntningar. Det frigör dig och låter dig lämna orealistiska förväntningar bakom dig. Det är dags att sluta förvänta sig och börja leva.

1. Att sluta förvänta sig; lär dig att skilja på förväntningar och beroende

Du kanske har varit medveten om det, men du har vid många tillfällen beskyllt andra för din egen olycka. Hur du agerar påverkar ditt känslomässiga tillstånd. Du är beroende av andra eftersom du har gjort dem ansvariga för en del av dig som endast du kan vara ansvarig för.

Lycka är omöjligt om du kontinuerligt är beroende av andra för att må bra. Att lära sig att rycka upp sig och släppa förväntningar låter dig se att lyckan ligger i dina händer och att bara du är ansvarig för den.

2. Acceptera att du inte alltid får tillbaka vad du ger

Vi har alla hört att om vi ger något så ska vi göra det utan att förvänta oss något i gengäld. Men i själva verket vill vi alla ha något tillbaka, på något sätt. Vi vill att andra ska återgälda våra handlingar.

Kvinna med röda läppar

Det gör bara att vi hamnar i situationer där våra förväntningar kommer först. Acceptera andra som de är; alla är inte förmögna att leva upp till dina förväntningar. Bli inte upprörd. Du bör vara nöjd med vad du var villig att dela med dig av, utan att förvänta dig något tillbaka.

3. Idealisera aldrig människor eller situationer

Förväntningar är laddade med perfekta situationer. I kärleksförhållanden kan vi till exempel se vår partner som den ideala partnern – perfekt och utan brister. Denna illusion förändras över tid och leder ofta till stora besvikelser.

Att idealisera omständigheter eller människor hindrar dig från att se att personer förändras, och inte alltid på bästa möjliga sätt. Det kommer att göra ont, det kommer att svida och du kommer inte inse att du är ansvarig.

Vi kan inte kontrollera någon eller något. När vi idealiserar tror vi på en dröm som aldrig kan bli verklighet.

4. Vi har alla brister, ingen är perfekt

Kanske har du aldrig varit på andra sidan av bordet och aldrig gjort någon besviken. Eller kanske förväntade sig någon mycket av dig, men du mötte inte dessa förväntningar och personen drabbades av en stor besvikelse.

Puss på kinden

Ingen är perfekt, så vi måste acceptera oss som vi är. Tänk om vi alla började acceptera istället för att vänta oss något som kanske aldrig kommer. Om någon har fel kan du på så sätt acceptera det, för du hade inga förväntningar. Om du istället beter dig bra kan du bli positivt överraskad.

Att förvänta sig för mycket från andra är aldrig bra. Om du är trött på att bli besviken, att andra ändrar sig från ett ögonblick till nästa och att folk är själviska, ska du sluta förvänta dig så mycket från dem.

Den enda du bör ha förväntningar på är dig själv. Acceptera andra och låt aldrig dig själv vara beroende av dem för att vara lycklig. Frigör dig själv från begränsande attityder som hindrar dig från att följa dina drömmar. Sluta förvänta dig och börja leva ditt liv på riktigt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.