Slem i halsen - orsaker och behandling

Slem i halsen kan vara resultatet av något komplext såsom en allergi eller en sjukdom, eller helt enkelt en konsekvens av en dålig vana. I denna artikel berättar vi mer om hur du kan få slut på det.
Slem i halsen - orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 16 juli, 2020

Att ha för mycket slem i halsen är ett frekvent men ganska irriterande symptom, särskilt under hösten och vintersäsongen. Det är vanligtvis tillfälligt, men kan irritera luftvägarna kraftigt.

Slemproduktion är dock en försvarsmekanism för vårt immunsystem. Det gör att vi kan skydda oss mot bakterier och andra mikroorganismer. I själva verket är det en ganska ospecifik respons.

Slem i halsen uppstå på grund av olika orsaker som sträcker sig från rökning till vanliga allergier. Trots att det är något väldigt obekvämt som händer för praktiskt taget alla, är det få av oss som vet hur vi ska åtgärda det.

Därför förklarar vi i denna artikel de viktigaste orsakerna till varför detta överskottsslem uppkommer. Vi berättar också om några enkla sätt att bli av med det.

Varför utvecklas slem i halsen?

Som vi nämnde ovan kan slem utvecklas på grund av olika orsaker.

Det vanligaste är att man drabbats av baksnuva. Detta uppstår när det finns en ansamling av slem i näsan som så småningom kommer ner i halsen, på grund av till exempel hösnuva eller bihåleinflammation. Hösnuva är en inflammation i nässlemhinnan, som antingen kan vara allergisk eller icke-allergisk. Det är till exempel mycket vanligt hos dem som är allergiska mot pollen eller har en förkylning.

Allergier kan orsaka slem i halsen

Bihåleinflammation innebär inflammation i slemhinnan i bihålorna. Detta är hålrummen i vår skalle, bredvid näsborrarna. Det är vanligt att slem i halsen uppstår när det förekommer virus eller bakterier.

På liknande sätt kan det bero på en avvikelse i näsan. Denna situation är mycket vanlig, liksom allergiska reaktioner eller rökning. Rökning är faktiskt en av de främsta orsakerna till slem i halsen. Detta beror på att tobak är ett giftigt ämne som kontinuerligt irriterar andningsslemhinnan. Därför kan du bara bli av med det om du slutar röka.

Och slutligen, notera att alla typer av infektioner kan orsaka slem i halsen. De vanligaste är tonsillit, faryngit och även bronkit. Kroppen svarar genom att producera slem för att förhindra mikroorganismer från att sprida sig och förvärra infektionen.

Kan du minska slem i halsen?

Du behöver inte ta till mediciner för att minska slem i halsen. Många enkla åtgärder kan hjälpa dig att antingen lindra symptomen eller eliminera dem helt:

  • Försök att vara i en fuktig miljö. Använd en luftfuktare eller var i närheten av vatten.
  • Drick mycket vätska.
Drick mycket vätska för att minska slem i halsen.
  • Prova att gurgla vatten med salt. Detta hjälper till att lossa slem från halsen. Du kan också prova att använda näsdroppar.
  • För att undvika irritation i halsen kan du ventilera huset eller platsen där du befinner dig. Du kan även försöka ta en promenad i naturområden.
  • Naturligtvis är det avgörande att eliminera tobak, eftersom detta är irriterande för halsen och en av de främsta orsakerna till slem.
  • En annan rekommendation är att hålla huvudet högt medan du sover. Du kan använda två kuddar eller en filt för att lyfta upp huvudet lite. Således kommer du att förhindra att slemmet samlas i halsen.

Detta kanske intresserar dig: Mat som hjälper dig att bli av med slem

Slutsats

Slem i halsen är en mycket obekväm situation, men också ganska vanlig. Det kan bero på allergi eller sjukdom, eller bara vara en respons på en giftig vana.

Hursomhelst så bör du undvika att svälja slemmet. Liknande bör du snyta dig om du har förkylning eller nästäppa. Om du inte gör det kan slemmet föras ner mot halsen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.