Användningar för och skötsel av gips och spjälor

Känner du till skillnaderna mellan gips och spjälor? Idag ska vi tala om deras användningar och hur man sköter om dem.
Användningar för och skötsel av gips och spjälor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är viktigt att känna till vad som utgör ordentlig skötsel av gips och spjälor om man drabbats av en skada och måste använda dem.

Gips och spjälor är till för att skydda delar av kroppen som har drabbats av någon form av skada. Detta hjälper till att accelerera läkeprocessen eftersom kroppsdelarna ifråga inte kan röra sig.

De görs vanligtvis av plast, tyg, gips och glasfiber. Även om de tjänar samma syfte så används de vid olika skador, och den avgörande faktorn är inflammation.

Om det finns en inflammation så är spjälor det bästa alternativet eftersom de kan justeras för att göra dem mer bekväma. Detta motverkar även cirkulationsproblem som kan förvärra smärtan.

Så snart inflammationen lägger sig kan läkaren ersätta spjälan med gips. Gips är hårdare och mer kompakta, vilket skyddar det skadade området bättre, vare sig det är ett brutet ben eller en stukning.

Skötsel av gips och spjälor

Även om materialen skiljer sig och de används vid olika omständigheter, tenderar skötsel av gips och spjälor att vara detsamma. Vi ska berätta vad du bör ha i åtanke.

1. Håll dem torra

Håll gipset torrt

Även om det finns vattensäkra gips och spjälor så är de flesta inte det. Därför måste du se till att du inte blöter ned dem.

Vad ska man då göra när man tar en dusch eller badar? Täck gipset med en plastpåse eller speciell ärm som din läkare rekommenderar.

Om gipset eller spjälan blir blöt och fukten når det innersta lagret – det som är i kontakt med din hud – är det svårt att torka. Detta kan leda till utslag, rodnad, klåda och i extrema fall till och med infektion.

2. Försök inte klia dig

Klådan som kan inträffa när man har gips eller en spjäla kan vara outhärdlig. Om du någonsin varit i denna situation så har du säkert försökt använda en penna eller liknande föremål för att klia dig.

Detta är dock inte en bra idé, eftersom dessa material kan fastna i gipset och orsaka en infektion.

Ett av de bästa sätten att minska klådan är att blåsa sval luft in i gipset, t.ex. med en hårtork med värmen avslagen. Kliandet kommer inte försvinna helt, men åtminstone lindras.

3. Var uppmärksam på sprickor

Gips och spjälor kan ibland spricka, vilket är problematiskt. Därför måste du hålla ett öga på dem. Kolla efter deformering eller om ett område känns mjukare än resten.

Ett gips eller en spjäla med dessa deformeringen kan orsaka ömhet och ökad risk för inflammation och smärta. Kolla det varje dag och var uppmärksam på eventuell rodnad hud.

Detta är viktigt för att försäkra att skada inte förvärras.

4. Undvik att hantera materialet

Pojke med gips

När barn bryter ben är det sed att skriva på det. Detta utgör inte något egentligt problem, men om barnet börjat dra i eller ta bort den inre delen av gipset så kan det leda till problem.

Därför är det bäst att undvika att hantera materialet. Man kan skriva på det, men det är bäst att använda en spritpenna så att det inte ser ovårdat ut.

Saker du inte ska förbise

Utöver dessa tips bör du vara uppmärksam på vissa andra saker som annars kan påverka din hälsa.

Här kommer några av dem:

  • Fingrar och tår som sticker eller känns avdomnade.
  • Att förlora känseln i lemmarna.
  • Huden börjar bli blå, vit eller lila.
  • Huden runt gipset eller spjälan är röd.
  • Den skadade lemmen blir inflammerad.

Alla dessa situationer kräver omedelbar medicinsk vård. Att ignorera det och vänta tills inflammationen, rodnaden eller känsligheten försvinner kan leda till allvarliga problem.

Om du dessutom har feber, känner av en ovanlig lukt eller upplever smärta som inte försvinner med de smärtstillande medel din läkare gett dig så är det dags att träffa din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Boyd, A. S., Benjamin, H. J., & Asplund, C. (2009, September 1). Splints and casts: Indications and methods. American Family Physician. American Academy of Family Physicians. https://doi.org/10.1097/01.inf.0000360958.34900.18
  • Boyd, A. S., Benjamin, H. J., & Asplund, C. (2009, January 1). Principles of casting and splinting. American Family Physician. https://doi.org/https://doi.org/
  • Rizzone, K., & Gregory, A. (2013). Using Casts, Splints, and Braces in the Emergency Department. Clinical Pediatric Emergency Medicine14(4), 340–348. https://doi.org/10.1016/j.cpem.2013.11.003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.