All information du behöver om sköldkörtelsjukdomar

All information du behöver om sköldkörtelsjukdomar
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Sköldkörtelsjukdomar drabbar en stor del av befolkningen och i särskilt hög grad kvinnor på grund av deras ständiga hormonförändringar.

Det finns många olika typer av sjukdomar som förknippas med sköldkörteln, och även om samtliga har effektiva behandlingar måste patienter i vissa fall lära sig att leva med dem resten av sina liv. Det kan påverka flera områden i vardagen beroende på hur deras fysiska tillstånd såväl som humöret påverkas.

Alla sjukdomar kräver tyvärr en hel del viljestyrka och energi. Det finns läkemedel som i de flesta fall kan hjälpa, men vi behöver även den där oumbärliga nypan av personlig styrka och energi för att lägga grunden till förbättring och tillfrisknande oavsett vilken sjukdom det gäller.

Vilken funktion har sköldkörteln?

Den grundläggande funktionen hos sköldkörteln är att utsöndra en viss typ av hormoner, tyroxin och trijodtyronin, som reglerar ämnesomsättningen och funktioner associerade med reproduktion, samt vår tillväxt som barn. Det sägs ofta att sömn hos barn är mycket viktigt för att dessa hormoner ska utsöndras normalt och frisätta tillväxthormonet.

Sköldkörteln är även en grundläggande förbindelse mellan vissa fysiologiska kroppsfunktioner. Det är en liten körtel som väger 25 gram och är formad som en fjäril. Den sitter vid basen av halsen och är den största endokrina körtel vi har. Den består av många folliklar. När vi lider av vissa sköldkörtelsjukdomar kan dessa även påverka andra delar av vår kropp.

Sjukdomar i sköldkörteln är 8 gånger vanligare hos kvinnor än hos män, särskilt under graviditet och efteråt. Behandlingen är dock enkel och säker i de flesta fall.

Vanliga sköldkörtelsjukdomar

Sköldkörteln styrs i sin tur av en körtel belägen i hjärnan som kallas hypofysen. Denna körtel producerar hormon som stimulerar sköldkörteln och är därmed boven i dramat vid ett överskott eller underskott i sköldkörteln.

Hypotyreos

Sköldkörtel med förtvining

När det inte finns tillräckligt med sköldkörtelhormon i blodet leder det till att kroppens ämnesomsättning saktas ner, vilket leder till hypotyreos.

Orsaker

Den vanligaste orsaken till hypotyreos är en sjukdom som kallas tyreoidit (även känd som Hashimotos sjukdom). Sköldkörteln inflammeras kroniskt för att immunförsvaret felaktigt uppfattar sköldkörteln som något skadligt för kroppen och därför skickar vita blodkroppar för att förstöra den. Kroppen försvarar sig genom att försöka producera mer sköldkörtelhormoner, men det föranleder istället att sköldkörteln växer sig större. Det är då klumpen visar sig – den karakteristiska svullnaden i halsen.

Symtom

  • Trötthet
  • Viktökning
  • Förändringar i menstruationen
  • En känsla av att man är kall fast man inte är det
  • Förstoppning
  • Muskelsmärtor
  • Sprött hår och håravfall…

Behandling

Det finns mycket effektiva läkemedel för att behandla hypotyreos. Du kan också öka din jodkonsumtion och i övrigt äta en korrekt kost.

Giftstruma

Skillnad på frisk och sjuk sköldkörtel

Giftstruma (även känt som hypertyreos) är en sköldkörtelsjukdom där för mycket av dess hormon produceras, varpå ämnesomsättningen ökar och kroppen hamnar i obalans.

Den vanligaste varianten är Graves sjukdom. Den förekommer mellan åldrarna 20 till 40 år och kan bero på vissa läkemedel. Den kan ge upphov till klumpar i sköldkörteln kända som “varma knutor” och kan i hög grad påverka sköldkörtelhormonet.

Symtom

Behandling

Om du har giftstruma kan du ibland drabbas av en sköldkörtelkris, vilket innebär episoder av infektion som orsakar feber och är mycket farligare. Du måste vara uppmärksam på alla symtom. Din läkare kommer att ge dig den mest lämpliga behandlingen baserad på dina symtom. Vi rekommenderar även en näringsriktig kost.

Sköldkörtelknutor

Sköldkörtelknuta

Denna sköldkörtelsjukdom visar sig som klumpar runt sköldkörteln. Den upptäcks genom en läkarundersökning som kommer att berätta om klumparna är godartade eller cancerogena.

Sköldkörtelsjukdomar under graviditeten

Att lida av symtom på sköldkörtelsjukdom är ganska vanligt under graviditeten. Du får inte ignorera dessa då det kan påverka ditt barns hälsa, men behandlingen är alltid effektiv. Viktigast av allt är de regelbundna kontrollerna så att eventuella problem kan uteslutas. Det är även viktigt att inte självmedicinera under graviditeten eftersom en hel del läkemedel kan orsaka allvarliga sjukdomar hos fostret såväl som hos dig själv.

Läkarundersökningar vid sköldkörtelsjukdom

Din läkare kommer att kunna diagnostisera din sjukdom genom symtomen och några rutinundersökningar.

  • Tryck på sköldkörteln (samtidigt som du kommer att bli ombedd att svälja)
  • Undersökning av hud och ögon
  • Mätning av vikt och kroppstemperatur
  • Blodanalys
  • Ultraljud av sköldkörteln

Låt oss avsluta med att säga att sköldkörtelsjukdomar alltid har givna och exakta behandlingar. I de flesta fall kan de botas. Vid kroniska tillstånd som du måste leva med kommer du fortfarande att kunna upprätthålla en acceptabel och normal livskvalitet.

Du kan göra mycket själv genom att skaffa dig goda kostvanor, leva ett hälsosamt liv och sova tillräckligt. Sömn är också mycket viktigt för att sköldkörtelhormonet ska fungera ordentligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.