6 medicinska orsaker till nattliga svettningar

Får du din sömn störd av svettningar? Det är ett irriterande problem som kan orsaka sömnlöshet om du inte behandlar det. Även om det oftast inte är ett tecken på hälsoproblem, är det bäst att tala med din läkare om dina symptom är starka och utdragna.
6 medicinska orsaker till nattliga svettningar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Svett är processen kroppen använder för att reglera temperaturen. Det är även hur den reglerar dina nivåer av karbamid, essentiella aminosyror och andra substanser som finns kvar från olika processer. Det sker vanligtvis när du tränar eller anstränger dig på annat sätt. Men det kan även ske nattetid. Vad finns det för orsaker till nattliga svettningar?

Det må vara en vanlig kroppslig reaktion, men när det sker nattetid kan det störa din vila och bli ett stort problem. Det kan vara lätt att förbise inledningsvis, men om det sker ofta är det dags att överväga medicinska problem.

Det kan vara svårt att förstå vilken som är den den underliggande orsaken, och därför vill vi idag dela med oss av sex orsaker till nattliga svettningar.

6 orsaker till nattliga svettningar

1. Klimakteriet

Klimakteriet är den vanligaste medicinska orsaken till nattliga svettningar hos kvinnor. Abrupta hormonförändringar – speciellt svackan i östrogennivåerna – är den huvudsakliga utlösaren.

Kvinnor som lider av detta problem kan uppleva en kvävande känsla. Detta hindrar dem från att sova och höjer hjärtrytmen.

 • För att hantera dessa symptom kan det vara nödvändigt att ta tillskott för att reglera hormonaktiviteten.
 • Generellt är det en god idé att sova på en sval plats med lakan av naturliga fibrer. Se även till att bära bekväma kläder.

2. Vissa läkemedel

Behandlingar baserade på vissa läkemedel har detta symptom som bieffekt. Det finns studier som indikerar att läkemedel mot ångest och depression kan vara orsaker till nattlig svettningar.

Andra associerade behandlingar är bland annat:

 • Hormonterapi
 • Läkemedel som sänker blodsockernivåerna
 • Kortison – ett steroidhormon som används för att behandla inflammation och minska smärta

3. Tuberkulos

Tuberkulos kan innebära nattliga svettningar

De flesta av våra orsaker till nattliga svettningar är inte allvarliga eller svåra problem att behandla. Nattliga svettningar kan dock även vara ett symptom på kroniska sjukdomar, som tuberkulos.

Dina nattliga svettningar kan i detta fall dyka upp tillsammans med:

 • Episoder av hög feber
 • Bröstsmärta
 • Hosta med blod
 • Andningssvårigheter

4. Neurologiska problem

Ångest och nerver kan höja kroppstemperaturen. Detta tvingar din kropp att svettas för att återställa den till normala nivåer. Detta är ett helt naturligt svar och sker ibland nattetid.

När det sker om och om igen på natten kan det vara kopplat till ett medicinskt tillstånd i ditt neurologiska system, såsom Parkinsons.

 • Skadan dessa sjukdomar orsakar på nervsystemet kan störa signalerna som går till svettkörtlarna. Detta resulterar i detta symptom.

5. Kronisk hyperhidros

Det finns olika orsaker till nattliga svettningar

Hyperhidros är den medicinska termen för överdriven svettning. Det är en vanlig åkomma som inte har några andra medicinska orsaker än genetik, men anses vara kronisk.

Av uppenbara anledningar upplever drabbade patienter nattliga svettningar, till den grad att de känner sig kvävda.

 • De behöver en svalare miljö för att kunna vila eftersom temperaturer som andra anser vara “normala” är för varma för dem.
 • Det utgör inte ett allvarligt hälsoproblem, men kan vara jobbigt att hantera.

6. Hypertyreos

Hypertyreos är ett tillstånd som sker när sköldkörteln producerar hormoner över normala nivåer. Detta påverkar din ämnesomsättning, vilket leder till obehag och andra förändringar i kroppen.

 • En stark känsla av trötthet under dagen och stora nattliga svettningar kan vara varningstecken.
 • Hypertyreos associeras med intolerans mot värme. Därför kommer du behöva sänka temperaturen i sovrummet för att kunna vila.
 • Andra symptom är bland annat förändringar i kroppsvikten, skakningar i händerna och stort håravfall.

Blir du störd av svettningar på natten? Det är ett irriterande problem som kan orsaka sömnlöshet om du inte får behandling. Även om det inte alltid är ett tecken på hälsoproblem, är det bäst att tala med din läkare om symptomen är allvarliga och utdragna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hessemer, V., & Brück, K. (1985). Influence of menstrual cycle on shivering, skin blood flow, and sweating responses measured at night. Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1152/jappl.1985.59.6.1902
 • James W. Mold. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors and Night Sweats in a Primary Care Population. Drugs Real World Outcomes. 2015 Mar; 2(1): 29–33. Published online 2015 Feb 7. doi: 10.1007/s40801-015-0007-8.
 • Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.06.120033
 • Takaaki Matsumoto. Effect of Thyroid Hormone on Thermal Sweating. Chukyo University.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.