Morgontrötthet: orsaker och åtgärder

Morgontrötthet: orsaker och åtgärder

Senaste uppdateringen: 02 januari, 2019

Händer det dig? Du vaknar på morgonen och känner dig otroligt trött, på dåligt humör och vill bara inte möta dagen. Det är sant att det är jätteviktigt att få vila ut under natten, men morgontrötthet orsakas faktiskt av något annat. Vill du veta mer?

Om du har sovit tillräckligt är det inte normalt att vakna upp trött. Enligt experter kan återkommande morgontrötthet vara ett symtom på vissa sjukdomar, och det är därför något du bör nämna för en läkare. Nedan går vi igenom vilka de olika anledningarna kan vara.

Morgontrötthet: symtom

Morgontrötthet
  • Möjlig yrsel då du går upp ur sängen.
  • Muntorrhet.
  • Svag muskelsmärta.
  • Frossa.
  • Lågt blodtryck på morgonen (hypertoni)
  • Torra ögon.
  • Extrem trötthet som lättar under morgonens gång.

Möjliga anledningar till morgontrötthet

Utdragen morgontrötthet är inte en sjukdom i sig, utan snarare ett tecken på att det är något i kroppen som inte fungerar. Du lyckas inte återhämta dig och du har inte tillräckligt med energi för att göra det du ska. Den vanligaste anledningen är förstås att du inte sover tillräckligt, men vi ska gå in på några andra aspekter som kan leda till ytterligare komplikationer.

För att du verkligen ska kunna relatera till vad vi pratar om, gäller det att du verkligen är morgontrött. Detta innebär att det är någonting som pågått  i minst två veckor i sträck.

1. Hjärtproblem

Hjärta

Läkare anser generellt att de första timmarna på morgonen är de farligaste.

De pratar ofta om så kallad “synkope” (svimning) som orsakas av lågt blodtryck, vilket uppstår p.g.a. minskad cirkulation och reducerad blodtillförsel till hjärnan. Så du måste vara vaksam. Om din morgontrötthet sitter i dag efter dag och du börjar märka att du knappt har någon energi eller att du känner dig yr, uppsök omedelbart läkare.

2. Hormonproblem: Hypotyreos

Hypotyreos

Då man lider av h ypotyreos har kroppen brist på sköldkörtelhormoner, vilket ändrar kroppens funktioner. Denna brist på hormoner gör metabolismen långsammare, vilket sänker prestandan. Du känner dig trött och apatisk, och det är vanligt att denna utmattning är starkare på morgonen.

3. Känslomässiga problem

Morgontrötthet - emotionella problem

Experter säger ofta att sättet du bemöter morgonen på är en reflektion av din fysiska och känslomässiga hälsa. Vid detta tillfälle har du framför dig en arbetsdag, arbete, att ta hand om barnen, leva upp till dina förpliktelser… om ditt känslomässiga tillstånd inte är på topp kan alla typer av ansträngningar bli ett stort problem.

Depression visar sig ofta som muskelsmärta och extrem utmattning, apati och att man är allmänt ledsen. En av de svåraste stunderna är utan tvekan på morgonen, då man vaknar.

4. Felaktig näring, extrema dieter

Morgontrötthet - felaktig näring

Du måste vara noga med kosten. Ibland väljer vissa människor väldigt strikta kostplaner, vilket skapar en allvarlig obalans i näringsintaget. Detta kan skapa metaboliska obalanser som är så allvarliga att de kan resultera i allt från att man svimmar, till hydroelektrolytiska problem med natrium och kalium – vilket kan orsaka hjärtproblem – och arytmi och även hjärtattacker. Detta är någonting du måste vara medveten om.

Motverka morgontrötthet

Frukost
Först och främst måste du kontrollera ifall du känner av morgontrötthet under en period på två veckor. Om detta är fallet, ta kontakt med din läkare. Orsaken kan vara någon form av tidigare diagnostiserad sjukdom: ett hjärtproblem, hypertoni, arytmi…

Tänk på följande

  • Ta hand om dig själv känslomässigt. Om du, då du vaknar upp, inte känner för att möta dagen och hellre skulle vilja stanna i sängen bör du fråga dig själv varför. Möt dina problem, hitta känslomässigt stöd hos din familj och vänner. Liva upp dig själv inför den nya dagen. Frid och lycka är den bästa energin som finns för att motverka utmattning.
  • Var noga med vad du äter. Se till att du får i dig alla näringsämnen, att du äter en varierad kost, och att du inte har vätskebrist.
  • Glöm aldrig frukosten. Detta är en av de viktigaste momenten under din dag och det ger dig den energi du behöver för att motverka och förebygga utmattning. Ät frukt och fiber. Drick inte komjölk utan byt ut den mot växtbaserad mjölk. Ät fiber som havre, äpplen med skal, jordgubbar eller blåbär, och nötter vilka både ger energi och förbättrar humöret.
  • Förbered saker kvällen innan så att du när du vaknar på morgonen har allting redo och allt du behöver göra är att äta frukost i lugn och ro.
  • Drick avkok på ginseng, ingefära eller maca minst tre gånger per vecka till frukost. Det ger vitalitet och energi och stärker kroppen fysiskt.
  • Följ ett schema i ditt dagliga liv. Ät alltid vid samma tidpunkter, vila 8 timmar per dag, ge dig själv tid att göra något du trivs med, promenera i minst en halvtimme för att få lite luft… och som vi nämnde tidigare, prata med din läkare ifall onormala symtom uppstår.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.