Shikanji, den ayurvediska mojiton: så tillagar du den
Shikanji, även kallad Shikanjabeen eller Nimbu Shikanji, är en citron- och kryddbaserad dryck som är typisk för Indien och norra Pakistan. I väst är Shikanji känt som “den ayurvediska mojiton”, dvs motsvarande den traditionella cocktailen.
Det innehåller dock inte alkohol och dess ingredienser erbjuder vissa hälsofördelar. Dessutom kan den vara en bra törstsläckare, eftersom den återfuktar och fräschar upp på samma gång. Hur tillagar man då denna mojito?
Vad är Shikanji, den ayurvediska mojiton?
Vissa människor känner till Shikanji som “kryddad indisk lemonad”, “ayurvedisk lemonad” eller “den ayurvediska mojiton”. Detta beror på att det är en citronbaserad dryck, där kryddor som spiskumminpulver, svartpeppar, mynta, ingefära och chaat masala (en indisk krydda) också ingår.
Faktum är att i dess ursprungsländer, Indien och Pakistan, tillsätter man ocokså ett hemgjort pulver som heter Shikanji Masala till denna dryck. Dessa är rostade och malda olika malda kryddor, såsom hela korianderfrön, spiskummin och hela svartpepparkorn.
Det kombineras sedan med chaat masala, svart salt och vanligt salt. Utöver detta ingår också mineralvatten eller en kolsyrad läsk och isbitar. Resultatet? En uppfriskande dryck, full av smak, som även ger en del näringsämnen.
Potentiella fördelar med Shikanji
Som en traditionell dryck är den ayurvediska mojiton Shikanji kopplad till en mängd olika hälsofördelar. Det är dock viktigt att notera att det hittills inte finns någon vetenskaplig forskning som stöder dess egenskaper. Effekterna som tillskrivs det kommer till stor del från populärlitteratur och anekdotiska data.
I denna anda sägs det vara användbart för följande:
- Viktminskning
- Stimulering av matsmältningen
- Kardiovaskulär hälsa
- Förebyggande av infektioner
- Hud och kapillär hälsa
Men några av dess effekter är baserade på näringsvärdet i dess huvudingredienser. Citron, till exempel, utmärker sig för sitt rikliga innehåll av vitamin C, kostfiber, kalium, B-komplex vitaminer, magnesium och kalcium.
En studie som delas via BMC Chemistry säger att den också innehåller flavonoider, alkaloider, kumariner, limonoider och eteriska oljor som är fördelaktiga för kroppen. Dessa effekter är bland annat antioxidativa, antiinflammatoriska, matsmältnings- och immunmodulerande effekter.
Ayurvediska kryddor innehåller mikronäringsämnen och antioxidanter som är högt uppskattade inom traditionell medicin. En recension publicerad i Current Cardiology Reviews säger att kaloriinnehållet i dessa är lågt och att de är en intressant källa till antioxidanter och bioaktiva föreningar.
För att vara mer exakt har de visat sig ha antiinflammatorisk, antiproliferativ och antihyperkolesterolemisk potential. Enligt denna publikation är de användbara för att främja hjärthälsan.
Det finns inga studier som konkret utvärderar effekterna av denna dryck. Dessutom bör man vara medveten om att det innehåller socker, vilket kan vara kontraproduktivt för vissa personer, till exempel de med metabolt syndrom.
Hjälper den ayurvediska mojiton Shikanji till med viktminskning?
Det hävdas att ingredienserna som används i denna indiska dryck är användbara för att underlätta viktminskning. Detta är dock inte helt sant. Medan citron och kryddor ärhälsosamma, innehåller receptet också tillsatt socker.
Enligt uppgifter från tidskriften Nutrients, predisponerar konsumtion av sockerarter för viktökning, ökad kroppsvikt och i slutändan övervikt och fetma.
Det betyder inte att att dricka Shikanji direkt leder till viktökning på egen hand. Så länge dess konsumtion är måttlig har den en plats i kosten. Hur som helst, så om du följer en viktminskningsplan är det bäst att undvika drycken.
Är Shikanji ett bra val för återfuktning?
Shikanji kanske inte underlättar viktminskning som vissa hävdar. Den kan dock vara ett bra val som vätsketillskott. Eftersom den innehåller salt, kryddor (som ger mikronäringsämnen), vatten och socker, hjälper den till att fylla på vätskor och elektrolyter som vi förlorar genom svett och urin.
Hur förbereder man den ayurvediska mojiton Shikanji hemma?
Det finns många versioner av receptet för att förbereda Shikanji. Som vi nämner ovan kan man använda Shikanji Masala-pulver, som man kan förbereda själv eller köpa färdigt. Vis andra metoder använder man kryddorna i sin naturliga form. Vi föreslår det senare. Låt oss börja jobba!
Ingredienser
- 2 citroner
- 5 dl vatten
- 1/2 msk spiskumminpulver
- 1 nypa svartpepparpulver
- 1/2 msk salt
- 1 msk socker
- 1 nypa riven ingefära
- 5 gram ingefärspulver
- 4 mynta
- Is
Läs också: Upptäck hälsofördelarna med te på mynta
Instruktioner
- Till att börja med, pressa saften av de två citronerna i en kanna. Tillsätt sedan vattnet.
- Tillsätt sedan salt, spiskummin, peppar, socker, finhackad mynta och riven ingefära.
- Rör om ingredienserna väl tills de är väl blandade.
- Tillsätt is efter smak och servera.
- Garnera med citronskivor och myntablad.
Not: Du kan utelämna socker för att göra drycken hälsosammare eller om du inte kan konsumera socker.
Shikanji är uppfriskande och återfuktande
Shikanji är en dryck av ayurvediskt ursprung som kombinerar smaken av citron med flera hälsosamma kryddor. Ett intag i måttliga mängder kan vara ett bra alternativ för att återfukta kroppen och släcka törsten under varma dagar.
Det ursprungliga receptet innehåller tillsatt socker, så det är inte lämpligt för personer med diabetes, övervikt, fetma eller något tillstånd associerat med metabolt syndrom. Du kan dock tillagad den utan att tillsätta socker.
Testa gärna och se vad du tycker?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Anju, & Idris, M. (2020). Shikanji or Sikanjabeen – A Unani Pharmacopoeial Dosage Form. International Journal of Health Sciences and Research, 10, 304-309. https://www.semanticscholar.org/paper/Shikanji-or-Sikanjabeen-A-Unani-Pharmacopoeial-Form-Anju-Idris/75c95f419e5d615d64dc7aaad32df06d29b3268b
-
Lv, X., Zhao, S., Ning, Z., Zeng, H., Shu, Y., Tao, O., Xiao, C., Lu, C., & Liu, Y. (2015). Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemistry Central journal, 9, 68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690266/
-
Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding. Nutrients, 8(11), 697. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133084/
- Vasanthi, H. R., & Parameswari, R. P. (2010). Indian spices for healthy heart – an overview. Current cardiology reviews, 6(4), 274–279. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3083808/