Koriandervatten för sömn: hjälper det dig att sova bättre?

Vissa hävdar att koriandervatten är ett bra hjälpmedel för bättre sömn. Men fungerar det verkligen, och finns det bevis? Detta ska vi diskutera här nedan.
Koriandervatten för sömn: hjälper det dig att sova bättre?

Senaste uppdateringen: 27 augusti, 2022

Inom folkmedicinen har koriandervatten varit ett av de mest använda läkemedlen bland dem som söker bättre sömn. Enligt anekdotiska data ger konsumtion av denna dryck en avslappnande effekt som i sin tur inducerar en djupare sömn. Men finns det några bevis för att detta fungerar? Är det säkert att konsumera det? I dagens artikel ska vi svara på dessa frågor.

Först och främst är det värt att nämna att denna växt har fördelaktiga komponenter för hälsan. En vetenskaplig granskning publicerad i Food Research International berättar att korianderns bioaktiva fytokemikalier tillhandahåller effekter av antioxidant, antiinflammatoriskt, smärtstillande, neuroprotektivt, antimikrobiellt och anxiolytiskt slag.

Med detta i åtanke så är det inte förvånande att koriander används vid beredningen av en mängd olika botemedel. Faktum är att koriander kan bidra till välbefinnande genom att du helt enkelt inkluderar det regelbundet i din kost. I vilket fall som helst, idag ska vi ta en titt på om det kan fungera för att främja sömn. Är du intresserad av att lära dig mer? Läs vidare!

Främjar koriandervatten bättre sömn?

Koriander, vars vetenskapliga namn är Coriandrum sativum, är en växt känd för användning inom matlagning och naturmedicin. Den tillhör familjen Apiaceae och är infödd i Mellanöstern och Medelhavet. Trots det har odlingen av den spridit sig över hela världen, så idag används den också i Europa, Afrika och Amerika.

En artikel publicerad i tidskriften Molecules beskriver att denna art är en källa till fytokemikalier som polyfenoler, vitaminer och fytosteroler. Detta förklarar många av fördelarna som man har tillskrivit denna växt.

Medan hela växten är nyttig, sticker dess frön ut för att ha en högre koncentration av näringsämnen. I synnerhet har de en aktiv substans som kallas linalool, som är kopplad till förmågan att modulera de patogena vägarna för flera sjukdomar. Men fungerar det för att främja bättre sömn?

I detta avseende är det viktigt att klargöra några saker. Det finns inga vetenskapliga bevis för att koriandervatten hjälper oss att sova bättre. Många av effekterna som tillskrivs dess konsumtion kommer från anekdotiska data. Och även om vissa kallar det den “magiska formeln” för sömn, är sanningen att det ännu inte är bevisat. För närvarande tyder bara vissa djurstudier på att koriander har lugnande effekter och kan förlänga sömn. Låt oss ta en titt på vad vetenskapen säger i detalj.

Kvinna sover djupt i sängen.

Vi tror att du också kan tycka om att läsa den här artikeln: Förbättra din sömnkvalitet med hälsosamma sovrutiner

Forskning om koriander och dess möjliga effekter på sömnkvaliteten

En av anledningarna till att man tror att koriandervatten kan främja bättre sömn är på grund av dess förmåga att minska ångest. Detta fastställer också en studie publicerad i Journal of Ethnopharmacology: att det vattenhaltiga extraktet av Coriandrum sativum-frön har anxiolytiska och lugnande effekter.

Forskare har även observerat att det också har potential som muskelavslappnande medel, vilket utan tvekan gynnar vila. Samtidigt har Natural Product Research rapoorterat att koriander har en sömnförlängande effekt utan någon större neurotoxisk effekt. I en nyare vetenskaplig analys, som delas i Avicenna Journal of Phytomedicine, noteras att korianderfrön och blad har antioxidant, lugnande-hypnotisk, diuretisk och ångestdämpande aktivitet.

Artiklarna rapporterar också att dess huvudsakliga aktiva förening, linalool, har neurofarmakologiska effekter som inkluderar anxiolytiska, antikonvulsiva, lugnande och potential att minska risken för Alzheimers.

Även om man anser att dessa fynd är lovande, är de fortfarande otillräckliga för att bevisa att koriandervatten hjälper dig att sova bättre. Detta beror först och främst på att man bara har använt studier på djur eller studier utförda i laboratorier, och också för att man har använt extrakt och inte tillagat drycken på ett hantverksmässigt sätt.

Är det säkert att konsumera koriandervatten?

För de flesta friska vuxna är konsumtionen av koriandervatten inget problem. Intaget bör dock vara måttligt, eftersom det kan orsaka magbesvär, diarré och ljuskänslighet när det konsumeras i överskott. Man bör dock inte ignorera att denna dryck också har en urindrivande effekt. Att konsumera för mycket av det innan du somnar kan därför ge motsatt effekt. Detta beror på att det ökar behovet av att kissa under hela natten, vilket avbryter vilan.

För att motverka ovanstående är det bästa alternativet att dricka max 200 ml av drycken inom en timme innan du går och lägger dig.

På grund av bristen på studier om dess effekter och möjliga interaktioner, rekommenderar man att inte konsumera koriandervatten i följande fall:

 • Diabetes
 • Graviditet och amning
 • Njur- eller leverinsufficiens
 • Historia av korianderallergi
 • Människor som ska opereras
 • Personer som genomgår behandling med antikoagulantia, antidiabetika och antidepressiva medel

I alla dessa fall är det bäst att konsultera en läkare innan du konsumerar koriandervatten eller något annat tillskott som härrör från växten.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa: Djup sömn – hur mycket behöver vi egentligen?

Hur du förbereder koriandervatten

Du kan tillaga koriandervatten på två olika sätt. Det första är med fröna och det andra med bladen. Båda fungerar, men vissa säger att den här drycken är mer effektiv med fröna. Prova hemma och se själv!

Koriandervatten gjort på frön.

Ingredienser

 • 1 matsked korianderfrön eller blad (7 g)
 • 1 glas vatten (200 ml)

Beredning och konsumtion

 1. Värm först vattnet tills det kokar.
 2. När det kokar tar du bort det från värmen och tillsätter korianderfröna eller bladen.
 3. Täck sedan över drycken och låt den stå tills den är ljummen.
 4. Drick det en timme innan du går och lägger dig.

Undvik att konsumera denna dryck före alla aktiviteter som kräver vakenhet. Kom ihåg att det orsakar dåsighet.

Främjar koriandervatten bättre sömn?

Det finns inga bevis för att koriandervatten hjälper dig att sova. Vissa studier tyder dock på att växten har föreningar som främjar vila, avslappning och lindring av ångest.

I vilket fall som helst är denna dryck säker för de flesta, så innebär minimal risk att prova den. Det enda man bör tänka på är att det inte är bra att ta i överskott före sänggåendet, eftersom det kan få motsatt effekt genom att öka nattlig urinering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Prachayasittikul V, Prachayasittikul S, Ruchirawat S, Prachayasittikul V. Coriander (Coriandrum sativum): A promising functional food toward the well-being. Food Res Int. 2018 Mar;105:305-323. doi: 10.1016/j.foodres.2017.11.019. Epub 2017 Nov 21. PMID: 29433220.
 • Mahleyuddin, Nisa Najibah et al. “Coriandrum sativum L.: A Review on Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Cardiovascular Benefits.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 27,1 209. 30 Dec. 2021, doi:10.3390/molecules27010209
 • Mahendra P, Bisht S. Anti-anxiety activity of Coriandrum sativum assessed using different experimental anxiety models. Indian J Pharmacol. 2011 Sep;43(5):574-7. doi: 10.4103/0253-7613.84975. PMID: 22022003; PMCID: PMC3195130.
 • Emamghoreishi M, Khasaki M, Aazam MF. Coriandrum sativum: evaluation of its anxiolytic effect in the elevated plus-maze. J Ethnopharmacol. 2005 Jan 15;96(3):365-70. doi: 10.1016/j.jep.2004.06.022. PMID: 15619553.
 • Rakhshandeh H, Sadeghnia HR, Ghorbani A. Sleep-prolonging effect of Coriandrum sativum hydro-alcoholic extract in mice. Nat Prod Res. 2012;26(22):2095-8. doi: 10.1080/14786419.2011.613388. Epub 2011 Oct 12. PMID: 21988208.
 • Hosseini M, Boskabady MH, Khazdair MR. Neuroprotective effects of Coriandrum sativum and its constituent, linalool: A review. Avicenna J Phytomed. 2021 Sep-Oct;11(5):436-450. doi: 10.22038/AJP.2021.55681.2786. PMID: 34745916; PMCID: PMC8554282.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.