Sex livsmedel som orsakar celluliter

Sex livsmedel som orsakar celluliter

Senaste uppdateringen: 06 oktober, 2018

För att bekämpa celluliter måste du äta en balanserad kost, dricka vatten, motionera och applicera anticellulitkrämer. Det finns många råd angående detta, men att veta vilka livsmedel som orsakar celluliter är precis lika viktigt att veta för att förebygga dem.

Nedan kommer vi förklara vilka livsmedel du bör eliminera från din kost för att förebygga att celluliter bildas, eller åtminstone minska mängden.

Vitt socker orsakar celluliter

Vitt socker tillhandahåller inga näringsämnen, och många näringsexperter anser det idag vara ett gift. Det innehåller vad som kallas “tomma kalorier”, vilket bidrar till uppkomsten av celluliter samt övervikt. Det är en riskfaktor för att utveckla typ 2 diabetes och kan även skada dina tänder. Vitt socker gör dessutom blodet surt och berövar kroppen på mineraler som kalcium. Det gör även dina tänder svagare.

Vi ska presentera fem hälsosamma alternativ till vitt socker:

  • Brunt socker
  • Honung
  • Rörsocker
  • Lönnsirap
  • Agavenektar
  • Melass (från ris, korn, mm.)
  • Naturlig fruktsirap (från äpplen, päron, mm.)
Vitt socker

Raffinerat salt eller bordssalt

Det är speciellt viktigt att hålla bordssalt borta från din kost eftersom det är raffinerat salt som endast innehåller natriumklorid, som orsakar vätskeretention såväl som  dålig cirkulation. Detta kan i sin tur leda till celluliter. Det är mycket hälsosammare att välja havssalt eller himalayasalt, som är innehåller andra mineraler och andra ämnen som i små mängder är bra för kroppen.

Himalaya- och havssalt är dock inga mirakelkurer och innehåller fortfarande natriumklorid till stor del.

Ett annat alternativ som inte bara orsakar vätskeretention utan även hjälper till att eliminera överflödig vätska är att använda havsvatten i matlagning. Du kan köpa det från örtbutiker och hälsokostbutiker, och ibland även i vanliga matbutiker. Det kan användas i grytor, soppor eller när du vill koka ris eller pasta.

Friterad mat

Friterad mat har höga fettnivåer och innehåller ofta lågkvalitativt fett. När du hettar upp fett till för höga temperaturer skapas giftiga substanser som kroppen brukar ansamla i områden långt borta från vitala organ för att undvika risker. Vi rekommenderar att du grillar, ångkokar, ugnsbakar eller tillagar mat i en wokpanna.

Alkoholhaltiga drycker

Alkoholhaltiga drycker orsakar inte direkt celluliter, men de orsakar sammandragningar av blodkärlen i huden, vilket förvärrar situationen. De innehåller även “tomma kalorier” men inga näringsämnen, vilket leder till viktuppgång.

När kroppen förbränner dem konverteras de till socker. Alkoholhaltiga drycker främjar även vätskeretention och ökar fettansamlingar i vissa områden (låren, armarna, buken och rumpan). Snarare än att dricka alkoholhaltiga drycker föreslår vi att dricka naturliga juicer, avkok eller, om du inte gillar dessa, vanligt vatten.

kolsyrad dryck Foilman

Raffinerad mat

Livsmedel som bereds med raffinerat, vitt mjöl är svåra att smälta och kan även orsaka ansamlingar av gifter i kroppen vilket kan leda till celluliter. De orsakar även förstoppning. Det är därför vi rekommenderar att undvika vitt bröd och mjöl, och istället välja fullkorn: ris, pasta, mm. Om du gör pastan hemma kan du också använda fullkornsmjöl.

Trots att du konsumerar fullkorniga kolhydrater är det även viktigt att inte äta för mycket under dagen. De tillhandahåller mycket energi, och om du inte använder den energin omvandlas den till reserver. Det är bäst att konsumera balanserade portioner varje dag av fullkorn, frukt, grönsaker och protein (från djur och/eller vegetariska källor).

Skräpmat orsakar celluliter

Generellt sett utgör skräpmat (bakverk, hamburgare, pommes frites, smörgåsar, såser, hämtmat, mm.) det värsta du kan äta när det kommer till celluliter. De innehåller raffinerat mjöl, socker, raffinerat salt, transfetter och annat som är extremt skadligt för kroppshälsan. De har visat sig öka risken för att drabbas av hjärtsjukdomar. Genom att använda dessa komponenter berövar du inte bara kroppen på de näringsämnen den behöver, utan skickar dessutom maten direkt till reserverna i form av ansamlat fett och celluliter.

En flottig hamburgare

Dessa livsmedel gör raka motsatsen mot att stilla hungern. Du behöver gigantiska mängder av dem för att känna dig mätt, och på grund av saltet, sockret och de konstgjorda smakämnen som finns i dem skapas ett beroende som generellt sett får dig att äta ännu mer. Detta leder vanligtvis till att folk blir överviktiga, vilket orsakar celluliter.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Blanco Anesto, J. (2002). Consumir azúcar con moderación. Revista Cubana Aliment Nutr.             Available at: bvs.sld.cu/revistas/ali/vol16_2_02/ali08202.pdf
  • Sánchez M., C. (2007). Exceso de sodio, un mal a largo plazo. [Magazine] Punto Vital. Available at: 148.228.165.6/PES/fhs/Dimension%20Educacion%20para%20la%20salud/Exceso%20de%20sodio.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.