6 sätt att stimulera din hypotalamus för förbättrad funktion

Konsumtionen av vissa vitaminer och hälsosamma fetter är viktigt för att upprätthålla optimal funktion av hypotalamus. Vad mer kan vi göra för att hjälpa detta organ?
6 sätt att stimulera din hypotalamus för förbättrad funktion
Mariel Mendoza

Skriven och verifierad av läkare Mariel Mendoza.

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2023

För att stimulera din hypotalamus för förbättrad funktion är det väsentliga att upprätthålla hälsosamma livsstilsvanor. Så enkelt är det, men det krävs engagemang för att upprätthålla dessa hälsosamma vanor över tid.

Hypotalamus är kroppens reglerande centrum. Den är kopplad till hypofysen, som kontrollerar utsöndringen hos de flesta av kroppens körtlar, men ansvarar också för att släppa ut hormoner direkt i blodomloppet.

Att stimulera funktionen hos hypotalamus kan vara nyckeln till att förbättra kognitiva brister relaterade till en hjärnskada. Enligt nyare forskning har detta organ en avgörande roll för att skapa minnen och uppdatera minnet.

Vi ska berätta hur du kan stimulera din hypotalamus för förbättrad funktion i detta organ. Låt oss dock först lära oss mer om detta organ.

Vad är hypotalamus?

Hypotalamus är ett organ som sitter inne i hjärnan, ovanför skallbasen och under talamus. Därifrån har det fått sitt namn.

Det anses vara kroppens integrerande centrum, eftersom dess allmänna funktion är att reglera kroppens homeostas. Det är kopplat till hypofysen och frisätter hormoner som hämmar eller stimulerar detta organ.

Axeln som bildar hypotalamus med hypofysen påverkar även andra körtlar:

 • Binjurarna
 • Äggstockarna och testiklarna
 • Sköldkörteln

Dessutom kan hypotalamus frisätta neurohormoner direkt i blodet. Därför kan stimulering av hypotalamus påverka både nervsystemet och det endokrina systemet, vilket i sin tur påverkar följande funktioner:

 • Törst
 • Libido
 • Hunger
 • Hjärtfrekvens
 • Sömncykeln
 • Blodtryck
 • Emotionellt tillstånd
 • Kroppstemperatur

Vad kan orsaka en dysfunktion i hypotalamus?

När hypotalamus inte fungerar korrekt förekommer en dysfunktion i hypotalamus. Detta kan bero på flera olika orsaker:

 • Närvaron av tumörer
 • Kraniellt trauma
 • Medfödda missbildningar
 • Cerebrovaskulär sjukdom
 • Ätstörningar
 • Följdeffekter av hjärnkirurgi

De tecken och symtom som åtföljer denna dysfunktion kallas hypotalamiskt syndrom. Enligt den specialiserade tidningen Nature presenterar tillståndet övervikt, förändringar i koncentrationerna av olika hormoner, uppmärksamhet och minnesproblem, samt plötsliga förändringar i humöret.

De bästa sätten att stimulera din hypotalamus för förbättrad funktion

Att stimulera funktionen hos hypotalamus kan vara användbart om det finns risk att drabbas av hypotalamiskt syndrom – det vill säga om du har någon av de ovan nämnda orsakerna som kännetecken.

Men som du kommer att se är tipsen för att göra detta baserade på goda hälsovanor. Det innebär att vem som helst kan omsätta dem i praktiken och bidra till sitt eget välbefinnande.

Även om det enda sättet att stimulera hypotalamus direkt hittills endast har studerats på möss, och detta genom intrakraniella elektriska urladdningar, misstänks det att vissa livsstilar stimulerar organet indirekt också hos människor. Låt oss ta en titt på några av de bästa alternativen.

1. Öka ditt kromintag

Krom är ett väsentligt element för människor som, förutom att vara involverat i insulinmetabolismen, deltar i regleringen av fettomsättningen. Det är därför viktigt för hjärnans funktion. En adekvat koncentration i kroppen gynnar syntesen av fettsyror för neuroner.

I en tidigare studie (vars resultat fortfarande är giltiga idag) visade resultaten att krom kunde bromsa neuronalt åldrande. I teorin hände detta eftersom det förbättrade insulinkänsligheten i hypotalamus.

Att konsumera krom genom kosten är ett av de bästa sätten att stimulera funktionen hos hypotalamus. På grund av dess inblandning i kolhydrat- och fettmetabolismen hjälper krom dessutom till att reglera aptiten.

De bästa naturliga källorna till krom är följande:

 • Vitlök
 • Kalkon
 • Potatisar
 • Broccoli
 • Apelsiner
 • Basilika
 • Äpple
 • Banan

2. Eteriska oljor kan stimulera din hypotalamus för förbättrad funktion

Eteriska oljor kan stimulera funktionen hos hypotalamus och leda till förbättrad funktion i organet. Enligt Spanish Society of Phytotherapy har vissa växtbaserade derivat visat en positiv effekt på humöret. Denna positiva effekt kan att vissa av dem har förmågan att tränga igenom blod-hjärnbarriären och nå hypotalamus.

Eteriska oljor har antiinflammatoriska och antioxiderande effekter. Därför kan de förutom att stimulera det limbiska systemet också öka syresättningen av neuronerna. Du kan använda en aromlampa, andas in dofterna direkt från flaskan eller blanda dem med kroppsoljor och applicera direkt på huden.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Eterisk olja från druvkärnor: fördelar och användningar

3. Ät nyttiga fetter

Hälsosamma fetter, som de som finns i olivolja och lax, hjälper till att upprätthålla tillräckliga nivåer av det goda kolesterolet eller HDL. Detta kan stimulera funktionen hos hypotalamus eftersom den behöver fett för att syntetisera hormoner och delar av plasmamembranen i celler, som vi nämner ovan.

Kolesterol är inget förbjudet ämne – långt ifrån. Det är en naturlig antioxidant och föregångare till viktiga molekyler, såsom neurotransmittorer. Därför är det en bra idé för hälsan att konsumera olivolja, avokado, lax och smör med lågt saltinnehåll.

Det är så klart viktigt att inte överkonsumera någon typ av fetter, även om de är hälsosamma. Enligt en publikation i International Journal of Obesity kan en kost med för mycket fett överflöda nervcellerna i hypotalamus.

4. Öka ditt vitaminintag för att stimulera din hypotalamus för förbättrad funktion

Ökat vitaminintag kan stimulera hypotalamus, särskilt vitamin C och B-komplex.

Vitamin B1 eller tiamin kan gynna hypotalamus eftersom det deltar i upprätthållandet av aptiten, samt reglerar nervsystemets funktion. Detta mikronäringsämne förekommer i rikliga mängder i solrosfrön, fläsk och olika spannmål.

Vitamin B12 är involverat i regleringen av humöret och kroppens energinivåer. Att upprätthålla tillräckliga nivåer av detta vitamin är nyckeln för dina kognitiva funktioner, såväl som för att minska symtom på depression. Det finns i rött och vitt kött, fisk och mejeriprodukter.

C-vitamin är viktigt eftersom det är en antioxidant. Det har funktionen att skydda hypotalamus från oxidativ stress, precis som det gör med andra organ. Enligt experter har det en grundläggande roll för att modulera det centrala nervsystemet. Du kan få detta genom att äta citrusfrukter (citron, apelsin och grapefrukt), såväl som jordgubbar, potatis och röd paprika.

5. Träna för att stimulera din hypotalamus för förbättrad funktion

Att träna regelbundet kan stimulera funktionen hos hypotalamus, vilket visas i en vetenskaplig studie från 2015. Det bidrar till att upprätthålla energibalansen och den metaboliska aktiviteten. Träning kan modifiera genuttryck och neuronal aktivitet i hypotalamus.

För övrigt, om du är överviktig kommer träning också att bidra till att minska dina extrakilon. Mindre extra fettvävnad i kroppen hjälper till att stimulera din hypotalamus för förbättrad funktion.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 9 saker som händer i hjärnan när du tränar

6. Ha en fungerande sömnrutin och minska stressen

Förhöjda nivåer av kortisol, stresshormonet, är särskilt skadligt för hjärnan. För att stimulera hypotalamus funktion rekommenderas det att hålla kortisolproduktionen på rätt nivå. Detta kan du göra genom att undvika stressiga situationer och upprätthålla en ordentlig sömncykel.

För lite sömn och att leva med kronisk stress är förknippat med höga kortisolnivåer. Dessutom kan det leda till ett pro-inflammatoriskt tillstånd som är skadligt för hjärnan vilket i sin tur kan leda till förändringar i koncentrationerna av olika hormoner, såsom katekolaminer, prolaktin och tillväxthormon.

Att stimulera hypotalamus för förbättrad funktion handlar om att ha hälsosamma vanor

Att ha hälsosamma vanor är fördelaktigt på många sätt. Det bidrar till att stimulera hypotalamus för förbättrad funktion, men bidrar också till kroppens välbefinnande som helhet.

Det positiva med de strategier som vi har delat med dig är att de inte har några negativa effekter. Tvärtom genererar de vinster för din övergripande livskvalitet. Så vad väntar du på? Det är dags att sätta din hypotalamus i arbete!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.