Sätt att kontrollera ångest – 5 rekommendationer

Sätt att kontrollera ångest – 5 rekommendationer

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Inledningsvis måste vi påpeka att en viss mån av ångest är nödvändigt för människor; se det som en kontrollmekanism för när vi ställs inför olika situationer, speciellt när det finns ett hot. Men när det går till överdrift behöver vi sätt att kontrollera ångest för att återställa balansen.

Det är naturligt att kroppen reagerar med ångest när den väntar sig eller reagerar på händelser, för att hålla dig alert och vaksam. Men det kan som sagt bli överväldigande och sluta uppfylla sitt syfte. Det går från att vara en mekanism som håller dig vaksam till ett mentalt tillstånd. Det kan bero på många saker, och dessa delas upp i tre huvudsakliga grupper.

Predisponerande faktorer

 • Biologiska och genetiska
 • Socialt sammanhang och inlärning
 • Personlighet och livsstil

Aktiveringsfaktorer

Orsaker till ångest
 • Att ta droger eller stimulerande medel
 • Att ha problem att uppnå något
 • Att veta att du måste göra en stor ansträngning eller förändring

Upprätthållande faktorer

 • Förlust av förmågor eller logiskt tänkande
 • Kontraproduktiva lösningar
 • Dålig problemhantering

Mer om ångest

Det är ofta kopplat till depression, eftersom de delar så många symptom och reaktioner. Oförklarlig trötthet, svettningar, ökad puls och yrsel är några av de huvudsakliga indikatorerna på en ångestepisod. Dessa kan försämra din livskvalitet och bör behandlas med hjälp från en expert.

Sätt att kontrollera ångest

Trots att det är ett komplext problem finns det många olika sätt att ta tag i symptomen.  Här ska vi avslöja några av de mest användbara för personer med ångest.

Uttryck dina känslor

Ett av de vanligaste problemen för personer med ångest är svårigheter med att uttrycka tankar och känslor; med det kommer även en undertryckande attityd.

Uttryck vad du känner

Därför är det rekommenderat att försöka uttrycka dina känslor när du kan. Det bästa sättet att öva är att börja med din närmsta sociala cirkel, vilket ofta är familjen. När du gör framsteg kan du gå vidare mot något svårare: att uttrycka dig känslomässigt till vänner och bekanta. Det kommer hjälpa dig mycket.

Skriv

Att få dina känslor hörda och förstådda i sociala kretsar är inte det enda du kan göra; det är också mycket effektivt att göra det genom skrift. Ta bara ett anteckningsblock och en penna, och testa. Med dessa enkla redskap kan du släppa på massor av tankar, oavsett om de är om dig eller folk omkring dig.

Om du vill ta det ännu längre kan du till och med börja föra dagbok, så att du kan se hur du gör framsteg för varje dag som går.

Ta tid att lära känna dig själv

Det finns många olika aktiviteter du kan prova på som ett sätt att kontrollera ångest. Men kvalitet är viktigare än kvantitet. Rekommendationerna gör inget om personen inte känner sig bekväm med dem, i vilket fall det är bäst att lära känna sig själv.

Gör det inte bara när du är ängslig, utan när som helst, för att ta dig tid att förstå vad som utlöser ångesten. Att läsa eller leva dig in i en sport är ett bra sätt att göra det. Det är en chans att lära känna dig själv för att ta beslut och hålla symptomen i schack.

Skratta

Att söka lycka i de enklaste av saker hjälper dig att minska stressen och även motverka ångest.

Skratta mycket och ofta

Humor ligger dock steget ovanför lycka; ett leende är verkligen bra för dig, speciellt när det är spontant och uppriktigt. Att skratta och sprida gott humör hjälper dig att behandla ångest, och det gör även livet enklare på en social och fysiologisk nivå.

Ägna dig åt fysisk träning

Mängden hormoner som utsöndras när du ägnar dig åt fysisk träning är väldigt hög, och bland dessa hormoner hittar vi endorfiner, som ansvarar för välmående och glädje.

Därför är det ett utmärkt sätt att kontrollera ångest.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
 • Root, B. A. (2000). Understanding panic and other anxiety disorders. Jackson: University Press of Mississippi.
 • Veeraraghavan, V., & Singh, S. (2002). Anxiety disorders: psychological assessment and treatment. New Delhi; Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.