2 sätt att göra chokladkakor med kikärtsmjöl

Vi ska ge dig några recept så att du kan göra goda små chokladkakor med kikärtsmjöl på ett enkelt sätt och med bara lite socker.
2 sätt att göra chokladkakor med kikärtsmjöl
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Chokladkakor är bland de mest populära småkakorna. Det finns många sätt att baka dem, dock är alla inte lika hälsosamma. I den här artikeln ska vi ge dig några recept på chokladkakor med kikärtsmjöl.

På så sätt blir det slutliga resultatet mer näringsrikt. Du måste dock komma ihåg att vi pratar om kakor vilket är något som du bara bör äta vid speciella tillfällen.

Trots att socker har fått så mycket dålig publicitet under de senaste åren bör man notera att det är möjligt att konsumera denna produkt då och då utan större konsekvenser. Det bästa är att träna sin kropp och röra på sig dagligen, samt prioritera intaget av komplexa kolhydrater.

1. Chokladkakor med kikärtsmjöl

Låt oss börja med ett av de mest grundläggande recepten för chokladkakor med kikärtsmjöl. I det här fallet är det ett recept med låg sockerhalt och hög kakaohalt. Detta element av vegetabiliskt ursprung har visat sig vara fördelaktigt för hälsan. Det är bland annat kapabelt att sänka blodtrycket.

kakaobönor

Ingredienser

  • 1 ägg
  • En nypa salt
  • 0,6 dl honung
  • 0,8 dl olja
  • 0,6 dl kikärtsmjöl
  • 1/2 matsked bakpulver
  • 60 gram mörk choklad med 70% kakao
  • 0,8 dl kakaopulver utan tillsatt socker

Med dessa ingredienser kan du göra cirka 12 medelstora kakor. Om du vill öka antalet, öka mängderna på så sätt att du behåller samma proportioner som i ursprungsreceptet.

Du kan också variera kakaokoncentrationen i den choklad som du använder, och detta val kommer till stor del att bero på individuell smak. Klart är att ju högre kakaohalt desto hälsosammare blir produkten.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Supernyttiga kakor gjorda på kokos, havre och frön!

Så här gör du:

  1. Börja med att förvärma ugnen till 180 °C. Lägg alla torra ingredienser i en skål och blanda dem väl. Tillsätt sedan ägg, olja och honung. Blanda tills du får en smidig deg.
  2. Det är möjligt att konsistensen är lite för lös till en början. Men allt eftersom du knådar degen kommer kikärtsmjölet att absorbera mer vätska tills du på så sätt uppnår en optimal konsistens.
  3. Efter detta är det bara att smörja en bakplåt med extra virgin olivolja, forma små kakor med händerna och lägga ut dem på plåten. Vi rekommenderar att du formar runda kakor eftersom de kommer att bakas jämnt och se finast ut efter gräddning. Grädda dem i 12 till 15 minuter, ta ut dem och låt dem svalna innan du serverar dem.

2. Chokladkakor med kikärtsmjöl för personer med matintoleranser

Antalet personer med matintolerans ökar hela tiden. Detta går att vi måste anpassa recepten och undvika att inkludera ingredienser som kan orsaka en dålig reaktion eller andra obehag. Nedan ska du få ett recept på chokladkakor med kikärtsmjöl som är skonsamma för matsmältningssystemet.

Tack vare innehållet av kikärtsmjöl kommer dessa kakor att innehålla en betydande mängd fiber. Detta näringsämne hjälper till att förhindra förstoppning, enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Reviews.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Friskvård: Börja ett hälsosammare liv efter semestern

Ingredienser

    • 1/4 tsk salt
    • 1 till 2 msk vatten
    • 3 msk lönnsirap
    • 3 msk farinsocker
    • 115 gram kikärtsmjöl
    • 1/2 tsk bakpulver
    • 1/2 tsk vaniljextrakt
    • 2 msk chokladknappar
    • 3 msk smält kokosolja
Kikärtsmjöl
Kikärtsmjöl är rikt på fiber och kan bidra till att göra kakor och andra bakverk nyttigare.

Så här gör du:

  1. Du börjar med att förvärma ugnen till 175 °C. Lägg de torra ingredienserna, det vill säga mjöl, jäst, salt och socker, i en skål och blanda ihop dem.
  2. Det är viktigt att du blandar dem väl, gärna med en visp. Tillsätt sedan oljan tillsammans med vaniljextraktet och sirapen. Rör om med en träslev tills alla ingredienser är jämnt fördelade.
  3. Nu är det dags att lägga till chokladknapparna. Efter en stunds knådning kommer du att ha en homogen deg.
  4. Om din deg är för torr kan du dock korrigera det med en tesked eller två vatten. När konsistensen är optimal, forma små bollar och lägg dem på en plåt som du har täckt med bakplåtspapper. Grädda dem i cirka 12 minuter och låt dem sedan svalna helt innan du serverar dem.

Observera att det här receptet innehåller en större mängd enkla sockerarter än det föregående. Denna ingrediens kan man med fördel ersätta med någon form av flytande sötningsmedel, även om det finns en viss kontrovers kring denna typ av produkt. Det finns bevis för att de kan ha en negativ inverkan på tarmmikrobiotan.

Baka chokladkakor och ät med måtta

Det är inte svårt att baka sina egna hemmagjorda chokladkakor med kikärtsmjöl. Du behöver inte många ingredienser och du kommer att kunna få ett slutresultat med ett relativt lågt innehåll av enkla sockerarter. Detta anser många näringsexperter vara mycket fördelaktigt för att förebygga problem relaterade till metabol hälsa.

Tänk dock bara inte att du kan äta hur många som helst av dessa chokladkakor. Även om vi har använt hälsosamma ingredienser, är detta fortfarande ett recept på kakor, och vi bör alla begränsa konsumtionen av sötsaker i vardagen. Som ett alternativ till bakverk från storbagerier är det dock ett mycket bra alternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ried, K., Fakler, P., & Stocks, N. P. (2017). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews4(4), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub3
  • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
  • Emamat, H., Ghalandari, H., Tangestani, H., Abdollahi, A., & Hekmatdoost, A. (2020). Artificial sweeteners are related to non-alcoholic fatty liver disease: Microbiota dysbiosis as a novel potential mechanism. EXCLI journal19, 620–626. https://doi.org/10.17179/excli2020-1226

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.