10 saker du inte ska äta innan läggdags
Då och då känner man ett sug efter något att äta innan läggdags. Det är normalt och helt okej, även om man åt middag för bara ett par timmar sedan. Problemet är att vi ofta väljer fel mat för denna tid på dygnet.
I dagens artikel kommer du lära dig om tio livsmedel du inte bör äta innan läggdags. Att äta fel saker innan du går och lägger dig kan störa dina metaboliska aktiviteter och få dig att gå upp i vikt. Det kan till och med leda till vissa åkommor.
Därför är det viktigt att ha hälsosamma matvanor, och framförallt begränsa din konsumtion av dessa tio livsmedel innan du går och lägger dig.
10 saker du inte ska äta innan läggdags
1. Smör bör man inte äta innan läggdags
Smör kan användas i många olika rätter, men på grund av det höga innehållet av mättat fett är det inte bra att äta precis innan läggdags. Generellt bör man äta smör i måttliga mängder, men om du äter det kvällstid kan det ge dig matsmältningsproblem.
Vill du veta mer? Läs: Hemgjort smör med bara två ingredienser
2. Godis bör undvikas kvällstid
De flesta accepterar att det är någorlunda “harmlöst” att äta lite godis under dagen. Problemet med att äta det kvällstid är dock att det höga innehållet av socker och kemikalier kan påverka din sömnkvalitet.
Det stimulerar nervsystemet och sätter hjärnan i ett vaket tillstånd som hindrar dig från att somna. Vissa hävdar faktiskt att konsumtion av godis innan man lägger sig till och med ökar risken för mardrömmar.
3. Glass
Glass är dåligt att äta innan läggdags. Det innehåller fetter, socker och andra tillsatser som ändrar din metabolism och påverkar nervsystemsaktiviteten.
Att äta glass kan sakta ned matsmältningen och leda till både smärta såväl som inflammation.
4. Undvik kryddstark mat kvällstid
Kryddor tillför lite smak till alla rätter. Trots detta bör du dock inte äta dem kvällstid eftersom de ändrar magens produktion av syror. Att äta kryddstark mat innan läggdags kan leda till sura uppstötningar och magsmärta.
Vissa av dem innehåller dessutom mycket kalorier och kan leda till viktuppgång.
5. Korv är inte bra att äta på kvällen
Även om de kan se fräscha och lockande ut är korvar fulla med fett och kemiska beståndsdelar som inte är bra för kroppen.
Generellt bör man begränsa sitt intag av korv för att hålla en hälsosam kroppsvikt. När du äter korv kvällstid leder det dessutom till tung matsmältning och långsam ämnesomsättning.
6. Ost stör sömnen
Problemet med att äta ost innan du går till sängs är att den innehåller en aminosyra vid namn tyramin, som minskar produktionen av hormoner som reglerar sömnen.
Ät den varken för sig själv eller med andra rätter. Det är ett tungt livsmedel som är rikt på fett, vilket kan orsaka inflammation och magbesvär.
7. Bröd
Bröd och andra bakverk kanske verkar som bra alternativ för att minska suget, men det är något du bör undvika äta innan läggdags eftersom bröd innehåller mycket onödiga kalorier.
Mjöl och socker i kommersiella bakverk påverkar din ämnesomsättning negativt och ökar risken för övervikt såväl som blodsockerproblem.
8. Choklad piggar upp
Att äta lite mörk choklad varje dag kan ha många fördelar. Det är fullt med antioxidanter och aminosyror som förbättrar din fysiska och mentala hälsa.
Det är dock dåligt att äta innan läggdags eftersom vissa ingredienser i chokladkakor är stimulerande, vilket hindrar en god sömn.
9. Rött kött bör man inte äta innan läggdags
Rött kött innehåller protein och mättat fett som saktar ned matsmältningssystemet när man vilar. Rött kött må ha många näringsämnen som är bra när det konsumeras med måtta, men det är bäst att inte äta det på kvällen.
10. Undvik kaffe innan läggdags
Kaffe och andra drycker som innehåller koffein bör undvikas den här tiden på dygnet. De må ge dig en känsla av vakenhet och välmående i små mängder, och detta är kontraproduktivt på kvällen.
När du väl har druckit en kopp kaffe kan det hålla dig vaken i timmar.
Vill du äta något litet innan du går till sängs? Nu när du vet vad du bör undvika kan du välja alternativ som hjälper dig att somna istället.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- McGuinness, O. P., & Shiota, M. (2017). Carbohydrate metabolism. In The Clinical Chemistry of Laboratory Animals, Third Edition. https://doi.org/10.1201/9781315155807
- Harwood, J. L., & Guschina, I. A. (2009). The versatility of algae and their lipid metabolism. Biochimie. https://doi.org/10.1016/j.biochi.2008.11.004
- The Impact of Food Bioactives on Health. (2015). The Impact of Food Bioactives on Health. https://doi.org/10.1007/978-3-319-16104-4
- O’Connor, M. I., Piehler, M. F., Leech, D. M., Anton, A., & Bruno, J. F. (2009). Warming and resource availability shift food web structure and metabolism. PLoS Biology. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.1000178