10 saker som gör dig konstant hungrig
Äter du jämt eller tänker du på mat nästan hela tiden? Är du konstant hungrig?
Ta reda på vad det kan bero på!
10 saker som gör dig konstant hungrig
1. Törst
Om du precis ätit mycket men fortfarande är hungrig rör det sig förmodligen inte om sann hunger. Tänk på när du senast drack vatten. Drick ett glas och vänta ett tag. Hungern kommer förmodligen försvinna, för du var bara törstig!
Du slipper vara konstant hungrig bara genom att dricka vatten regelbundet . Det bästa sättet att vänja kroppen vid det ökade vätskeintaget är att dricka ett glas på morgonen och sedan ytterligare ett en halvtimme efter varje måltid.
2. Livsmedel med tomma kalorier
Ät inte extra godsaker som innehåller mycket socker, för de är bara tomma kalorier. Sötsaker, även i små mängder, väcker bara aptiten utan att ge din kropp något av substans eller näring.
Nyckeln är att försöka minska antalet snabba kolhydrater och socker, och ersätta dessa med nyttiga livsmedel.
3. Att inte sova ordentligt
Att inte sova ordentligt kan göra att vi känner som om vi måste äta direkt när vi vaknar, vilket inte borde hända efter 7-9 timmars god sömn.
Under natten producerar kroppen ett hormon vid namn melatonin, som spelar en viktig roll i se till att kroppen fungerar som den ska. Det har även en påverkan på din aptit.
4. Stress
Alla uppvisar vi ett av två beteenden när vi ställs inför en stressig situation. Det finns de som inte kan äta något, och de som måste äta mer på grund av stressen.
Om du är en av de som äter mer när du är stressad eller ängslig måste du påminna dig själv om att stress inte är en giltig anledning att äta onyttig mat. Det är bättre att välja något annat.
Ring dina vänner, träna någon sport, läs en bok… allt som distraherar dig och får dig att sluta tänka på mat.
5. Snacks och alkohol
Alkohol leder till viktuppgång och stimulerar aptiten, så det kan vara anledningen bakom att du är konstant hungrig.
Drick inte alkohol, eller begränsa intaget kraftigt. Om du går ut med vänner bör du välja lätta måltider och nyttiga snacks.
6. Brist på protein
För att undvika att äta för mycket är det viktigt att inkludera tillräckligt med protein i kosten. Utöver att tillhandahålla energi gör det oss även mättare. Ät grönsaker och frukter som innehåller protein.
7. Brist på nyttiga fetter
Alla fetter är inte stöpta i samma form. Snabbmat, friterad mat, fet mat, rökt mat och bakverk innehåller till exempel onyttiga fetter. Dessa mättade fetter kommer få dig att gå upp i vikt.
Men det finns nyttiga fetter som bör finnas i din kost. De hittas generellt i bland annat olivolja, lax, nötter, avokado och solrosfrön.
8. Att inte äta regelbundna måltider kan göra dig konstant hungrig
Ät fem måltider om dagen: frukost, lunch, middag och två mellanmål. Missa inte en enda av dem, och ät dem helst på samma tid varje dag.
Det är också bäst att inte äta överdrivet stora portioner.
9. Tänk inte konstant på mat
Den växande tendensen att se bilder av mat på sociala nätverk gör att vi tänker på mat konstant.
Försök att inte konstant vara på Instagram eller dylikt i jakt på saker att tillaga på kvällen eller vid nästa fest. I slutänden kommer du bara vilja äta mer och bli konstant hungrig.
10. Ät inte för snabbt
Att äta långsamt är viktigt för att känna sig mätt och belåten. Att äta snabbt ger inte kroppen tillräckligt med tid för att absorbera maten, vilket gör att den vill ha mer.
Ett bra sätt att göra det är att tugga maten noggrant och långsamt samtidigt som man tar mindre tuggor. Hjärnan behöver tid att känna igen signalen på att magen är full, så ge den en chans.
Om du äter för snabbt kommer du få i dig fler kalorier, och förmodligen fler än du behöver.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Finkelstein, S. R., & Fishbach, A. (2010). When Healthy Food Makes You Hungry. Journal of Consumer Research. https://doi.org/10.1086/652248
- Finlayson, G., King, N., & Blundell, J. E. (2007). Is it possible to dissociate “liking” and “wanting” for foods in humans? A novel experimental procedure. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.08.020
- Pellerin, L., & Magistretti, P. J. (2004). Neuroenergetics: Calling upon Astrocytes to Satisfy Hungry Neurons. Neuroscientist. https://doi.org/10.1177/1073858403260159