14 saker att tänka på när du tar med din hund på stranden
Stranden är ett av de första färdmål många tar sikte på när det är fint väder. Och att du vill ta med din hund på stranden är helt naturligt. Ni kan båda ha en massa kul. Men för att alla ska vara nöjda och glada är det viktigt att du följer några rimliga riktlinjer, vilka vi tar upp nedan.
Att ha hund är ett stort ansvar vad gäller hälsa och omsorg. Dessutom är det särskilt viktigt att man är vaksam på hundens interaktioner med andra och att man rent allmänt respekterar offentliga platser.
Men det betyder inte att du måste lämna din fyrfota vän hemma. Visst kan han eller hon få följa med! Var bara noga med att ta hänsyn till vissa artighetsregler.
Innan du tar med din hund på stranden
Som tur är behöver vi inte låta våra husdjur vara ensamma hemma eller anförtro dem åt ett hunddagis eller en släkting när vi själva inte är hemma. Och visst blir vackra dagar mer njutbara när vi får tillbringa dem med våra dreglande bästa vänner!
Givetvis måste vi planera väl innan vi tar med våra hundar på stranden.
1. Utforska hundvänliga stränder
Ditt utflyktsmål är det första du måste vara uppmärksam på. Med andra ord måste du välja en strand där hundar är tillåtna. Så leta upp några guider eller ring och förhör dig om vad som gäller.
Gör också förfrågningar om vad slags service och hjälpmedel som finns att tillgå och vilka förordningar som gäller, eftersom dessa ofta skiljer sig åt mellan olika orter.
2. Förvissa dig om att din hund är frisk innan ni beger er till stranden
Tänk på att ett strandbesök inte alla gånger är lämpligt för din hund. Detta är särskilt viktigt att ta hänsyn till om du har en hund som har känslig hud eller öppna sår som kan bli infekterade.
3. Packningen spelar stor roll när du tar med dig din hund på stranden
Det är dags att packa. Förutom de saker du själv behöver behöver du packa en särskild väska med din hunds förnödenheter. Här är en lista över saker som kan vara bra att packa med:
- Vaccinationsintyg
- Ett halsband med en ID-bricka
- Ett koppel som är långt nog
- Vatten att dricka
- Mat
- Tasskydd
- Bajspåsar
- En första hjälpen-låda
På vissa stränder är munkorg obligatoriskt. Välj i så fall en som är stor nog för att din hund ska kunna öppna munnen och andas normalt.
Kanske vill du läsa om Varför husdjur är så bra för vår hälsa
Tips när du tar din hund till stranden
När du väl befinner dig på stranden finns vissa andra saker du bör ge akt på för att ni ska ha det trevligt och inte besvära andra människor.
4. Undvik för mycket sol
Du kan sola dig när du är ensam, men inte tillsammans med husdjur eftersom de lätt blir överhettade.
Därför bör du inte utsätta ett djur för solen under de hetaste timmarna på dagen. Försök i stället att hålla hunden på en skuggig plats mellan kl. 10 och kl. 16.
Du kan använda solkräm på utsatta hudområden som inte är täckta med päls, som exempelvis buken. Det finns speciella solkrämer för hundar, men du kan även använda din egen. Tänk bara på att den ska ha en solskyddsfaktor på minst 30.
Vidare bör du undvika att promenera med din hund när sanden är het mitt på dagen. Hundarnas trampdynor är mycket känsliga.
5. Håll er nedkylda och drick vatten
Du kan fälla upp en parasoll så att din hund kan hålla sig i skuggan under de hetaste timmarna. En annan idé är att gräva en grop så att hunden kan ligga i våt sand.
Att förhindra uttorkning är mycket viktigt. Se därför till att det alltid finns tillräckligt med vatten i hundskålen och att din hund dricker regelbundet.
6. Håll utkik när din hund simmar
Som vi vet kan alla hundar simma. Men håll ett öga på din hund när det finns kraftiga vågor. Och en del hundar tycker inte om att vara i vattnet, så tvinga dem inte.
7. Släpp inte din hund ur sikte
Håll hunden i din närhet och släpp den aldrig ur sikte. Det finns flera saker du bör vara noga med att förhindra:
- Obehag för andra badgäster. Din hund bör varken skälla, uppträda hotfullt, urinera på saker eller sprätta upp sand.
- Slagsmål med andra hundar. Tänk på att hundar utmärks av territorialitet och de kan bli aggressiva om de ser en annan hund i närheten.
- Att din hund springer vilse eller blir stulen.
8. Var försiktig med andra djur
Det räcker inte med att hålla ett öga på andra hundar. Maneter kan också vara ett problem, eftersom hundar har mycket känslig hud runt buken.
Maneter kan vara mer eller mindre giftiga beroende på vilken art det rör sig om. Håll koll på allt som rör sig i vattnet när din hund badar.
Det kan även finnas andra djur på stranden som kan tilldra sig hundens uppmärksamhet – krabbor till exempel. Hundar vill ofta gärna leka med dem, men tänk på att krabborna kan känna sig hotade och gå till motangrepp.
9. Se upp med föremål i sanden
Hundar är ständigt upptagna med att sniffa och böka i marken. De älskar att gräva. Därför måste du hålla utkik efter fast avfall. Alla möjliga faror kan dölja sig i sanden: ett rostigt metallstycke, en vass glasskärva…
Vidare bör du vara vaksam på saker din hund kan vilja försöka äta, för det kan vara fråga om ruttna matrester och till och med giftigt avfall.
10. Om du tar med din hund på stranden måste du leka med den
Om du tar din hund med dig på stranden måste du vara beredd på att tillbringa tid med den. Ta vara på de sista timmarna innan solen går ner och de flesta har gått hem åt att kasta en boll eller en frisbee som din hund kan fånga. Ta ett dopp tillsammans. Din hund kommer att ha jättekul.
11. Plocka upp efter din hund
Du bör så klart lämna stranden i samma (eller bättre) skick än du fann den. Så plocka upp efter din hund och lägg bajspåsen i de soptunnor som är särskilt avsedda för detta ändamål.
Lär dig om Fördelar med att ha ett husdjur hemma
När ni kommer hem från stranden
Ditt jobb är inte över när du är hemma igen. För det finns ytterligare några göromål du måste ta hand om innan du sätter dig ner för att slappna av.
12. Skötsel av din hunds päls efter ett strandbesök
Sand och salt som sitter kvar i pälsen är mycket irriterande för din hund. Ta fördel av duscharna på stranden för att avlägsna det värsta av dessa mineraler. Ge sedan din hund ett rejält bad så snart ni kommit hem.
13. Rengör hundens öron
Undersök din hunds öron för att se om det sitter kvar sand, salt, vatten eller annat som kan orsaka farliga reaktioner. Hundar får lätt öroninflammation.
14. Låt din hund vila resten av dagen
Både du och din hund kommer antagligen att vara dödströtta efter strandbesöket. Så låt din hund få vila. Förmodligen behöver ni inte göra några fler långpromenader under resten av dagen.
Det är du som är ansvarig när du tar med din hund på stranden
Vi hundälskare vill dela alla våra livserfarenheter med våra husdjur. Emellertid får vi inte glömma att vi har olika behov.
Tänk på att varje hund har sin personlighet. En del är lekfulla, andra är envisa. Somliga tycker om att gå på promenader, medan andra föredrar att stanna hemma. Så om din hund trivts på stranden, åk dit igen. Om inte, försök att hitta ett annat utflyktsmål som faller er båda i smaken.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Botero C, Garcia L [En línea]. Cuantificación y clasificación de residuos sólidos en playas turísticas. Evaluación en tres playas de Santa Marta, Colombia. XIV Congresso Latino-Americano de Ciências do Mar, 2011 [fecha de consulta: 10-07-2021]. URL Disponible en: http://www.globalgarbage.org/praia/downloads/XIV-COLACMAR-2011/1802.pdf.
- Gambini R, Palma Y, Ricra O et al. Cuantificación y caracterización de residuos sólidos en la playa San Pedro de Lurín, Lima, Perú. The Biologist. 2019; 17(1): 197-205,
- Gulloso E, Rosado J. Clasificación e impacto ambiental de los residuos sólidos generados en las playas de Riohacha, La Guajira, Colombia. Revista Facultad de Ingeniería Universidad de Antioquia. 2011; 60: 118-128,
- Larach F, Astorquiza C. Otitis externa: diagnóstico y manejo práctico. Revista Médica Clínica Las Condes. 2016; 27(6): 898-904.
- Gobierno de España [en línea]. Ministerio de. Código de Animales de Compañía. 2019 [fecha de acceso: 10-07-2021]. URL disponible en: https://www.boe.es/biblioteca_juridica/codigos/codigo.php?id=210&modo=2¬a=0&tab=2.
- Rodríguez E. Rabia, riesgos y control análisis de la situación en España. Consejo General de Colegios Veterinarios de España. Universidad de León, 2014.
- Vera C, Kolbach M, Zegpi M et al. Picaduras de medusas: actualización. Rev. méd. Chile. 2004; 132(2): 233-241.