Artighet; vad är det som är viktigt med detta?

Artighet; vad är det som är viktigt med detta?

Senaste uppdateringen: 10 januari, 2019

Artighet har många fördelar. Det gör inte bara andra gott utan även oss själva, och det skapar harmoni med de omkring oss.

Det är en form av universal respekt. Vi måste vara artiga för att kunna ha en så bra relation med andra som möjligt.

I den här artikeln kommer vi att titta på vad artighet är och hur du kan använda det på bästa sätt.

Artighet, ett sätt att utstråla positiv energi

Något vi alla känner till är kraften hos små gester. Från “hur mår du?” till “tack” och “ta hand om dig”, små handlingar och ord som binder band mellan människor.

Vi bjuder in dig till att reflektera kring det genom att titta på några konkreta idéer.

ballonger

Varför finns det folk som inte är artiga?

Att vara artig innebär mer än det bra beteendet vi lär oss som barn. Det går bortom att hålla dörren, säga tack, ge upp sin plats för någon och att lyssna innan du talar…

Vi kan säga att denna dimension är något som inte praktiseras av alla.

  • De som inte är artiga är inte empatiska med andra. Det är vanligt att de sätter sig själva först. De har en stolt och trotsig attityd.
  • Att vara artig är något som hjälper oss att anpassa oss till vår miljö. De som saknar det hoppas att andra ändras för dem.

Dr Pier Massimo Forni är en doktor och professor vid John Hopkins universitet.

Av allt hans arbete inom socialt beteende är hans bok “Choosing Civility: The 25 rules of considerate conduct” en av de viktigaste.

Enligt Dr Forni kan en brist på artighet bero på olika typer av sociala aggressioner. Det kan även komma från emotionell omogenhet eller psykologiska problem.

Typer av artighet

En intressant observation är att det finns olika typer. Stephen Levinson är en forskare som specialiserar sig på sociala relationer. Han skiljer mellan två olika typer som vi kan se.

  • Negativ artighet: Det är relaterat till språket vi använder, främst negativa meningsstrukturer. Vissa säger: “Om du inte misstycker…” eller “Om det inte stör dig så kommer jag att…”
  • Positiv artighet: Det är främst relaterat till att försöka skapa positiva relationer med de omkring oss.

Den positiva varianten går djupare än denna enkla skillnad. Den involverar språk, gester och handlingar. Det är för att vi vill ge det bästa av oss själva till andra.

Därför känner vi oss bra med oss själva. Det är den man är. Det finns heller inte någon dold agenda.

fågel

Att vara artig och vänlig

Du har säkert förvånats av någons vänlighet någon gång. Kanske träffade du på en främling som behandlade dig precis som en vän, och som fritt erbjöd sin hjälp.

  • Först blir man förvånad. Man upplever att beteendet inte är normalt. Kanske personen vill ha något i utbyte?
  • Men det är faktiskt normalt. Vänliga människor som är emotionellt öppna finns faktiskt. Och det gör världen till en bättre plats.

Det finns några enkla steg du kan ta som hjälper dig att vara äkta och vänlig.

  • Använd ett respektfullt språk. Det är speciellt viktigt där man ser emotionell öppenhet. Vissa fraser du kan använda är “jag förstår dig” eller “jag hör dig”.
  • Visa ett genuint intresse. Det är bra att bry sig om någon annan. Det gäller speciellt om det finns något man kan göra för att förbättra personens humör eller situation.
  • Fråga med ärlighet. Ibland kan folk vara nedlåtande. Vissa exempel kan vara att säga “tack”, “hur mår du?” eller fråga om andra saker bara för att man känner sig tvingad till det. Utan ett genuint intresse fungerar det inte.
  • Kom ihåg att folk ser när man ljuger eller inte är helt ärlig.
katter

För att vara artig, respektfull och erkänna andra måste man vara emotionellt frisk själv. Det är väldigt svårt att sprida empati och optimism när man är sur.

Även om man inte mår likadant från dag till dag kan man jobba med det. Man kan försöka bibehålla en personlig och emotionell balans. Det är bara när saker går bra som man kan ge det bästa av sig själv till andra.

Det är vår positiva energi.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.