Säg inte att du inte har tid när du inte är intresserad
Känner du ofta att du måste ursäkta dig från vissa aktiviteter genom att säga att du inte har tid, trots att du helt enkelt inte är intresserad? Egentligen kan du göra tid för de flesta saker du vill göra, men ibland använder folk ursäkten för att slippa göra saker som de inte är intresserade av.
Du kanske blir inbjuden till en middag med vänner, men känner inte för att gå. Kanske är du trött eller har andra saker du hellre skulle göra. Kanske säger du något i stil med “Förlåt, men jag kan inte gå. Jag har inte tid.”
Dina vänner tror kanske att det är sant, men om det är en regelbunden ursäkt kommer de inse att något inte stämmer.
Låtsas inte att du är intresserad
Att låtsas att du är intresserad av någon eller något och sedan ge en ursäkt för att inte göra något projicerar en bild av dig som inte stämmer överens med den du är. Du vill framstå som bra hos andra människor. Det är så du blivit uppfostrad – att inte säga “nej”, inte backa ur något som andra prioriterar eller anser vara det rätta.
Men det kan finnas en konflikt mellan vad du vill och vad samhället säger är bra. Om du inte vill spendera tid med dina vänner för att du inte känner för det ska du säga det! Men hitta inte på ursäkter. Om de är sanna vänner kommer de förstå.
Det värsta med ursäkten är inte att du vet hur du ska fejka den, utan att du börjar tro på lögnen och gör den till en del av den du är. Det är dock något som kräver övning. Du har trots allt blivit lärd sedan barnsben att uppfylla andras behov istället för dina egna.
Du kan säga “nej” när du inte är intresserad utan att må dåligt
Du har inte blivit upplärd att säga vad du vill, att uttrycka vad du behöver eller att säga “nej” om det inte är bra för dig. Istället har du blivit upplärd att säga “ja” till allt och sedan göra ursäkter när det inte är i linje med dina behov. Du försöker upprätthålla en snygg fasad samtidigt som du ljuger för dig själv och andra.
Att säga “nej” får dig att må dåligt. Du nekar trots allt inte bara till något, utan är även rädd för hur folk ska reagera.
Denna förnekelse av vad du vill skapar en orealistisk värld. Du erkänner inte öppet dina egna behov och önskningar för andra. Sedan börjar du tro att det du ber om alltid kommer besvaras med “ja”. Kom ihåg: bara för att du gör uppoffringar betyder inte det att andra kommer göra samma sak för dig.
Det leder till mycket problem om du säger ja till något och sedan backar ur. Har det hänt förut? Dina vänner inser att en gång är okej, kanske även två gånger, men när det blir konstant är det ett tecken på brist på intresse.
Det kan få dig att må dåligt, men det är en ledtråd om att det är dags för förändring. Att vara medveten om beteendet kommer hjälpa dig att börja agera annorlunda och inte ursäkta att du inte är intresserad av något med brist på tid.
Du kommer börja inse vad du verkligen vill och känner.
Börja vara dig själv
Börja med att uttrycka att du inte är intresserad av ett socialt möte, en person eller andra scenarier du inte vill ägna tid åt. Du behöver inte ge ursäkter längre. Du behöver inte oroa dig över att du använt samma ursäkt tidigare – de kanske kommer på dig!
Din brist på tid var ett bra offerlamm, men är det inte dags att vara ärlig? Kom ihåg att du inte kan be andra att vara ärlig mot dig samtidigt som du agerar rakt motsatt.
Säg “nej” om du känner för det och vägra framförallt göra saker du inte vill göra. Se till att vara ärlig mot människor som är intresserade av att spendera tid med sig, så att du inte sårar deras känslor.
Missa inte den här artikeln innan du går: Låt inte andra få dig att känna dig skyldig
Ingen behöver veta att du inte är intresserad, och du behöver inte ljuga för dig själv genom att säga att du inte har tid. Det är bättre att du börjar vara den du är, utan att vara rädd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Schlenker, B. R., Pontari, B. A., & Christopher, A. N. (2001). Excuses and character: Personal and social implications of excuses. Personality and Social Psychology Review. https://doi.org/10.1207/S15327957PSPR0501_2