Säg farväl till orala hälsoproblem med kokosolja

Även om du kan göra oljedragningen med alla vegetabiliska oljor rekommenderar vi att du använder kokosolja eftersom den hindrar bakterietillväxt och förebygger gingivit såväl som andra orala hälsoproblem.
Säg farväl till orala hälsoproblem med kokosolja

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Orala hälsoproblem är vanliga och betyder inte alltid brist på ordentlig hygien.

Ibland är dessa problem resultatet av sjukdom, reaktioner på vissa livsmedel och bakterietillväxt på mindre synbara områden av munnen.

De flesta behandlar dessa problem med desinfekterande munskölj för att minska närvaron av patogener. Men alternativ medicin erbjuder en uråldrig, ayurvedisk kur för att motverka orala hälsoproblem och främja munhälsan.

Den är känd som “oljedragning”, och innebär att skölja munnen med vegetabilisk olja.

Genom att använda antibakteriella oljor kan du bekämpa tandsten, dålig andedräkt och andra orala hälsoproblem, såsom gingivit.

Hur fungerar oljedragning?

Oljedragning fungerar med vilken vegetabilisk olja som helst

Du kan använda vilken vegetabilisk olja som helst, som till exempel sesam, oliv eller solros.

Men kokosolja har visat sig vara den mest effektiva. Dess fettsyror och antibakteriella beståndsdelar minskar närvaron av mikroorganismer.

Man har faktiskt vetenskapligt bevisat att oljan förgör bakterien Streptococcus mutans, som ansvarar för karies och andra orala hälsoproblem.

Dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper ansvarar för dessa hälsosamma fördelar.

Allt du behöver göra är att ta en matsked kokosolja och skölja runt den i munnen i 3-5 minuter.

Vad är fördelarna med att använda kokosolja för orala hälsoproblem?

Kokosolja är ätbar och har en behaglig smak. Den är väldigt användbar som munskölj och kan till och med användas som en bas för hemgjord tandkräm.

Med tanke på dess förmåga att förgöra patogener i munnen kan regelbunden användning ge viktiga fördelar som är värda att nämna.

Förebygg tandköttssjukdomar

Motverka orala hälsoproblem med kokosolja

Kokosolja innehåller antiinflammatoriska beståndsdelar som kan hjälpa till att behandla och förebygga gingivit och andra orala hälsoproblem.

Detta tillstånd inträffar när immunförsvaret börjar attackera bakterierna som orsakar plack, vilket sedan leder till en inflammatorisk reaktion.

Att använda kokosolja minskar resterna som lämnas kvar av dessa bakterier och ändrar miljön de behöver för att överleva.

Den är även användbar för att behandla och förebygga hål och blödande tandkött.

Bekämpa käksmärta

Kokosoljans egenskaper stärker käken och förebygger infektioner, inflammation och smärta. Vissa föreslår att man använder den som en kompletterande behandling för smärta i käkleden.

Bli av med dålig andedräkt

Dålig andedräkt orsakas av avfall och gaser från bakterier i munnen

Dålig andedräkt är ett pinsamt problem som kan påverka det sociala livet och självkänslan hos alla som har oturen att drabbas av det.

Det orsakas av de avfall och gaser som kommer från de bakterier som lever i munnen. Dessa bakterier frodas i de mindre åtkomliga hålorna och skrymslena i munnen.

Att skölja och använda tandtråd är två effektiva sätt att behandla problemet. Istället för att vända sig till produkter som innehåller aggressiva alkoholer är det mycket bättre att använda denna helt naturliga och ätbara olja.

Man har bevisat att den minskar närvaron av bakterier på tänderna och tungan samt att den neutraliserar dålig andedräkt.

Blek tänderna

Oljan bleker inte tänderna som en professionell behandling, men kan hjälpa till att ta bort gula fläckar som bildas på tändernas yta som ett resultat av ansamlat plack och matrester.

Att använda kokosolja som en munskölj och tandkräm rengör tänderna och förhindrar att tungan får en ful, vit beläggning.

Hur använder jag kokosolja som munskölj?

Kokosolja och bikarbonat blir en bra tandkräm

Som vi nämnde ovan är allt du behöver göra att skölja runt en matsked kokosolja i munnen i några minuter.

Du kan även kombinera den med lite bikarbonat för att skapa en tandkräm.

Kom ihåg att oljan stelnar när den blir kall, så du bör inte spotta ut den i diskhon när du är klar. Spotta ut den i lite papper eller en skål och kasta den i soporna.

Vissa rekommenderar att man utför denna behandling på morgonen strax innan frukost. Den kan dock göras vid vilken tid på dygnet som helst.

Skölj din mun med varmt vatten efteråt om du tycker den oljiga känslan är obehaglig.

Är du redo att ge det ett försök?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Peedikayil, F. C., Remy, V., John, S., Chandru, T. P., Sreenivasan, P., & Bijapur, G. A. (2016). Comparison of antibacterial efficacy of coconut oil and chlorhexidine on Streptococcus mutans: An in vivo study. Journal of International Society of Preventive and Community Dentistry, 6(5), 447–452. https://doi.org/10.4103/2231-0762.192934
  • Asokan, S., Emmadi, P., Sivakumar, N., Kumar, Rs., & Raghuraman, R. (2011). Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial. Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry. https://doi.org/10.4103/0970-4388.84678
  • Kaushik, M., Reddy, P., Roshni, Udameshi, P., Mehra, N., & Marwaha, A. (2016). The effect of coconut oil pulling on Streptococcus mutans count in saliva in comparison with chlorhexidine mouthwash. Journal of Contemporary Dental Practice17(1), 38–41. https://doi.org/10.5005/jp-journals-10024-1800
  • Asokan, S., Saravana Kumar, R., Emmadi, P., Raghuraman, R., & Sivakumar, N. (2011). Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial. Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry, 29(2), 90–94. https://doi.org/10.4103/0970-4388.84678
  • Shanbhag VK. Oil pulling for maintaining oral hygiene – A review. J Tradit Complement Med. 2016;7(1):106–109. Published 2016 Jun 6. doi:10.1016/j.jtcme.2016.05.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.