Så skapar du en relation med din partners barn

Det krävs tålamod, förståelse och uthållighet för att skapa en relation med sin partners barn. Vi ger dig några tips här.
Så skapar du en relation med din partners barn
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Konceptet familj har förändrats och diversifierats genom åren. Bland de många nya modellerna hittar vi blandade familjer och bonusfamiljer – det vill säga de där en eller båda parter har barn från tidigare relationer. Om du befinner dig i den här situationen är en av de frågor som du ofta kommer att fundera över vara: ”Hur skapar jag en relation med sin partners barn?”

Detta kan vara en verkligt krävande och utmanande situation. Men det kan också vara en trevlig och berikande upplevelse.

För att förstärka de mest positiva aspekterna och undvika de vanligaste problemen erbjuder vi dig några grundläggande riktlinjer.

Hur du skapar en relation med din partners barn

Varje relation är unik, men när det finns andra människor som är involverade i ekvationen (i det här fallet barn) finns det flera utmaningar som andra inte kommer att känna igen sig i.

Men med kärlek, respekt och kommunikation från båda parter är det möjligt att skapa underbara band. För att uppnå detta, är det bra att ha följande punkter i åtanke.

Acceptera situationen

Om du själv är förälder är du mer medveten om vad familjelivet innebär. Men om det är din partner som har barn och du inte har det kan det vara svårt att vänja sig vid tanken på hur detta kommer att påverka ert förhållande. Barn behöver omsorg, uppmärksamhet och närvaro.

Föräldraskap är ett heltidsjobb. Föräldrar kan ha svårare att vara ute sent om kvällarna. Era planer kommer att omfatta barnaktiviteter, och ibland, även mitt i natten, kan ett av barnen krypa in och lägga sig i sängen med er.

Det kan vara komplicerat att acceptera att du inte bara är tillsammans med en person, utan är en del av en hel familj − men det är viktigt. Du kan inte beröva dem dessa aspekter eller be din partner att försumma sina barn till förmån för förhållandet. Det är viktigt att du har förståelse och kan ge stöd.

familj sover i säng

Sätt gränser

Att gå in i en relation med någon som har barn kan försätta dig i en osäker och tvetydig position. Därför bör du prata med din partner och se till att ni kommer överens om några grundläggande punkter.

Till exempel vad ni alla förväntar er av relationen, vilken roll ni vill spela i barnens liv och hur stort ansvar ni ska ta. Att tydliggöra dessa aspekter från början kan förhindra missförstånd och skuld i framtiden.

Ta hand om er relation

Trots att du inte är förälder till barnen kommer det att komma många stunder ni tillbringar tillsammans. Du och din partner kan också hamna i en uppslukande rutin för att ta hand om barnen, och det kan göra att ni åsidosätter bandet mellan er.

Att hitta utrymme och tid att vara ensamma för att fortsätta bygga upp emotionell intimitet är mycket viktigt för att undvika missnöje.

4 tips för att skapa en relation med din partners barn

I början kanske du inte ens vet hur du ska prata med din partners barn, eftersom detta är en situation som kan orsaka oro och stress hos alla inblandade. Därför har vi här samlat ihop några tips som kan göra det lättare och hjälpa dig att få en trevligare upplevelse.

1. Ta det ett steg i taget

Att anpassa sig till denna nya familjestruktur kan vara komplicerat för alla. Därför måste du ge dig själv tid att anpassa dig.

Försök att närma dig din partners barn gradvis. Först på neutrala platser och senare med att börja tillbringa små stunder i varandras hemmiljö innan ni blir sambos fullt ut.

Förvänta dig inte att förhållandet ska vara bra från första stund. Om det är det är det bra, men det kommer sannolikt att vara lite svalare och med mer distans till en början. Det är naturligt; ha tålamod med dig själv och med barnen.

2. Var förstående

Ofta är barns första reaktion på en förälders nya partner att ta avstånd från dem. Ta det inte personligt.

Försök att förstå att detta är en komplicerad omständighet för dem, och som innebär att de förlorar det de varit vana vid. På grund av detta kan de känna rädsla och misstro. Ge dem utrymme och försök att vara tillgänglig men utan att vara invasiv.

3. Bygg upp en relation

Barn är individer, och som med vuxna kan man vara mer eller mindre kompatibel. Det är dock bra att försöka hitta någon gemensam aktivitet som gör att ni kan bygga upp ett band.

Kanske delar ni ett intresse som ni kan prata om, eller en hobby som ni båda tycker om. Att tillbringa tid tillsammans med aktiviteter hjälper till att skapa en relation av förtroende och närhet.

man leker med sin partners barn

4. Kom ihåg din plats

Det är viktigt att komma ihåg att du inte är förälder till dessa barn, så den slutliga auktoriteten och de avgörande besluten ligger hos deras föräldrar. Men som en av de vuxna i deras liv och som deras föräldrars partner måste det finnas respekt.

Att få en relation med sin partners barn är en utmaning som kräver tålamod

Det krävs tålamod, förståelse och uthållighet för att skapa en relation med din partners barn. Men kom ihåg att prioritera dig själv och ta hand om din psykiska hälsa och ditt känslomässiga välbefinnande under hela processen.

Se till att ni kommunicerar utan hinder och att det finns en öppenhet mellan dig och din partner, och var inte rädd att söka professionellt stöd om ni känner att ni behöver det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pereira, R. (2002). Familias reconstituidas: La pérdida como punto de partida. Perspectivas sistémicas70, 3-5.
  • Cintrón, F. N., Walters-Pacheco, K. Z., & Serrano-García, I. (2008). Cambios…¿ Cómo influyen en los y las adolescentes de familias reconstituidas?. Interamerican Journal of Psychology42(1), 91-100.
  • Ripoll, K., Martínez, M., & Giraldo, Á. M. (2013). Decisiones sobre crianza de los hijos en familias reconstituidas. Revista colombiana de psicología22(1), 163-177.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.