Så gör du för att sterilisera dina köksredskap

Har du någon gång tänkt på att du borde sterilisera dina köksredskap? Det kan faktiskt vara bra för din hälsa. I denna artikel får du lära dig hur du steriliserar dina köksredskap.
Så gör du för att sterilisera dina köksredskap

Skriven av Ana Luzardo

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du gillar att laga mat kanske du någon gång funderat över hur du gör för att sterilisera dina köksredskap, och om det rentav är möjligt. Svaret är ja! Sterilisering är en process genom vilken du uppnår total utrotning av mikroorganismer som finns på ett visst ställe eller objekt.

Korrekt sterilisering garanterar att maten är fri från patogena bakterier och korskontaminering. Därför bör du lära dig att hur du steriliserar din köksutrustning korrekt för att undvika hälsorisker. Nedan berättar vi hur du gör detta.

Varför är det viktigt att sterilisera dina köksredskap?

Du kanske tänker att det räcker gott och väl att diska dem noga med tvål och vatten. Men så är det inte. Diskmaskiner, disksvampar, borstar och disktrasor är de smutsigaste platserna i ditt kök. Dessa kan nämligen till och med innehålla bakterier som Salmonella och E. coli.

Det kan också finnas korskontaminering med andra livsmedel, eftersom patogener kan använda redskap som en kanal för att sprida sig på.

När det gäller Salmonella talar vi om en bakterie som lever i tarmen hos människor och djur. Det orsakar illamående, kräkningar, kramper, diarré, feber, frossa, huvudvärk och blod i avföringen.

E. coli orsakar nästan samma symptom som Salmonella, förutom huvudvärk. Båda bakterierna är fekala koliformer, vilket innebär att deras närvaro i en miljö indikerar kontaminering från avföring. Det finns också risk för andra, mindre allvarliga sjukdomar, som infektioner med Campylobacter, rotavirus och listerios.

Dessa baciller kommer vanligtvis in i köket med kött som är förorenat med animalisk avföring eller genom att den som hanterar och tillagar maten inte tvättat händerna ordentligt. Med andra ord kan det att bortse från hygienregler orsaka dessa livsmedelsburna infektioner.

kvinna håller sig för magen
Gastroenterit på grund av matförgiftning kan i stor utsträckning undvikas genom att följa grundläggande hygienregler.

Hur kan jag undvika dessa sjukdomar?

Det går att förebygga att drabbas av dessa sjukdomar genom att upprätthålla korrekt hygien i köket. En av de viktigaste åtgärderna du bör vidta är att dagligen rengöra de borstar, disksvampar och trasor du diskar med med kokande vatten. På så sätt undviker du spridning av bakterier.

Du bör också rengöra kylskåpet noggrant. Det är också viktigt att hålla temperaturen i kylskåpet under 4 grader Celsius för att förhindra tillväxt av mikroorganismer.

När det gäller köksavfall är det bäst att förvara det i en täckt behållare och ta ut soporna ofta. Köp en behållare med en pedal så att du inte behöver ta på den med händerna. Och som vi redan nämnt så måste du sterilisera köksredskapen. Nedan får du lära dig hur du gör detta.

Så gör du för att sterilisera dina köksredskap

För att sterilisera dina köksredskap korrekt måste de separeras och behandlas var för sig. Vi ska förklara processen för var och en av dem här nedan.

Knivar

Knivar är ett av de viktigaste köksredskapen. Det finns två metoder för sterilisering av knivar. Den ena är den klassiska metoden och den andra genomför man med hjälp av ultraviolett ljus.

Den klassiska metoden är att behandla redskapen med ånga, som har förmågan att sterilisera då molekylerna i gasform lättare tränger in små sprickor och utrymmen i föremålen. Het ånga har förmågan att döda patogena mikroorganismer.

Dessa mikroorganismer har en optimal tillväxttemperatur mellan 20 och 45 grader Celsius. Detta stämmer även för sporbildande bakterier som kan orsaka mag- och tarmproblem.

Dessa sporer tål höga temperaturer, och för att få optimal sterilisering är det nödvändigt att nå temperaturer över 100 grader Celsius i minst 15 minuter.

Vid ultraviolett sterilisering, som är en av de mest använda inom livsmedelsindustrin, använder man UV-strålar, eftersom de kan döda de flesta mikroorganismer. Detta kräver en UV-lampa, och det går idag att köpa steriliserande behållare och ugnar med denna teknik.

Gafflar och skedar

Dessa bör du alltid sterilisera separat från dina knivar. Lägg till att börja med bestick och köksredskap, som tänger, saxar, spatlar och hålslevar, i en behållare eller på en djup bricka som du använder bara för sterilisering.

Koka sedan vatten med ett universalrengöringsmedel och häll i behållaren så att de alla är helt nedsänkta i vätskan. Täck med lock och låt stå i 5 till 20 minuter.

Var särskilt försiktig om redskapen är gjorda av plast. När 5-20 minuter har gått, ta bort locket och häll försiktigt bort vattnet, så att föremålen kan svalna. Torka och förvara på en ren plats.

person diskar
Att diska räcker inte för att sterilisera dina köksredskap. Det här är olika processer som har olika effekter på kontaminering.

Hur man steriliserar skärbrädor

För att sterilisera din skärbräda så måste du först ta hänsyn till det material den är tillverkad av. De är vanligtvis gjorda av trä. Du kan gärna använda ättika, vilket inte skadar fibrerna på ytan och du undviker att förstöra redskapet. Ättikans egenskaper gör att detta medel kan bekämpa bakterierna som orsakar matinfektioner.

För att använda ättika för att sterilisera din skärbräda så rengör du först ytan och sprayar den sedan med en lösning av hälften ättika och hälften vatten. Låt verka i 10 minuter. Därefter sköljer du med vatten och låter skärbrädan torka.

Om du vill neutralisera lukten kan du använda dig av lite citronsaft. Det gör du genom att att skära en skiva citron och gnugga den på brädans yta i 2 minuter. Låt den lufttorka utan att skölja.

Upptäck mer i den här artikeln: Korskontaminering från skadliga virus och bakterier

Sterilisera dina köksredskap för din familjs säkerhet och hälsa

Så tänk på att sterilisera dina köksredskap regelbundet. Det är dessa du använder för att hantera det du och din familj stoppar i munnen, och kan vara ett sätt att kontaminera mat. Med denna enkla vana kan du ta hand om hela familjens hälsa.

Ta dig tid att göra detta, och kombinera det även med andra hygieniska åtgärder, som att separera kött och grönsaker och använda produkter av säkert ursprung.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.