Så du tappar inte vikt? Ta reda på varför...

För att ta sig till botten av detta mysterium måste du slå fast huruvida problemet är ärftligt eller resultatet av dålig diet. Ibland kan det bero på hormonella obalanser.
Så du tappar inte vikt? Ta reda på varför...

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du har kanske provat dussintals olika dieter, besökt näringsexperter eller utfört massor av träningsmetoder, men inget har gett dig resultaten du är ute efter. Du undrar förmodligen varför det är så svårt för dig och vad du kan göra för att vända på situationen. Lär dig mer om varför du inte tappar vikt i följande artikel.

Roten av dina viktnedgångsproblem kan ligga i din genetik, eller i dina ohälsosamma vanor. Till och med hormoner kan vara boven i dramat när du inte blir av med de där kilona. Det är dags att hitta en lösning så att du kan sluta prova på dieter och träningsrutiner som inte fungerar och orsakar frustration, depression, ilska, ångest och mer.

Ta reda på vad problemet är och varför du inte tappar vikt

Om du inte tappar vikt trots att du ägnar dig åt regelbunden träning och äter bra bör du först och främst slå fast om du verkligen har ett problem. Utvärdera dina individuella karaktärsdrag för att få en bättre förståelse för din ämnesomsättning, eftersom den kan vara ett ytterligare faktum som “hugger dig i ryggen”. En bra metod är detta korta med insiktsfulla frågeformulär:

  • Anser du att det är svårt att gå ned i vikt även när du kombinerar en diet med regelbunden träning?
  • Tar du några sköldkörtelläkemedel, antidepressiva medel, insulintillskott, blodtrycksmedicin, steroider eller antiepileptika?
  • Har du nyligen upplevt känslighet mot kyla eller plötsliga temperaturförändringar, förstoppning, trötthet, torr eller blek hy, minnesförlust, tunt hår eller svårigheter att koncentrera dig?
Bukfett
  • Om du mäter din midja, är den större än 89 cm (kvinnor) eller 96 cm (män)?
  • Lider du av något av följande tillstånd: högt blodtryck, förhöjda blodsockernivåer eller triglyceridnivåer som är högre än normalt?
  • Ansamlar du mer fett på höfter och lår?
  • Har du upplevt humörsvängningar, oregelbunden menstruation, ömma bröst, värmevallningar, överdriven svettning eller torrhet i könsregionen?

Om du svarade ja på minst två av frågorna ovan löper du större risk att ha svårt att gå ned i vikt än andra.

Ta reda på varför du inte tappar vikt

Vissa av läkemedlen vi nämnde ovan kan bidra till viktuppgång eller förhindra viktnedgång, oavsett hur många kalorier du konsumerar eller bränner. Konsultera med en läkare som kan rekommendera en alternativ behandling för dig.

Du måste även ha möjliga sköldkörtelproblem i åtanke. Många får reda på att de har problem med denna körtel eftersom de har problem med att gå ned i vikt (eller så inträffar det motsatta och de går ned alldeles för mycket alldeles för fort).

När sköldkörteln inte fungerar som den ska kan du uppleva symtom som intolerans för kalla temperaturer, trötthet, förstoppning, tunt hår och dålig minne. Om du tror att detta kan vara anledning till dina problem med viktnedgång eller om din familj har en historia av sköldkörtelproblem, bör du genomföra ett rutinmässigt blodprov för att utvärdera dess funktion.

Lår

Metabolt syndrom

Det finns även ett vanligt tillstånd vid namn metabolt syndrom, vilket stör kroppens förmåga att hantera sina blodsockernivåer och får mer fett att förvaras än normalt.

Det finns dock mer att ta ställning till: om du märker att du förvarar mer fett i din bukregion än andra delar av kroppen kan dina triglyceridnivåer vara för höga. Var uppmärksam på ditt blodtryck. Genetik har mycket att göra med alla dessa faktorer, så se till att tala med en läkare.

Kom dessutom ihåg att en dålig diet, stillasittande livsstil och att konsumera stora mängder alkohol eller tobak kan förvärra situationen.

En av frågorna ovan var exklusivt för kvinnor. Detta eftersom det finns ett tillstånd som kan hindra kvinnor från att lätt tappa vikt, som är baserad på nivåerna av hormonet östrogen. Om du tar p-piller eller genomgår hormonersättningsbehandlingar kan din kropp producera mer östrogen än normalt, vilket gör det enklare att ansamla fett i höfterna och låren.

Andra symtom du kan uppleva inkluderar humörsvängningar, överdriven svettning, torrhet i vaginalområdet och ömma bröst. Se till att tala med din gynekolog. Om du tar en titt i spegeln och märker att du ungefär ser ut som ett päron – alltså tunnare överkropp och breda höfter – bör detta vara en indikation på att dina östrogennivåer är för höga och att du därför börjat få problem med “sadelväskor”.

Om du inte tappar vikt

För varje problem finns en lösning

När du kommit fram till varför du har problem att gå ned i vikt är det dags att skrida till verket för att vända på situationen.

För sköldkörtelproblem

Utöver att ta rätt medicin (utskriven av din läkare) måste du minska ditt kaloriintag, äta mer fiberrika livsmedel, undvika bearbetade livsmedel, välja magert kött, äta livsmedel rika på jod, öka dina fysiska aktiviteter och sänka dina stressnivåer.

För metaboliskt syndrom

Minska din konsumtion av bearbetade livsmedel, ät mer fibrer, genomför minst 30 minuters träning varje dag (måndag till fredag), sluta röka och minska din alkoholkonsumtion, sänk dina stressnivåer och ta läkemedel som skrivits ut av din läkare. Du bör periodvis kolla ditt blodtryck och kolesterolnivåerna, såväl som dina triglycerider och ditt blodsocker.

För problem med östrogennivåerna

Öka ditt fiberintag, välj sojaprodukter istället för kött (helst ekologiska), ta multivitamin varje dag och genomför måttlig till hård konditionsträning minst två gånger per vecka, och komplettera med viktlyftning för att tona musklerna.

Ha dessa orsaker i åtanke om du gör allt du inte, men inte tappar vikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Institute of Medicine (US) Subcommittee on Military Weight Management. Weight Management: State of the Science and Opportunities for Military Programs. Washington (DC): National Academies Press (US); 2004. 3, Factors That Influence Body Weight. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221834/
  • Laurberg P, Knudsen N, Andersen S, Carlé A, Pedersen IB, Karmisholt J. Thyroid function and obesity. Eur Thyroid J. 2012;1(3):159–167. doi:10.1159/000342994
  • Alley DE, Chang VW. Metabolic syndrome and weight gain in adulthood. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2010;65(1):111–117. doi:10.1093/gerona/glp177
  • Lizcano F, Guzmán G. Estrogen Deficiency and the Origin of Obesity during Menopause. Biomed Res Int. 2014;2014:757461. doi:10.1155/2014/757461

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.