Riskfaktorer och symptom på muncancer

Det är inte bara viktigt att veta hur man förebygger det, utan att man även är medveten om möjliga varningssignaler på muncancer.
Riskfaktorer och symptom på muncancer

Senaste uppdateringen: 30 oktober, 2018

Vad finns det för symptom på muncancer?

Muncancer är kopplat till cancer i huvudet och nacken. Tumörer som uppstår som ett resultat av dessa cancertyper är antingen:

  • Carcinoma, belägna på de köttiga väggarna av munnen.
  • Adenocarcinoma, belägna i körtelceller.

Muncancer påminner mycket om andra cancertyper, och det är precis som alltid väldigt viktigt att veta symptomen för att kunna undvika det.

Tydliga symptom på muncancer

Cancerillustration

Muncancer är väldigt synligt. Det kan ge sår i munnen som inte läker på flera veckor. Det är dock inte det enda symptomet. Var även uppmärksam på följande:

  • Vita fläckar i munnen
  • Oväntade blödningar
  • Svårigheter med att tugga eller röra käken
  • Din röst blir grövre eller ändrar sig markant
  • Du förlorar känslighet eller känner av smärta i mun, ansikte eller nacke
  • Oförklarlig öronsmärta

Du kan även komma att märka olika symptom av andra anledningar. Om du märker två eller tre av dessa symptom på samma gång bör du direkt kontakta en läkare.

Riskfaktorer för muncancer

Cancer i munnen utvecklas, liksom andra typer av cancer, p.g.a. speciella omständigheter.

Det kan förstås uppstå hos personer som inte finns representerade under följande kategorier, men det fortfarande viktigt att du tänker på din hälsa. Om du befinner dig i en av följande kategorier bör du lyssna noga:

Du är en rökare

Person som röker

Den exakta orsaken till varför cancerceller börjar växa i munnen är okänd. Rökning är dock känt för att vara en stor bidragande faktor. Cigarettrökning har en stor påverkan på denna process. Det irriterar slemhinnan i munnen och är kopplat till 60% av alla fall med muncancer.

Att tugga tobak leder till irritation i munnen eftersom det involverar direktkontakt med cellerna i munnen. Det är en bra idé för de som röker att sluta gradvis. Det finns många olika sätt att sluta röka.

Du dricker ofta alkohol

Att ofta dricka alkohol är något annat som bidrar till muncancer. Dricker du ofta alkohol? Röker du också? I så fall borde du verkligen vara uppmärksam på om symptom uppstår i munnen. Det hade varit bäst om du slutade dricka som du gör så snart som möjligt. Vi vet att vissa typer av alkohol kan ha hälsofördelar, men drick det med måtta.

Du har ärftliga anlag för cancer

De som har cancer i släkten löper också högre risk. Om det gäller dig rekommenderar vi starkt att du kontrollerar dig hos läkaren en gång per år. Det är även viktigt att du informerar din tandläkare om din familjehistorik så att vederbörande är medvetande om det under dina besök.

Det kan många gånger vara fördelaktigt i förebyggande syfte, eftersom tandläkaren kan kontrollera områden som är svåra eller okända för dig. Det är också bra att konsultera din läkare om muncancer och för att se om du måste genomgå något test för att se att allt är ok.

Sexuellt överförbara sjukdomar

De flesta tror att den enda sexuellt överförbara sjukdomen som verkligen är problematisk är HIV/AIDS. Det stämmer att det är en dödlig sjukdom och inte ska tas lätt, men det finns andra sexuellt överförbara sjukdomar som också kan ge allvarliga hälsoproblem. En av dessa är humant papillomvirus.

Det finns ett flertal typer och det är inte alla som är allvarliga.  Problemet är att de allvarliga typerna kan ge upphov till muncancer om det överförs oralt. Det är även av stor vikt att du regelbundet besöker gynekologen för att kontrollera din sexuella hälsa.

Råd för att förebygga muncancer

Borsta tänderna

För att förebygga uppkomsten och symptom på muncancer är det viktigt att du:

  • Tänker på om det uppstår några symptom på muncancer.
  • Tänker på om det uppstår blod när du borstar tänderna eller om du har sår som inte läks ordentligt inom tio till femton dagar.
  • Tänker på om du har återkommande halssmärtor eller svårigheter med att röra käken.
  • Följer en balanserad kost.
  • Inte röker och inte tuggar tobak.
  • Dricker alkohol med måtta.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.