Retrograd ejakulation: vad är det och varför inträffar det?

Även om retrograd ejakulation inte utgör någon hälsorisk så kan det påverka fertilitet och självkänsla, och därmed en persons sexliv.
Retrograd ejakulation: vad är det och varför inträffar det?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Efter en orgasm så ska män få en anterograd ejakulation, vilket resulterar i utsläpp av sperma. När detta inte sker eller när tillräckligt med sperma inte släpps ut, är det ett tecken på retrograd ejakulation.

Har du någonsin upplevt en orgasm utan ejakulering? Om så är fallet ska du inte oroa dig. Detta kallas som sagt för retrograd ejakulation och drabbar många personer av olika anledningar. Du bör dock tala med din läkare om det.

I denna artikel kommer du lära dig varför.

Bör jag oroa mig över retrograd ejakulation?

Man med retrograd ejakulation

Med hjälp av en läkare kan du slå fast orsaken till retrograd ejakulation. I princip behöver du inte oroa dig om du är drabbad, eftersom det generellt inte utgör något hälsorisk. Du kan dessutom fortfarande njuta av sex utan att ejakulera efter att du nått klimax.

Det finns ett flertal anledningar till varför detta händer:

  • Kirurgi: om du har testikelcancer eller har genomgått prostatektomi, är det möjligt att blåshalsen är skadad. Detta kan hindra utsläppet av sperma efter en orgasm.
  • Oförmåga hos blåshalsen: detta är en medfödd anatomisk ändring. Den involverar en slutning av blåshalsen, vilket förhindrar ejakulering.
  • Skador och nervsjukdomar: om din benmärg är skadad eller om du lider av sjukdomar som skleros, kan du uppleva retrograd ejakulation.
  • Medicinering och droger: om du ofta dricker alkohol eller använder droger kan retrograd ejakulation inträffa. Vissa antidepressiva medel och antipsykotika kan också orsaka det.

I vissa fall är lösningen tydlig. Om det till exempel är ett läkemedel som orsakar retrograd ejakulation så kan din läkare troligen skriva ut ett annat. Men situationen skiljer sig om det rör sig om skador eller nervsjukdomar.

Du kanske även vill läsa: Sex sätt att anknyta till din partner

Behandlingsalternativ för retrograd ejakulation

Om din blåshals är skadad kan din läkare föreslå kirurgi för att fixa den. Under andra omständigheter kan vederbörande rekommendera ett läkemedel för att hjälpa tillståndet. Men om din drogkonsumtion är orsaken är det bästa alternativet alltid att sluta.

Behandlingen kommer alltid bero på orsaken och hur problematiskt tillståndet är för dig.

Problem med att få barn

Svårt att få barn

Retrograd ejakulation minskar manlig fertilitet och därmed chansen att få barn. Om du vill få barn så kan din läkare försöka lösa situationen. Det finns dock ett alternativ som vanligtvis ger goda resultat: assisterad befruktning. Detta består av att extrahera sperma och sedan bearbeta den i ett labb. Senare befruktas kvinna, vilket låter sperman befrukta ägget. I många fall utför läkarna stimulans av äggstockarna för att öka chansen för framgång.

Problem med självförtroendet

Par med sexproblem

I många fall leder retrograd ejakulation till osäkerhet och brist på självkänsla. Dessvärre kan detta även leda till ångest om man är osäker på vad som händer med en. Om retrograd ejakulation påverkar ditt sexliv ska du inte tveka att rådfråga en expert. Detta tillstånd kan få vissa att känna skam, och kan till och med leda till erektil dysfunktion.

Om du befinner dig i denna situation ska du träffa din läkare. På så sätt kan ni upptäcka anledningarna bakom problemet. Tveka heller inte att följa rekommendationerna du får.

Om du vill få barn kan läkaren även rekommendera andra alternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.