Rengöring och polering av granitytor: så gör du

Utseendet på granit försämras om det försummas. En viktig uppgift är att upprätthålla dess glans. Detta är möjligt med naturliga medel och andra knep som vi berättar om i den här artikeln.
Rengöring och polering av granitytor: så gör du

Senaste uppdateringen: 17 december, 2022

Bearbetade granitytor sticker ut bland de mest använda materialen för interiör och exteriör dekoration, på grund av deras elegans och tålighet. Men hårdheten hos dessa stenar fritar dem inte från slitage och opacitet. Rengöring och polering av granitytor är ett åtagande att hålla den under optimala förhållanden.

Granit är utsatt för ständigt slitage, vilket kräver nästan permanent underhåll beroende på om det är en bänkskiva, ett golv eller en vägg. Det sätt på vilket du utför denna uppgift är avgörande för stenens utseende.

För att polera den kan du hyra tjänster från specialiserade företag. Men eftersom vi ofta inte har tid med externa tjänster i våra fullbokade liv kan enkla åtgärder man kan göra själv vara förstahandsvalet; eftersom de är billigare, snabbare och, i vissa fall, mycket effektiva.

Granit för olika ytor

polering av granitytor
Att polera dina köksbänkskivor får ditt kök att se mycket bättre ut.

Granit är plutoniska magmatiska bergarter som kommer från små och medelstora korn. Bland dess egenskaper finns också färgpaletten som mineralet erbjuder. Sortimentet inkluderar variationer av följande nyanser:

  • Grå
  • Rosa
  • Grön
  • Vit
  • Gul

Eftersom dessa stenar dimensionella, tillåter de specifika skärningar och former. Därför används de ofta som substitut för keramik, glas, betong och andra element inom konstruktion.

Granit utmärker sig också för sin mångsidighet för att anpassa sig till alla miljöer, på grund av sin ogenomträngliga kvalitet, sin porositet och sin höga hållbarhet. På grund av dessa särdrag passar granit utmärkt för köksbänkskivor, golv vid poolområdet, badrumsväggar och andra rum.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Hur du integrerar geometriska tapeter i din heminredning

Polering av granitytor: så gör du

Det finns speciella maskiner som polerar granit, men dessa procedurer är lämpliga för professionella utförare. Andra metoder för polering av dessa ytor är följande.

Moppar och polermaskiner

Både gängade moppar och elektriska polermaskiner för hushåll föreslås för att polera granit, särskilt efter applicering av polerprodukter.

När det gäller maskiner har de skivor med lämpliga texturer för att återföra den naturliga glansen till stenen. Trasorna eller mopparna används i det manuella arbetet, främst i väggar täckta med sten.

Polerarlack

Kanske är det det mest uppenbara alternativet. Dessa är vaxer eller vätskor för stenytor, är lätta att applicera och ger en ytfinish. Dessa produkter innehåller ett koncentrat av ett neutralt pH; dessutom är de giftfria.

I allmänhet är dessa lack gjorda av akryl och naturliga hartser, vilket är vänligt mot materialet och som bidrar till dess motståndskraft. Lägg en liten mängd på utrymmet som ska poleras och gnugga sedan med hushållspapper.

Vi rekommenderar att du använder hushållspapper vid rengöringen för att undvika överföring av mikroorganismer som finns i textilier.

Neutral tvål

En tvållösning är ett annat bra medel för att polera granit. Dessutom är flytande tvål listad bland de minst giftiga och mest ekonomiska rengöringsprodukterna.

Tricket är att skrubba ytan med en emulsion som innehåller vatten och neutral tvål, och se till att den andra ingrediensen överstiger den första i kvantitet. Tänk på att skölja med mer vatten i slutet av intvålningen.

Ättika och vaselin

polering av granitytor
En av stjärnprodukterna för hushållsstädning är ättika, vilket är mycket effektivt för rengöring av alla typer av ytor.

Vaselin är en renad blandning som erhålls genom destillation av petroleum. Enligt Clínica Universidad de Navarra finns flera medicinska fördelar med detta ämne, särskilt inom det dermatologiska området. Även om det inte finns några kända studier som visar dess effekter på andra områden, associerar empiriska referenser denna produkt med eliminering av fett och damm.

Å andra sidan finns det forskning om de desinficerande egenskaperna hos ättika, som katalogiserar det som ett kraftfullt antimikrobiellt medel i hushållsrengöring.

I det hemlagade receptet blandar du en matsked vaselin med en skvätt ättika. Fördela preparatet på ytan som du ska rengöra och gör cirkulära rörelser med hushållspapper för att få glans.

Avfettningsmedel och rengöringsmedel

Avfettningsmedel och rengöringsmedel utspädda i varmt vatten är fördelaktiga för att polera granit i exteriörer, som fasader, uteplatser och trädgårdar. Medan avfettningsmedel tar bort oljor och hämmar korrosion, innehåller tvättmedel ytaktiva ämnen för att lösa upp och ta bort fett i vatten och annan smuts.

Kombinera båda ingredienserna i en hink med mycket vatten; kvantiteterna bestäms av utrymmet som du ska polera. Rör om vätskan med en pinne och späd ut med vatten om det behövs.

Använd en slang för ett ökat tryck på sköljningen; effekten är överlägsen om du avslutar proceduren polering med ett polermedel för exteriör granit.

Blekmedel

I en studie från Universidad Nacional a Distancia visar man att natriumhypoklorit, det kemiska namnet på blekmedel, blir till en stark oxidant med desinfektionsmedel, svampdödande och bakteriedödande kapacitet. Därtill menar man att denna resurs är till nytta vid polering av granitytor.

Under användningen måste du bära handskar och mask för att förhindra skador i huden och för att inte andas in produkten. Du bestämmer själv om du vill använda papper eller tygduk, vilka är tillbehör som du kommer att impregnera för att polera ytan. Efteråt, skölj av med rikligt med vatten och glöm inte att torka graniten efter att du sköljt bort kemikalien.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man rengör en vattentank

Vikten av rengöring före polering av granitytor

Det är normalt att den frekventa användningen av ytorna lämnar fläckar och annan smuts. Att inte rengöra dessa omedelbart, gör borttagningen av föroreningar mer mödosam. Du får graniten att glänsa snabbare och i all sin prakt om du innan du applicerar polertricken följer respektive rengöring.

Architectural Digest magazine rekommenderar vatten som den bästa produkten för underhåll av dessa ytor. Och en dag i veckan är det aktuellt att fördjupa rengöringen med andra ämnen, till exempel en tvållösning.

I det specifika fallet med köksbänkskivor är daglig rengöring viktig med desinfektionsmedel, eftersom det är där matberedningen utförs och slarv kan resultera i korskontaminering och sjukdom.

Att undvika vid polering av granitytor

För att rengöringen av granitytor och efterföljande polering ska visa bra resultat, är det viktigt att inte applicera slipande ämnen, och inte heller använda gröna fibermoppar eller metallborstar. Det måste också gnugga med finkänsla, helst med hushållspapper eller mikrofiberdukar.

Även om varmt vatten är fördelaktigt för att ta bort starka fläckar, var noga med att inte koka det, eftersom det på lång sikt tenderar att smutsa ner materialet. Alltför kallt vatten har samma effekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.