Recept på karamelliserad löksylt du kan göra hemma

Recept på karamelliserad löksylt du kan göra hemma

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2019

Löksylt kommer att överraska dina gäster och det lär inte finnas något kvar av den när de lämnar bordet. Det är ett perfekt tillbehör för att krydda upp dina vanliga maträtter och det passar perfekt till förrätter, biffar, fisk och naturligtvis ostar. Denna sylt är ett enkelt sätt att förgylla din matlagning.

Vi kommer att göra en söt löksylt. Den är lätt att bereda och kommer att ge dina rätter den extra innovativa touch de behöver. Vi vet redan att lök är bra för dig som den är; frisk och välsmakande. Den är en viktig del i vår dagliga kost och vår matlagning, och den blir alltmer populär. Prova: du och din familj kommer snart vara fast.

Fördelar med löksylt

  • Antianemiska egenskaper: Lök är en utmärkt källa till järn, fosfor och vitamin E, och hjälper oss att tillverka och upprätthålla en hälsosam mängd av röda blodkroppar.
  • Diuretikum med renande egenskaper: Tack vare sin höga kaliumhalt underlättar den vätskeretention och reglerar högt blodtryck.
  • Källa till vitamin B: Lök är en fantastisk källa till vitamin B och magnesium. De hjälper våra nervsystem och muskulära system. En enkel energikälla som kommer att bidra till att förbättra vår vardag.
  • Antioxidant: Tack vare dess innehåll av vitamin A och C samt flavonoider får vi ett bra skott av antioxidanter.
  • Lindrar förstoppning: Lök är bra vid förstoppning och den reglerar vårt matsmältningssystem vilket hjälper till att förhindra tarmparasiter.

Recept på löksylt

Löksylt

Löksylt är förvånansvärt enkelt att göra. Det första du bör göra är att se till att du har några glasburkar att lagra den i när du är klar. Detta recept är för en rejäl sats på 1 kg. Om du vill göra mer eller mindre är det bara att öka eller minska mängden lök respektive socker.

Det är bättre att rosta löken i ugnen än att koka den i vatten. Smaken kommer att bli mer distinkt. Båda sätten fungerar dock bra. Somliga föredrar till och med att grilla den. Det är helt upp till dig hur du väljer att göra.

Ingredienser

  • 1 kg grön lök
  • ½ kg socker

Gör så här

  • Täck en ugnsplåt med aluminiumfolie. Skala lökarna och tvätta dem. Lägg dem på plåten, stänk olivolja över dem och tillsätt en nypa salt. Värm ugnen till 200ºC och rosta lökarna i 35-40 minuter. Vänd dem då och då för att se till att de blir genomrostade.
  • Ta dina rostade lökar ur ugnen och låt dem svalna några minuter. Fyll en gryta med tre koppar vatten och ½ kg socker. Lägg de rostade lökarna i grytan och koka blandningen på medelhög värme i 30 minuter. Rör hela tiden för att se till att den inte bränns eller fastnar i botten. Blandningen kommer att tjockna långsamt och karamellisera, anta en mörkbrun färg och börja dofta läckert. Se till att den inte bränns vid: om den bränns vid det minsta lilla kommer det påverka smaken på hela satsen.
  • Låt den färdiga sylten stå i tio minuter. Under den tiden kommer den att tjockna lite mer. Därefter kan vi börja hälla den i burkarna. Om du vill att de ska stå sig över tid kan du värma dem i kokande vatten. När du har förseglat dem tätt, placera dem försiktigt i en kastrull med vatten. När du hör “konserveringspoppet” är de klara!

En söt variant

Detta är ett recept för söt karamelliserad löksylt. Det finns andra versioner. Vissa människor gillar att använda balsamvinäger, smör och 250 g brunt socker med samma mängd lök. Vissa lägger gärna till lite honung. Vårt sätt är mycket enklare och den karakteristiska rostade smaken kommer att gå igenom i varje tugga. Om du gillar att blanda sött och salt samt prova olika smaker är detta recept för dig!

Prova sylten som pålägg på fullkornsvetekex (precis som på bilden). En bit getost och en matsked löksylt. En läcker och annorlunda förrätt som kommer att imponera på alla dina gäster.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.