Råd för att bibehålla en frisk hjärna
Alla vet hur viktigt det är att ha en frisk hjärna, men många gånger fokuserar vi på att ta hand om levern, magen, lungorna eller andra organ – och glömmer bort hjärnan.
Väldigt få anser det helt enkelt vara en nödvändighet att ta hand om den, och andra glömmer att även den kan drabbas av sjukdomar. Vad du inte får glömma är att det är ett av de viktigaste organen i kroppen. Din hjärna är vad som gör att du är du. Till skillnad från vissa andra organ kan du inte leva utan den.
Den är så viktig att om den tar skada kan det påverka resten av ditt liv. Därför vill vi ge dig några råd som hjälper dig att hålla hjärnan frisk och stark.
Ät en balanserad kost
Få människor ser relationen mellan hjärnan och matsmältningssystemet. Verkligheten är den att din hjärna påverkas otroligt mycket av vad du äter, så du måste äta bra för att hålla hjärnan frisk. Du måste förstå att varje gång du äter sätter det igång kemiska reaktioner som påverkar hela din kropp.
- Om din kost är rik på mjöl, som pasta eller bröd, har du en större tendens att slumra till, då det får dig att producera mer sömnhormoner.
Du borde därför inte äta speciellt mycket mat med högt mjölinnehåll. Försök istället öka mängden protein, frukter och grönsaker du äter. Vi säger inte att du inte får äta din favoritpizza, men det är bäst att inte äta det för mycket om du vill ha en frisk hjärna.
Följ en daglig träningsrutin
Träning minskar risken för neurodegenerativa sjukdomar, och det saktar även ner utvecklingen av sjukdomar som Alzheimers.
- Träning ger dig mer energi, får dig att må bra och gör din hjärna friskare.
- Det minskar även risken för depression och ångest.
Så försök att hålla dig till en träningsrutin. Det kan vara lika enkelt som att ta en 30 minuters promenad som du gradvis ökar längden på.
Säg adjö till dina laster
Det finns substanser som påverkar ditt humör, som droger och cigaretter. Dessa påverkar hur din hjärna fungerar. De kan göra dig mindre motiverad, samt är skadliga för dina kognitiva processer och ändrar dina känslor.
- Det påverkar i sin tur ditt fokus, din uppmärksamhet, ditt minne och din förmåga att slutföra saker.
- Om du tror att rökning inte påverkar dig, kom ihåg att det har en direkt påverkan på dina neuroner.
- Som om det inte vore nog är det en av huvudorsakerna till cancer, speciellt lungcancer, magcancer och levercancer.
Träna ditt sinne
Vår värld är packad av teknologi, filmer, TV-serier, sociala nätverk och en miljon andra saker. Koppla bort och läs en bra bok, lös ett korsord, lägg ett pussel tillsammans med någon. Det är inte så svårt. Det har visat sig att de med lägre utbildningsnivå har en större benägenhet att utveckla neurologiska sjukdomar, som Alzheimers.
Denna risk halveras hos de som tar för vana att träna sina hjärnor.
Lär dig att ha roligt med:
- Korsord
- Pussel
- Schack
- Sudoku
Det kan verka tråkigt till en början och du kanske vill ge upp efter ett litet tag, men gör inte det! Med lite möda kommer du märka att du kan slappna av efter en lång dag.
Ta en paus från ditt upptagna liv
Samhället utvecklas hela tiden och ger oss mindre och mindre tid till att slappna av och bearbeta vår omgivning. Försök att ge din hjärna tid till att vila och bearbeta information på djupet.
- Ta en dag, helg eller några veckor till att åka någonstans där du kan koppla bort från allt.
- Stäng av dina sociala nätverk ett tag.
Respektera ditt sömnschema för att få en frisk hjärna
Att sova är inte bara en lyx, utan också en nödvändighet för kropp och sinne. När du sover utför din hjärna en serie reparerande processer för att hålla dig frisk, både fysiskt och mentalt. När du sover har din hjärna förmågan att organisera dina upplevelser och vad du har lärt dig under dagen. Din hjärna skapar minnen och stärker dina neuroner.
Nästa gång du tänker på att minska ner antalet timmar du sover, kom ihåg att du då skadar både kropp och sinne.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cotman, C. W., Berchtold, N. C., & Christie, L. A. (2007). Exercise builds brain health: key roles of growth factor cascades and inflammation. Trends in Neurosciences. https://doi.org/10.1016/j.tins.2007.06.011
- Hobson, J. A. (2005). Sleep is of the brain, by the brain and for the brain. Nature. https://doi.org/10.1038/nature04283