Prova på en läcker portugisisk efterrätt: Guds bröd

Guds bröd är en efterrätt som härstammar från Portugal, med en smak som gör den värd sitt namn. Det är väldigt lätt att göra, och hemligheten i tillagningen ligger i knådningen.
Prova på en läcker portugisisk efterrätt: Guds bröd

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2019

El Pão de Deus, eller “Guds bröd”, är en portugisisk efterrätt. Denna bulle har en lätt och lite svampig konsistens och garneras med lite riven kokosnöt på toppen – en ingrediens som tillkommit senare i historien.

Enligt portugisisk tradition äter man detta bröd på alla helgons dag, men många äter det hela året, både i ursprungslandet och i andra länder som Brasilien och Venezuela, där det funnits bosättningar med portugisiska samhällen.

Detta är en portugisisk efterrätt som sägs vara över 200 år gammal. Kokosnötstoppingen sägs vara någonting som tillkom efter att portugiser bosatte sig i Brasilien, då man började lägga till nya, lokala smaker och dessa sedan blev assimilerade i traditionen. Detta har dock fortfarande inte bekräftats av historiker.

Men någonting som i alla fall är sant om denna efterrätt är att det finns flera olika varianter på receptet, där en del innehåller citronsaft och andra någon likör.

Guds bröd – en traditionell portugisisk efterrätt

Baka en portugisisk efterrätt

Ingredienser för degen (12 portioner)

Läs även denna artikel: Recept på hemgjorda empanadas

Ingredienser för toppingen

Så förbereder du degen

 • Häll mjölken i en bunke och värm den i mikrovågsugnen i några minuter. Den bör inte nå koktemperatur. Värm bara tills den är ljummen.
 • Tillsätt jästen till den uppvärmda mjölken. Rör om noggrant med en sked. Tillsätt sedan 1 ¼ dl mjöl.
 • Vispa för hand tills du har en blandning utan några klumpar. Täck skålen och låt den stå i 10 till 15 minuter.
 • Under tiden kan du lägga smöret i en bunke och smälta det i mikrovågsugnen.
 • Häll resten av mjölet i en separat bunke, gör ett litet utrymme i mitten där du kläcker två ägg (vispa dem inte) och tillsätter det smälta smöret. Tillsätt också socker och jästblandningen du gjorde i ordning innan.
 • Vispa med degkrokar för att bilda degen. Rulla sedan degen till en boll och låt den jäsa i bunken vid rumstemperatur genom att täcka över med en fuktig trasa i några timmar. Under denna tid kommer degen att öka i storlek.
 • När degen jäst färdig strör du snabbt lite mjöl på ytan för att knåda den.
 • Knåda den i ca 5 minuter för att ge den lite flexibilitet. Den ska vara tillräckligt mjuk för att du enkelt ska kunna hantera den.
 • Nu, i mitten av degen, gör ett hål (inte för djupt) och tillsätt en nypa salt. Stäng hålet och knåda i ytterligare 5 minuter, utan att stanna av.

Kolla även in den här artikeln: Citroncharlotte: En dessert för kungligheter

Så bakar du Guds bröd

Toppa bullarna med riven kokos
 1. Dela upp degen i flera mindre delar och rulla små bollar i storleken av en hand. Platta till dem lite för att ge dem utseendet av en bulle. Placera dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
 2. Gör i ordning toppingen genom att vispa ihop ett ägg, socker och riven kokosnöt. Ställ in i kylen tills det är dags att använda den.
 3. Värm ugnen till 180º C.
 4. Pensla bullarna med äggvispet (1 msk per bulle räcker). Försök att fördela blandningen jämnt på varje bulle.
 5. Ställ in i ugnen och baka i en halvtimme.
 6. När bullarna fått en gyllenbrun färg, ta ut dem och strö över florsockret.

Du kan servera bullarna ugnsvarma eller när de har svalnat lite. Det beror på vad du själv tycker om bäst. I Venezuela äter man traditionellt detta Guds bröd tillsammans med kaffe, och gärna fyllt med ost gjord på komjölk (en som är låg i salt).

Vissa äter detta Guds bröd med en fyllning av cream cheese, och andra med sylt. Dessa alternativ kan låta läckra, men för en del kan de vara lite för kladdiga.

Du får själv experimentera och välja vad du tycker bäst om!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.