Prova detta läckra recept på fikon i sirap

Älskar du färska fikon? Ta reda på hur du kan njuta av dem året runt med detta recept på fikon i sirap. Det är en sann delikatess som alla kan göra!
Prova detta läckra recept på fikon i sirap
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sommaren för med sig en av världens populäraste frukter: fikon. De har ett mjukt skal, ett saftigt fruktkött och en delikat doft. Dessutom är fikon i sirap en utsökt dessert eller mellanmål!

I denna artikel berättar vi om näringsegenskaperna hos denna frukt och hur du kan göra för att de ska hålla länge. På så sätt kan du njuta av fikon även när det inte är säsong.

Fikon i sirap håller länge

Fikon är frukten av fikonträdet (Ficus carica) och är i själva verket en mängd olika sorter: Det finns cirka 750 olika typer (gröna, lila, svarta och många fler), dock är inte alla ätbara. De mognar mellan slutet av juli och november, så de är som allra bäst på sensommaren.

När frukter eller grönsaker har korta säsonger eller inte går att förvara länge, har människor utvecklat olika sätt att konservera och bevara dem. En av de vanligaste och traditionella metoderna för fikon är att lägga in dem i en sirap gjord på vatten och socker. Detta säkerställer att de behåller all sin smak och färg och sin ursprungliga form.

Denna typ av konservering är inte komplicerad och kräver inga specialverktyg. Du behöver bara lämpliga burkar och lite drygt två timmar för att göra det.

Resultatet är fantastiskt och ger en mjuk och söt frukt. Ta och prova! Du kommer inte ångra det. Du kan sedan använda fikonen för att göra ett oändligt antal rätter.

Fikon i sirap är perfekt för både söta och salta rätter. De är ett bra komplement till sallader, grytor eller tillsammans med en god dessertost eller hård ost. De kan också användas för att dekorera glassdesserter, cheesecakes och yoghurt.

Nödvändiga ingredienser för fikon i sirap

Du kan variera mängderna beroende på hur mycket fikon du har. Det är viktigt att hålla dig till samma proportioner av frukt, socker och vatten:

 • 2 liter vatten
 • 1 kilo socker
 • 1 kilo färska fikon
 • Lite citronskal
fikon

Steg-för-steg-instruktioner för att göra fikon i sirap

 1. Skölj först fikonen under kallt vatten. Var försiktig så att du inte skadar skalet.
 2. Lägg dem i en stor kastrull, fyll med vatten tills de är täckta och koka i några minuter tills de släpper ut lite av den klibbiga saften som de innehåller. Det kommer att bildas lite skum på vattenytan.
 3. Ta upp fikonen med en sil eller hålslev och lägg dem åt sidan. När de svalnat lite, stick dem med en nål så att sirapen kan tränga in ordentligt.
 4. Häll sedan 2 liter vatten tillsammans med socker och citronskal i en stor tjockbottnad kastrull. Lägg försiktigt i fikonen.
 5. Koka i 2 timmar på låg värme tills fikonen är genomskinliga och sirapen är tjock. Tiden är ungefärlig. Var noga med att titta till dem då och då.
 6. Häll över fikonen i steriliserade burkar och fyll dem så att det är ungefär en centimeter kvar i burken. Sätt på locket och låt dem svalna innan du ställer dem för förvaring på en sval, mörk plats. De håller några månader om de förvaras under goda förhållanden. Glöm inte att skriva dagens datum på burkarna så att du vet när du kokade in dem.

Citronskalet ger en lätt arom åt fikonen. Om du föredrar kan du lägga till andra ingredienser och kryddor, som exempelvis kryddnejlika, kanel, kardemumma eller apelsinskal.

Lär dig hur du kokar sylt i den här artikeln: Olika metoder för att göra sylt utan raffinerat socker

Egenskaperna hos fikon

Människor har använt denna frukt sedan antiken. Deras ursprung är i Mellanöstern, därifrån kom de till Europa, och idag är de kända och älskade över hela världen.

När de är färska är fikon milda i smaken och samtidigt mycket näringsrika. Av denna anledning rekommenderar man dem som en del av en hälsosam kost.

För det första är de en bra fiberkälla. De innehåller cirka 2,8 gram per 100 gram frukt. Under de senaste åren har det kommit fler och fler vetenskapliga studier om de positiva effekterna av kostfiber på kroppen.

Dessutom finns det bevis på att fikon skyddar mot vissa tarmproblem (irritabelt tarmsyndrom och divertikulär sjukdom) och lindrar förstoppning. De hjälper till att kontrollera vikten och minskar risken för hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes på lång sikt.

Dessutom har denna frukt goda mängder kalcium och magnesium. Dessa två mineraler är bland de viktigaste under barndomen för optimal benutveckling.

Magnesium spelar också en särskild roll i nervsystemet och i regleringen av blodsockernivåer, blodtryck och för musklerna. Det kan ha en positiv effekt vid högt blodtryck, osteoporos och migrän.

Även om fikonens hälsoegenskaper är många är det viktigt att komma ihåg att sirapen bidrar med en mycket stor mängd socker. Det betyder att du bör konsumera just dessa inlagda delikatesser med måtta, som garnering eller tillbehör till vissa desserter eller vid speciella tillfällen.

skål med socker samt sockerbitar

Några användbara tips för riktigt läckra fikon

Det finns ingen hemlighet bakom beredningen av goda fikon i sirap. Vem som helst kan göra det. Följ alla steg, och läs på om dessa få extra tips så kommer du garanterat att lyckas.

Till att börja med kan du använda alla sorters fikon – välj din favorit – så länge de är mogna och fasta. Detta är viktigt för att bevara den mogna fruktens smak och sötma och för att se till att de inte går sönder under tillagningen.

Det är viktigt att använda sig av grundläggande hygien under både förberedelse och lagring. Burkarna måste vara steriliserade och du bör följa de angivna mängderna och maximala lagringstider.

För att sterilisera dina burkar korrekt lägger du dina rena och torra burkar i en kastrull med tillräckligt med vatten för att täcka dem helt. Koka sedan upp vattnet och låt sjuda i 10 minuter.

Så småningom stänger du av värmen och låter burkarna stå i kastrullen tills det är dags att fylla dem med dina fikon. Var noga med att stänga ordentligt med skruvlock och ställ dem sedan mörkt och svalt för förvaring när de har nått rumstemperatur.

För att njuta av dina fikon i sirap och andra hemlagade konserver ordentligt måste du äta dem inom ett år. Om du följer alla steg behåller de all sin smak och arom inom denna period.

Om du tycker om resultatet, kom ihåg att du kan göra konserver av många sorters frukt och grönsaker. Och inte bara till dig själv; dessa är också bra presenter till nära vänner och släktingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dhingra D, et al. Dietary fiber in foods: a reviwe. Journal of Food Science and Technology. Junio 2021. 49(3): 255-266.
 • Dreher M.L. Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients. Noviembre 2018. 10(12): 1833.
 • Ellis E. Now it’s time to build your child’s bone “bank account”. EatRight. Academy of Nutrition and Dietetics. Diciembre 2020.
 • National Center for Home Food Preservation. Storing home-canned jams and jellies. Octubre 2005.
 • National Center for Home Food Preservation. General canning information. How canning preserve foods. Febrero 2017.
 • National Institute of Food and Agriculture. Complete guide to home canning. Guide 1: Principle of home canning. United States Department of Agriculture.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Magnesio. US Department of Health and Human Services. Marzo 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.