Plantera och odla paprika hemma
Har du någonsin velat odla din egen paprika? Att plantera paprika hemma är ett sätt att vara i harmoni med naturen eftersom du kan göra det utan att använda kemikalier och bekämpningsmedel. Du får bra resultat så länge du respekterar några grundläggande principer.
Det första du bör tänka på är vikten av att minska risken för skadedjur. Detta kommer att vara din högsta prioritet. Glöm inte heller att paprika behöver betydande mängder näring, ljus och värme.
Låt oss ta en närmare titt.
Material du behöver för att plantera och odla paprika hemma
Eftersom det finns ett stort urval av olika sorters paprika som varierar i storlek, pigmentering och smak kan du köpa frön av den typ du gillar bäst att smaksätta maten med och ha i dina rätter.
Här är vad du behöver för att odla paprika av alla sorter hemma:
- Valfritt urval av paprikafrön
- Såjord eller substrat
- Krukor eller en såbädd
- En extra ljuskälla (valfritt), helst med vitt ljus med strålning med våglängder som växten kan använda för fotosyntes.
- En planteringsspade
Hur man planterar paprika hemma
Paprika är en växt som är känslig för kyla och bör inte planteras utomhus förrän långt in på våren. Genom att vänta till denna tidpunkt minskar du risken för att kalla vindar ska förstöra din gröda.
1. Skaffa en uppvärmd såbädd för att odla paprika
På platser där temperaturen är under 26 °C rekommenderar man att man använder sig av en uppvärmd såbädd. Du bör placera dina nyplanterade frön hemma inomhus, nära ett fönster som får mycket sol.
Detta skyddar fröna från kylan och efterliknar ankomsten av vårliknande förhållanden. Om du bor i ett varmt område, kan du bara använda en vanlig såbädd.
2. Börja plantera
Häll din jord eller substrat i såbädden och så sedan 3 eller 4 frön på 2-3 millimeter djup per kruka. Vattna med rent vatten och håll substratet lätt fuktigt tills plantan börjar gro. Gallra ut så att du bara har de mest robusta och största plantorna kvar.
Undvik att placera fröna för nära varandra. Annars uppmuntrar du utvecklingen av svaga växter som inte kommer att ge dig någon riklig skörd.
3. Solljus är nödvändigt för att odla paprika hemma
Mellan 8 och 20 dagar efter sådd kommer du att se att paprikafröna börjar gro. Solens strålar och rätt ventilation är avgörande för att få paprikafrukter av god kvalitet. Paprikaplantan behöver mycket solljus varje dag. Du kan även använda en lampa med vitt ljus för att förbättra plantornas chanser att växa sig starka.
4. Transplantation
När de två första bladen dyker upp och stammen börjar bli lite starkare är det dags att överväga att plantera om dem till en större kruka eller plantera ut dem i ditt trädgårdsland, om du har ett. Innan detta steg, se till att du förbereder jorden genom att berika den med kompost.
Om du väljer ett grönsaksland som plantans nya hem, se till att den nya jorden för paprikan har en temperatur på 18 °C. Annars kommer dina små paprikaplantor inte att klara sig.
Läs också den här artikeln: Tips för att plantera om växter på rätt sätt
5. Lämna utrymme mellan dina plantor
När dina paprikaplantor har nått 15 centimeter eller mer i höjd, med 5 till 6 blad på stammen, bör du se till att de står 16 till 20 centimeter från varandra. På så sätt får de tillräckligt med utrymme att växa och utvecklas. Om du planterar dem i en kruka är det bäst att bara ha planta per kruka.
6. Vattna rikligt när du odlar paprika hemma
För mycket vatten är skadligt för många växter och paprika är inget undantag. Detta beror på att om det finns stillastående vatten kring rötterna för länge så kommer roten att ruttna och det kommer att kväva växten.
Så även om det är viktigt att se till att din växt inte torkar ut, så måste du också se till att den har god dränering för att undvika att den blir stående i vatten.
7. Se hur dina paprikor växer sig stora och skörda sedan
När du har följt dessa steg är det bara att vänta tills paprikorna växer och tills de är tillräckligt stora och mogna för att kunna skördas för hand.
Fysikaliska och kemiska förhållanden och tips för att odla paprika hemma
Om du vill odla din egen paprika, kom ihåg att denna växt kräver näring, sol och vatten. Fortsätt läsa för att få veta mer om hur du odlar denna grönsak hemma.
Dessa plantor behöver en plats som får mycket solljus
Minst 6 timmars solljus per dag är perfekt. Lämplig temperatur för optimal grodd, blomning och efterföljande tillväxt är mellan 20 och 26 °C.
Om temperaturen varierar avsevärt på natten bör du använda en termisk filt som hjälper dina plantor att hålla värmen under de kalla timmarna, samt skyddar växten från regn och eventuella skadedjur. När sommaren kommer kan du låta dina plantor stå utomhus, antingen i krukor eller i ditt grönsaksland.
Rätt näring för paprikaplantor
Paprika tillhör familjen potatisväxter (Solanaceae), och dessa växter kräver näring för att bära god frukt. Kalium är ett element som inte får saknas i jorden. Du kan öka nivån av kalium i jorden genom att lägga exempelvis vallörtsblad i komposten.
Dessutom bör du komma ihåg att absorptionen av detta mineral kommer att vara avgörande för att bestämma pigmentering och kvalitet på frukterna, och plantans behov av det ökar gradvis fram till blomningen.
Även kväve är en mycket viktig komponent i de tidiga skeden av plantans liv. Till skillnad från kalium minskar dock behovet något efter att de första frukterna har skördats. Kom ihåg att om du vill odla paprika i jord som tidigare har använts för att odla ärtor, är det en god idé att tillhandahålla ett tillskott av kväve.
Vidare bör fosfor, svavel och magnesium alla ingå i gödningsmedlet, så gödsel i form av lösliga fasta ämnen och vätskor är ditt bästa val.
Var uppmärksam på jordens pH när du ska odla paprika
Även om denna gröda vanligtvis tolererar allt från sura förhållanden ner till pH 5,5 och sandiga jordar med ett pH nära 8, är det lämpligt att mäta jordens pH, med tanke på att de optimala värdena bör vara mellan 6,5 och 7.
Kolsyrat vatten är ett bra alternativ för att plantera paprika hemma
Se till att substratet är väldränerat, luftigt och lätt. Kom ihåg att jorden måste kännas fuktig vid beröring.
Ett annat sätt att veta om din växt behöver vatten är att titta på bladen: om bladen ser vissna ut och jorden är torr behöver den förmodligen vatten.
Du kan använda kolsyrat vatten som ersättning för salpetersyra. Det ger också jorden ett lägre pH och gör det lättare att lösa upp och absorbera näringsämnen korrekt.
På somrar med intensiv sol bör du vattna växten generöst varje dag. Annars gör du det varannan eller var tredje dag. Kolsyrat vatten kan också blandas med naturligt vatten.
Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 10 växter du enkelt kan odla i din trädgård
Plantera paprika hemma utan att använda dig av kemikalier
Genom att plantera din egen paprika kan du få kemikaliefria grönsaker. Så om du bestämmer dig för att plantera i krukor, lägg stenar i botten och sedan ett lager sand för att bättre kontrollera fuktigheten. Innan du planterar om eller tar ut krukan i trädgården, bör du av samma anledning ge växten en chans att acklimatisera sig genom att gradvis utsätta den för klimatet utomhus.
Att använda sig av blomsterpinnar eller andra stöd är också en bra idé att hålla växten upprätt. Detta gynnar i sin tur ventilation och ljus.
En annan metod som kan hjälpa din växt är att beskära den, vilket ökar stjälktjockleken, optimerar luftcirkulationen och förbättrar fruktkvaliteten. Det finns många metoder du kan använda, men det främsta syftet är att ta bort de delar av växten som inte är viktiga för utvecklingen av frukter.
Paprika växer bra nära vitlök och kål, eftersom de kommer väldigt bra överens och trivs i varandras sällskap. Du bör dock aldrig plantera dem nära gurkor, och det kan inte heller dela utrymme med fänkål och kålrabbi.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Monge-Pérez, José Eladio. “Efecto de la poda y la densidad de siembra sobre el rendimiento y calidad del pimiento cuadrado (Capsicum annuum L.) cultivado bajo invernadero en Costa Rica.”