En perfekt diet för att snabbt minska i vikt

Om du vill gå ner i vikt så måste du ha en balanserad kost hela tiden. Du kan inte bara gå ner i vikt och sedan lägga av. Det krävs en hälsosam livsstil.
En perfekt diet för att snabbt minska i vikt
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Genom att följa denna diet kommer du snabbt minska i vikt ett halvt kilo per vecka. Du kommer då kunna gå ner några kilon per månad utan att behöva använda dig av “mirakeldieter”. Många av dessa dieter fungerar inte i vilket fall som helst eftersom många går upp i vikt igen så snart som de slutar med dieten.

I denna artikel kommer vi visa dig hur du kan gå ner i vikt på ett snabbt och hälsosamt sätt.

Det är inte en strikt diet som begränsar sig till vissa livsmedelsgrupper, utan det är en metod för att du ska kunna ändra din kost samtidigt som du ser till att kroppen får alla de näringsämnen som den behöver.

Tanken är att du ska reducera antalet kalorier som du får från socker och fetter.

Vilka livsmedel inkluderas i denna diet för att snabbt minska i vikt?

Mjölkprodukter

Olika typer av mjölkprodukter.

Först och främst har vi mjölkprodukter. Alla mjölkprodukter du använder dig av bör ha en låg nivå av fett, som exempelvis lättmjölk och lättyoghurt.

Om du vill prova vegetabiliska drycker som sojamjölk, mandelmjölk eller rismjölk så bör du använda sådana som har en hög nivå av kalcium.

Frukter, grönsaker och baljväxter

Olika typer av grönsaker.

Sedan har vi grönsaker. Dessa bör inkluderas i varje hälsosam diet för att snabbt minska i vikt. De bör vara en del av alla dina luncher som sidorätt och huvudrätt på samma gång.

Bland de många grönsaker man kan välja mellan hittar vi sallad, tomat, gurka, morötter, svampar och korsblommiga grönsaker som broccoli och kålblomma.

Frukt bör också vara en del av varje diet. Det rekommenderas att du äter mellan två till tre frukter per dag, och du bör inkludera dem i din frukost, lunch och middag.

Frukter är också bra som mellanmål och ett bra alternativ om du blir hungrig mellan måltiderna.

Sedan har vi spannmålsprodukter och baljväxter. Dessa livsmedel ger dig mycket energi. När det gäller pasta bör du välja fullkorn och undvika raffinerade produkter.

Protein och fett

Protein och fett.

Man bör även tänka på att inkludera proteinkällor som ägg, kött eller fisk. När det gäller ägg så bör du äta mellan tre till fyra per vecka. Försök att använda dig av fågel så mycket som möjligt. Ät inte rött kött mer än två gånger per vecka.

Försök att öka ditt intag av fisk och minska ditt intag av kött. Ät fisk fyra till fem gånger per vecka och inkludera både vitfisk och fet fisk.

Försök sedan att bara använda två till tre matskedar olja per dag. Du kan använda denna mängd för matlagning eller som dressing. Det är viktigt att reducera intaget av fett och kalorier för att man snabbt ska kunna gå ner i vikt.

En diet för att snabbt gå ner i vikt

Kvinna som äter frukost.

Det bästa är att sätta upp en plan och organisera dina måltider. Du kommer då se till att du får rätt mängd av varje livsmedel, och du kommer kunna balansera din diet och snabbt minska i vikt.

  • Till frukost kan du ha en kopp kaffe med lättmjölk och havregrynsgröt. Du kan också prova med lite rostat bröd med en skiva kalkon. Du får då både energi och protein på morgonen.
  • Några timmar efter frukost kan du ta ett mellanmål som exempelvis kiwi, banan eller apelsin. Detta kommer motverka att du blir hungrig fram tills lunch.
  • Vid lunch börjar du med en rätt med grönsaker, spannmål och baljväxter, som soppa, eller bakad potatis. Huvudrätten bör innehålla protein med en låg nivå av fett som kyckling eller grillad lax. Efterrätten bör bestå av någon form av mjölkprodukt, som exempelvis yoghurt med en låg fetthalt.
  • Under eftermiddagen kan du välja ett annat mellanmål i form av frukt, precis som du gjorde under morgonen. Du kommer du ha fått i dig den rekommenderade mängden frukt per dag. Prova med ett äpple eller en banan.
  • Vid middagen äter du en mindre portion. Prova med en sallad eller några grillade svampar med sjötunga eller kummel. Du kan även välja en omelett.

Vid slutet av dagen kan du välja en annan mjölkprodukt, såsom ett glas varm mjölk med en låg fetthalt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.