Överlevnadsguide för förstagångsmammor
Hej, blivande mamma! Du brukade längta efter att bli mamma och nu kommer din dröm att bli till verklighet. Det är så spännande! Du är gravid och kommer att få ditt första barn. Men precis som många andra förstagångsmammor känner du dig säkert nervös och osäker. Trots det är det en välsignelse.
Ja, det finns många saker du måste lära dig. Sakta men säkert kommer du se att det inte är lika svårt som det verkar och att du kommer njuta av varje upplevelse under och efter graviditeten.
Förstagångsmammor
I takt med att veckorna går växer din bebis, och tillsammans med den dina nerver som förstagångsmamma. Men jag har glada nyheter för dig: modersinstinkten är naturlig. Så oroa dig inte så mycket, bara njut. Nio månader kommer att flyga förbi!
Varje dag får du fler och fler frågor. Även om barn inte kommer med en instruktionsmanual ska vi hjälpa dig att bli lite mer förberedd.
Varför är barnets hud transparent?
När du ser ditt barn för första gången kommer du märka att huden (speciellt på händer och fötter) är lila-röda och har en grumlig, mjölkvit substans. Det beror helt på trycket som krävs vid förlossningen, men den mörka färgen kommer att försvinna efter några dagar.
Den vita substansen kallas för vernix och är ett lager av fett som skyddar barnets kropp under graviditeten. Den absorberas inom 2-3 dagar efter födseln.
Om huden har ett transparent eller rynkigt utseende ska du komma ihåg att barnet har legat i fostervatten i nio månader och att cirkulationssystemet fortfarande utvecklas.
Är det normalt att det är skelögt?
Ja, det är normalt att bebisar är skelögda under de första fyra månaderna. Detta av två anledningar: ögonmusklerna är inte mogna och de ser inte så bra när de föds. Nervimpulserna är ineffektiva när det kommer till att röra kroppen. Det är därför bebisar rör sig klumpigt, för deras muskler kan inte röra sig bra än.
Därför är de inte koordinerade, kan inte krypa och rör sig mycket. Samma sak sker med deras ögonmuskler. Eftersom de är så unga rör sig deras ögon abrupt och tittar på allt som fångar deras uppmärksamhet, vilket gör dem skelögda ibland.
När bebisar föds kan de inte fokusera särskilt bra, och de ser bara tydligt runt 20-30 centimeter bort. Deras syn låter dem inte se längre bort, och när de försöker blir de skelögda.
Hur många gånger ska jag byta blöja på en dag?
Under de första veckorna kommer bebisen kissa i blöjan var 3:e till 4:e timme. Det kan skilja sig från bebis till bebis. Det beror även på bebisens kost. Det är normalt att behöva byta blöjan 8-10 gånger om dagen.
Varje gång du byter den måste du torka rumpan med varmt vatten och torka väl med en handduk. Se till att urinen är klar, saknar lukt och bara kommer i små mängder. Om den är annorlunda kan det vara en indikator på att din bebis inte dricker tillräckligt med bröstmjölk eller att mjölkersättningen är för koncentrerad.
Under de första 24 timmarna kommer den nyfödda att driva ut mekonium (mörk, nästan svart avföring). Efter det bör bebisen som sagt kissa i blöjan minst fyra gånger per dag.
Hur ska jag hantera navelsträngen?
Det är viktigt att förstagångsmammor vet att navelsträngen kommer falla bort av sig själv efter 5-15 dagar. Försök inte att dra ut den, även om den nästan fallit bort. Navelsträngen ska hållas så ren som möjligt för att motverka möjliga infektioner.
Undvik att täcka den med blöjan för att inte riskera att den smutsas ner av urin eller avföring. Ju torrare du håller den desto snabbare kommer den att falla bort.
Bada inte ditt barn under de första dagarna efter födseln. Rengör det med svampar eller blöta handdukar. Du kan även tvätta det med antiseptiska medel som är framtagna för bebisar.
Härnäst ska vi berätta hur du rengör navelsträngen steg för steg:
- Tvätta händerna väl.
- Häll antiseptisk lösning på en steril gasbinda.
- Rengör varsamt runt navelsträngen.
- Lyft på navelsträngen för att rengöra hela området utan att lämna någon smuts.
- Upprepa två gånger per dag.
Vi vet hur viktigt allt detta är för dig och alla andra förstagångsmammor. Därför vill vi inte att du ska känna dig ensam. Din modersinstinkt kommer hjälpa dig att göra saker bra.
För ditt barn kommer du att vara den bästa mamman i världen. Tro på dig själv!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- About Kids Health. Lactancia materna: ¿Cómo sabe si su bebé está recibiendo una cantidad suficiente de leche?. (2009). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=634&language=Spanish
- Gallardo Alonso, M., & Cunill Gómez, L. (2014). Guia de recomendaciones para el recién nacido y la madre durante el puerperio. https://repositori.upf.edu/handle/10230/25182
- Harvard Medical School. Crossed Eyes (Strabismus). (2018). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/crossed-eyes-strabismus-a-to-z
- Masera, Raquel Gómez, Pilar Alonso Martín, and Irene Rivera Pavón. “Relación materno fetal y establecimiento del apego durante la etapa de gestación.” International Journal of Developmental and Educational Psychology: INFAD. Revista de Psicología 1.1 (2011): 425-434.
- San Román, Beatriz, and Mariel Soria. La aventura de convertirse en familia. Blur, 2005.
- Stanford Children’s Health. Newborn Appearance. Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=newborn-appearance-90-P02691
- Vargas-Porras, C., Hernández-Molina, L. M., & de Molina-Fernández, M. I. (2020). Aspectos percibidos por las madres primerizas como favorecedores en la adopción de su nuevo rol. Revista Cubana de Salud Pública, 45, e1573. https://www.scielosp.org/article/rcsp/2019.v45n4/e1573/#
- Yachan, M. “Aplicación del Test de Luscher para explorar la relación entre las caracteristicas de personalidad de la madre primeriza, con la lactancia materna exitosa y la morbilidad de su hijo en el primer año de vida.” Scuola di Psicologia, Universidad de los Andes, Santiago del Chile (2007).