Orsakerna till kliande handflator

Kliande handflator är ett symptom som kan bero på många olika faktorer. Vissa är vanliga, medan andra kräver läkarvård. Läs mer om dem i den här artikeln.
Orsakerna till kliande handflator

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Många människor lider av kliande handflator. Detta kan vara ett mycket besvärande symptom som kan sprida sig till handryggen och fingrarna. Det kan bero på många orsaker, från mindre allvarliga fall av torrhet till tillstånd som kräver medicinsk behandling.

I den här artikeln ska vi berätta om de vanligaste orsakerna till kliande handflator och några knep som kan hjälpa till att lindra detta symptom. Kom dock ihåg att det är viktigt att du konsulterar din läkare om du har några frågor.

Den vanligaste orsaken till kliande handflator

Som vi kommenterade ovan kan orsakerna till detta symptom variera mycket. Lyckligtvis är den vanligaste, att man har torr hud på handflatorna, inte allvarlig.

När din hud är torr eller inte blir tillräckligt återfuktad blir den irriterad och tappar sin skyddande barriär. Som ett resultat uppstår sprickor och den besvärande känslan av klåda i handflatorna blir tydlig.

Du måste komma ihåg att händerna är en av de mest utsatta kroppsdelarna, eftersom de kommer i kontakt med allt som omger dig. Det är därför de är de mest sårbara kroppsdelarna för irritation eller allergiska reaktioner.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  De 10 bästa hemgjorda kurerna för att mjuka upp torr hud

Andra orsaker till kliande handflator

Kontaktdermatit

Kontaktdermatit är resultatet av direktkontakt med ett ämne eller föremål som irriterar huden. Det gör att huden blir röd, kliande eller till och med smärtsam och inflammerad.

Några av de vanligaste ämnena som orsakar denna dermatit är färgämnen, vissa rengöringskemikalier som rengöringsmedel eller cement. Dessa ämnen är vanligtvis lika irriterande för alla.

En person med kontakteksem.
Även om kontaktdermatit kan påverka vilken kroppsdel ​​som helst, är händerna mer utsatta och sårbara.

Allergisk dermatit

Det ger samma symptom som vid ovanstående problem. Skillnaden är att i det här fallet är ämnet som orsakar dermatit inte ett som är naturligt irriterande, utan istället något specifikt du är allergisk mot.

Till exempel kan man vara allergisk mot latex, vissa typer av växter eller kosmetiska produkter som nagellack.

Dyshidrotiskt eksem kan ge kliande handflator

Experter känner inte till den exakta orsaken till dyshidrotiskt eksem. Det visar sig med vätskefyllda blåsor på handflatorna och fotsulorna, samt fjällande hud och en brännande och kliande känsla.

Det är vanligare under våren och hösten eller under stressiga tider. Eftersom experter inte känner till den exakta orsaken kan man inte vidta några åtgärder för att förhindra att det uppstår. Dyshidrotiskt eksem tenderar att manifestera sig i form av uppblossningar eller skov flera gånger under patientens liv.

Svampinfektioner kan ge upphov till kliande handflator

Mellanrummen mellan fingrarna där värme och fukt byggs upp är särskilt känsliga för svampangrepp. Dessa områden har nämligen de perfekta förutsättningarna för svampar att växa och trivas. De orsakar också irritation och fjällande hud, samt klåda i handflatorna.

Pustulös psoriasis

Detta är en typ av psoriasis som uppstår på handflatorna och fötterna. Dess exakta orsak är inte känd. Men experter tror att det, liksom dyshidrotiskt eksem, är relaterat till stress eller autoimmuna fenomen.

Denna typ av sjukdomen gör att icke-infektiösa varfyllda papler dyker upp på bland annat handflatorna. De är väldigt besvärande och orsakar smärta och klåda. Behandlingen liknar den som föreskrivs för allmän psoriasis.

En man med torra, spruckna händer.
Klåda kan uppstå på mer än bara handflatorna, dvs. även handryggen och fingrarna.

Hur man behandlar kliande handflator

Eftersom så många faktorer kan orsaka kliande handflator finns det olika sätt att behandla och förebygga detta symptom. Till exempel kan kortikosteroidsalvor vara till hjälp för allergirelaterade tillstånd eller de som orsakar inflammation.

Att undvika stressiga situationer är viktigt för personer som lider av skov av psoriasis eller dyshidrotiskt eksem. I fall av allergi eller kontakteksem är det viktigt att undvika att hantera och komma i kontakt med de ämnen som orsakar det.

Utöver dessa specifika åtgärder är det också viktigt att utöva god handhygien och att försöka undvika att de blir torra genom att smörja in dem, men inte överdrivet.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur du kan lindra klåda på huden på naturlig väg

När ska du konsultera en läkare om du har kliande handflator

Som vi nämnde ovan kan många faktorer utlösa detta besvärande symptom som kan vara svårt att lindra. Om klådan uppstår i samband med skador, som blåsor, sår och svullnad, behöver du gå till en specialist, för att få en diagnos och bli ordinerad rätt behandling.

Det är också viktigt att ta hand om dina händer, eftersom de är en av de mest utsatta kroppsdelarna. Kom ihåg att det är dina händer som låter dig att få kontakt med omvärlden och andra människor omkring dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.