7 organ du inte behöver för att överleva

Även om varje organ i kroppen har en specifik funktion kan vi faktiskt leva utan vissa av dem utan allvarliga konsekvenser.
7 organ du inte behöver för att överleva

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visste du att det finns flera organ du inte behöver för att överleva? Den mänskliga kroppen är en struktur som inte upphör att överraska vetenskapen. Även om den är komplicerad och har funktioner som varierar från person till person, har den för det mesta karaktärsdrag som är minst sagt fascinerande.

Trots det faktum att samtliga av dess organ spelar en roll är vissa av dem inte absolut nödvändiga. Det kan till exempel spela roll vid olyckor, missbildning eller sjukdom.

Vissa har faktiskt under evolutionens gång förlorat mycket av sin funktion, vilket är anledningen till att deras borttagning inte påverkar livskvaliteten märkbart.

Vet du vilka de är? I den här artikeln ska vi dela med oss av de huvudsakliga sju.

1. Halsmandlarna

Borttagning av halsmandlarna

Halsmandlarna är en del av immunförsvaret. De må vara användbara för att skydda ingången till luftvägarna från bakterieinfektioner, men de upphör att vara viktiga efter tre års ålder. Vissa anser faktiskt att det är bättre att ta bort dem i ung ålder för att undvika hälsoproblem.

2. Blindtarmen

Blindtarmen är ett litet säckformat organ som är fäst vid grovtarmen. Av alla organ du inte behöver för att överleva är blindtarmen troligen den mest kända.

Trots sin plats i kroppen påverkar den inte matsmältningsprocessen alls. Den har faktiskt ingen känd funktion, även om det finns teorier.

 • Många får bara vetskap om den när den blir inflammerad och infekterad, vilket orsakar blindtarmsinflammation. Den måste då tas bort.
 • Efter det finns det inga negativa bieffekter och patienten kan fortsätta med sitt liv utan problem.

3. Mjälten

Mjälten filtrerar blodet

Mjälten ligger i bukhålan och filtrerar blod för att hjälpa kroppen bekämpa infektioner. Trots det är det ytterligare ett organ du inte behöver för att överleva, och kan tas bort i fall av trauma och kroniska sjukdomar.

 • Patienten kan fortsätta leva ett normalt liv så länge individen tar lite extra förebyggande åtgärder för att undvika infektioner.

4. Fortplantningsorgan

Fortplantningsorgan, såsom äggstockar, livmoder och testiklar, har en uppenbar funktion. Trots det kan de tas bort som en del av behandlingar mot vissa kroniska problem. I de flesta fall rekommenderar läkare borttagning för att förebygga att cancer sprids. Det kan dock även vara en rekommendation som en del av behandling av andra problem.

 • De som genomgår denna procedur drabbas vanligtvis inte av några allvarliga bieffekter, och kan ta hormontillskott för att ersätta de hormoner som organen tidigare producerade.

5. En njure

Njurarna kommer i par

Ingen kan förneka att njurarna är viktiga för hela kroppen. De filtrerar blod, producerar urin och spelar en roll i andra organs funktioner.

Det intressanta är att även om vi har två behöver vi bara en njure för att överleva. Vi kan födas utan en njure, drabbas av njursvikt på grund av olycka eller sjukdom, eller till och med donera en utan att vi får kroniska hälsoproblem.

 • Generellt sett har personer med bara en njure en normal uppskattad livslängd och drabbas av väldigt få relaterade bieffekter.
 • Vissa förebyggande åtgärder måste dock tas för att hålla njuren frisk och undvika möjliga komplikationer.

6. Gallblåsan

Gallblåsan är en liten, grön, päronformad säck som ligger bakom levern. Dess huvudsakliga funktion är att förvara och utsöndra galla för att hjälpa matsmältningen. Om den försämras eller drabbas av gallsten eller cancer kan läkare dock rekommendera att man tar bort den.

 • Trots dess roll i matsmältningen är det vanligtvis inte ett problem att leva utan gallblåsan.
 • Vissa kan uppleva diarré och svullnad, men endast när de äter irriterande livsmedel.

Vill du veta mer? Läs: Hur vet jag om jag har gallsten?

7. Organ du inte behöver: magen

Man kan överleva utan mage

Även om det kan låta omöjligt kan människor faktiskt överleva utan en mage. Det finns faktiskt en kirurgisk procedur som kallas total gastrektomi, där man tar bort hela magen som en del av behandlingen av cancer.

I denna procedur sammankopplar kirurgerna tunntarmen med matstrupen. Efter operationen kommer patienten behöva matas via sond tills denne återhämtat sig helt och hållet.

 • På grund av dess komplexa natur måste de som genomgår ingreppet följa en strikt behandlingsplan.
 • Patienterna kan äta de flesta livsmedel, men mängderna måste vara små.
 • Kosttillskott rekommenderas om komplikationer med näringsabsorptionen sker.

Som du kan se finns det organ du inte behöver för att överleva, men det bästa är givetvis att ta hand om dem så bra som möjligt. Visst är det fantastiskt?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • General, C. de S. (2006). Tratamiento de la Apendicitis aguda. Catálogo Maestro de Guías de Práctica Clínica IMSS0490, 1–12.
 • Le Gac, M.-S., Delahaye, L., and Marianowski, R. (2010). Amigdalitis infantil. EMC – Pediatría 45, 1–8.
 • Ic, M.E.R., Col, A.N., Surgeons, E.G.E.O.F., Of, I.O.N., and At, E. (2016). Colecistectomía. American College of Surgeons 5, 1–8.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.