Allt om graviditetstoxikos: en komplikation vid graviditeter

Graviditetstoxikos är en allvarlig komplikation vid graviditeter som kan sätta moderns och barnets liv på spel. Att leda en hälsosam livsstil, speciellt under graviditeten, och genomgå regelbundna undersökningar innan förlossningen är därför det bästa sättet att förebygga det.
Allt om graviditetstoxikos: en komplikation vid graviditeter

Senaste uppdateringen: 08 juli, 2019

Graviditetstoxikos är en komplikation under graviditeten som kan vara resultatet av hypertoni eller njurskada, bland annat. Det drabbar 5-8% av alla gravida kvinnor och kan vara farligt för både mamman och barnet.

Graviditetstoxikos dyker vanligtvis upp under den sista trimestern, men kan även dyka upp vid förlossningen, den andra halvan av graviditeten eller till och med under de första veckorna efter förlossningen. Detta tillstånd kan vara lindrigt eller allvarligt, och om det inte behandlas i tid kan det leda till allvarligare tillstånd, såsom eklampsi eller HELLP-syndrom.

Varför uppstår graviditetstoxikos?

Undersöker gravidmage

Graviditetstoxikos uppstår på grund av minskad blodtillförsel till moderkakan. Moderkakan kan därför inte implantera sig ordentligt i livmoderväggen, och artärerna i området kan inte vidga sig som de borde. Kronisk hypertoni och diabetes kan också minska blodflödet till moderkakan. Vissa experter tror att tillståndet utvecklas i början av graviditeten, även om symptomen visar sig senare.

Symptomen på graviditetstoxikos

Vissa kvinnor som diagnostiseras med graviditetstoxikos uppvisar inte några karaktäristiska symptom. På samma sätt behöver alla kvinnor heller inte utveckla samma symptom. Ett stort problem är att många av symptomen, såsom illamående och svullnad, kan tolkas som vanliga effekter av graviditeten.

Det är därför läkare måste veta hur man identifierar varningstecknen på denna komplikation på ett effektivt och tidigt sätt

Dessa är:

Vid lindrig graviditetstoxikos

  • Hypertoni
  • Vätskeretention
  • Protein i urinen

Vid allvarlig graviditetstoxikos

  • Huvudvärk och suddig syn
  • Oförmåga att tolerera starkt ljus
  • Trötthet, illamående och kräkningar
  • Minskad urinering
  • Smärta i överdelen av magen, vanligtvis på höger sida
  • Får lätt blåmärken

Det är väldigt viktigt att komma ihåg att inte alla kvinnor med graviditetstoxikos drabbas av synlig svullnad eller drastisk viktuppgång. Alla kvinnor som drabbas av dessa symptom lider heller inte nödvändigtvis av graviditetstoxikos. Symptomen kan vara minst sagt förvirrande.

Riskfaktorer för graviditetstoxikos

Foster i magen

Fetma, diabetes och hypertoni är de huvudsakliga riskfaktorerna för graviditetstoxikos. Många andra faktorer kan också öka risken för detta tillstånd. Om det är den gravida kvinnans första barn, om hon tidigare lidit av hypertoni eller njursjukdom, eller om hon har en familjehistorik med graviditetstoxikos, kommer risken att drabbas vara högre.

På samma sätt kan kvinnor med flerbarnsgraviditet, kvinnor som tidigare drabbats av graviditetsrelaterad hypertoni eller graviditetstoxikos, samt kvinnor som har ett BMI på över 30 också löpa högre risk.

Denna artikel kanske intresserar dig: Graviditet efter 35 års ålder – tänk på detta

Förebyggande

Genom regelbundna undersökningar under graviditeten kan din läkare bevaka:

  • Blodtryck
  • Urinnivåer
  • Blodprover

Vidare finns det andra sätt att kontrollera uppkomsten av detta problem, såsom:

  • Tester för att kontrollera blodlevring och njurfunktion
  • Sonogram
  • Doppler-ultraljud

Oavsett dessa tester så finns det inget säkert sätt att förebygga detta tillstånd eftersom alla faktorer som bidrar till det inte kan kontrolleras. Därför rekommenderar läkare ofta att man äter en balanserad kost och tränar, utöver att gå på regelbundna hälsoundersökningar.

Behandling

Rådgivning av läkare om graviditetstoxikos

Periodiska undersökningar under graviditeten möjliggör tidig upptäckt av denna och många andra komplikationer.

Behandlingen beror på i vilket skede graviditeten är. Om tillståndet visar sig nära förlossningen och bebisen har utvecklats bra så kommer läkaren troligen inducera förlossningen så snart som möjligt. Om graviditetstoxikosen är lindrig och bebisen inte är färdigutvecklad så kommer behandlingen baseras på att öka antalet undersökningar fram till förlossningen. Du lär även bli ombedd av läkaren att inkludera mer protein i din kost.

Det är även viktigt att konsumera mindre salt och dricka gott om vattenAvslutningsvis är gott om vila vitalt för att återhämta dig. Patienten bör ligga på sin västra sida för att skifta bort bebisens vikt från större blodkärl. Om en kvinna lider av allvarlig graviditetstoxikos kommer läkaren skriva ut läkemedel för att kontrollera blodtrycket, utöver ovan nämnda åtgärder.

Graviditetstoxikos är en allvarlig komplikation under graviditeten som kan sätta barnets och mammans hälsa i riskzonen. Att leda en hälsosam livsstil, speciellt under graviditeten, och genomgå regelbundna undersökningar är de bästa sätten att förebygga det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.