Olika typer av vårtor och behandlingar
Vårtor är ett mycket vanligt problem. De är små hudväxter och orsakar vanligtvis inte smärta. Normalt är olika typer av vårtor bara estetiskt besvärande. Beroende på var de uppstår kan de emellertid orsaka obehag.
Även om många inte känner till detta, är den främsta orsaken till vårtor faktiskt ett virus. Specifikt det mänskliga papillomviruset (HPV), som har mer än 100 olika undertyper. Detta betyder att det finns många olika typer av vårtor, och de kan uppstå på olika platser. Men de är mest vanliga på händer och fötter. Ibland är det nödvändigt att behandla dem så att den drabbade inte lider av obehag.
I den här artikeln berättar vi om de vanligaste typerna av vårtor och hur man kan behandla dem.
Vad är vårtor?
Vårtor är små knölar som förekommer på huden. Normalt har de samma färg som huden, men de kan också vara vitaktiga eller rosa. Vissa har även svarta fläckar på ytan. Dessa fläckar är koagulerade blodkärl.
Som vi nämnde ovan är orsaken bakom vårtor det mänskliga papillomviruset. Detta är ett virus med många undertyper, vilket är varför så många människor kommer i kontakt med detta virus. Men att få vårtor är inte lika vanligt. Med andra ord, det är inte alla människor som har kommit i kontakt med viruset som utvecklar vårtor.
Detta beror på att kroppen framgångsrikt automatiskt kan bekämpa viruset om man är vid god hälsa, vilket betyder att man inte kommer att utveckla några symtom. Således är vårtor vanligare hos barn eller personer med försvagat immunsystem eftersom de inte kan bekämpa infektionen. Vårtor kan uppkomma upp till sex månader efter den initiala kontakten med viruset.
De flesta typer av virus sprids genom hudkontakt eller föremål som exempelvis handdukar. Vi ska dock inte glömma bort att vissa typer överförs sexuellt, till exempel de mänskliga papillomvirusen 16 och 18, som är de typer som är mest förknippade med livmoderhalscancer.
Dessutom sprids vårtor lätt. Det är till exempel vanligt att ett barn som har vårtor på fingrarna biter på sina naglar. Således kan vårtorna sprida sig till resten av handen eller ansiktet.
Du kanske gillar den här artikeln: Behandling av humant papillomvirus
Vilka typer av vårtor finns?
Det finns många olika typer av vårtor. Vad de heter beror på vilken form de har eller var på kroppen de uppstår. För det första vill vi lyfta fram vanliga vårtor. De är runda, grova och tenderar att förekomma på händer och fötter. Andra typer är:
- Flata vårtor. Dessa är vanligast hos små barn. De är små och tenderar att bilda små grupper eller kluster.
- Trådformiga vårtor. De är mer långsträckta och mjuka, som ett litet finger. De är vanliga på nacken eller ögonlocken.
- Plantarvårtor. Dessa tenderar att uppkomma på undersidan av fötter eller tår. De kan vara väldigt besvärande om man har skor på sig större delen av dagen, eftersom detta utsätter vårtorna för ett ständigt tryck.
- Genitala vårtor. Dessa förekommer i könsorganen hos både män och kvinnor, och även i ljumskområdet eller vid anus. Dessa vårtor överförs via sexuell kontakt. De kallas också kondylom.
Av alla dessa typer av vårtor är genitala vårtor de som man måste se till att undvika, eftersom de är potentiellt cancerframkallande. Eftersom infektion är mycket vanligt bör du övervaka dem noga. Idag finns det faktiskt vacciner för vissa typer av papillomvirus. I många länder ger man dessa till unga kvinnor, eftersom det har visat sig att livmoderhalscancer har en stark relation till detta virus.
Den här artikeln kan intressera dig: 5 naturliga kurer för att behandla HVP
Behandling
De flesta vårtor behandlas endast av kosmetiska skäl eller obehag, eftersom de kan producera friktion eller smärta orsakat av tryck. Målet med behandling är inte bara att förstöra vårtan utan att också se till att immunsystemet bekämpar viruset.
Numera finns det olika sätt att behandla vårtor. Kryoterapi är en teknik som består av att man applicerar kyla på vårtan för att få den att falla av. Man kan också använda sig av laserstrålar eller mindre operationer. Det finns också vissa läkemedel med syra som eliminerar vårtor. Det är dock alltid bäst att du rådfrågar din läkare för att få hjälp om vilken som är den bästa behandlingen beroende på typen av vårta.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Allevato, M. A., and Lucila B. Donatti. “Verrugas genitales.” Act Terap Dermatol 28 (2005): 302-312.
- Domíguez, Hugo Fernández, Abián Mosquera Fernández, and Benigno Monteagudo Sánchez. “Revisión bibliográfica de los tratamientos de la verruga plantar.” Revista española de podología 25.4 (2014): 138-141.
- Llardén-Garcia, M., M. Pena-Arnáiz, and J. M. Casanova-Seuma. “Tratamiento actual de las verrugas.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 13.1 (2006): 45-54.