Olika typer av myggnät och deras egenskaper

Att använda myggmedel är ett bra alternativ för att hålla mygg borta när du är utomhus, men för en myggfri miljö inomhus är det mer praktiskt med myggnät . Lär dig mer om olika typer, egenskaper och fördelar i den här artikeln!
Olika typer av myggnät och deras egenskaper

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är mer behagligt att öppna dina dörrar och fönster under sommaren när du har installerat myggnät i villan eller sommarstugan.

När allt kommer omkring, då du öppnar dina fönster tenderar du att låta mer än bara luft komma in: myggor, flugor och andra flygande eller krypande inkräktare står som på kö att förpesta din tillvaro. Ett myggnät kan skydda dig genom att hindra dem från tillträde medan du vädrar rummen.

Det finns flera typer av myggnät och valet beror på de egenskaper som bäst passar ditt utrymme. Håll dig kvar för att lära dig lite mer om detta hjälpsamma material!

Egenskaperna hos olika myggnät

Dessa är i princip inramade nät med små, små hål. Man använder dem när man vill öppna dörrar och fönster och ventilera bostaden utan att tillåta skadedjur att gå in. De är vanligtvis gjorda av glasfiber täckt med PVC, men kan även vara tillverkade av många andra material som passar detta ändamål.

Myggnät hjälper till att undvika användning av kemiska bekämpningsmedel och dra nytta av naturlig luft och naturligt ljus. Vissa modeller är också bra för att hålla husdjur inomhus.

Du kanske också är intresserad av: Basilika: en naturlig huskur mot myggor

Olika typer av myggnät

Sedan länge svunna är de kolonialt så ikoniska näten som brukade hänga från taket ovanför sängarna. De som även våra farföräldrar använde under sin tid som skogshuggare i den nya världen för att förhindra svedan av sjukdomsöverförande blodsugare.

Numera baseras modellerna på det område i huset där du vill installera dem, hur inredningen ser ut och behoven som de behöver täcka. Här är de mest populära.

Myggor försöker komma in i ett hus.
Myggor är en ständig plåga, så det är viktigt att de inte kommer in i huset.

1. Skjutbara myggnät

Dessa är de vanligaste installerade på ytterdörrar och fönster. Aluminiumramen är anpassad till ramen där de ska installeras.

Två nedre lager förenklar glidningen av dessa skärmar som rör sig längs horisontella skenor. De är lätta att installera. Allt du behöver göra är att mäta och passa in dem i din ram.

I vissa fall kan ramen tendera att förvrängas på grund av exponering för värme eller konstant användning. Som en försiktighetsåtgärd kan justerbara hjul korrigera detta.

2. Fasta myggnät

Dessa är också populära som en standardlösning och är vanligtvis de billigaste. De användes ursprungligen på fönster, men vissa undantag gör att de kan placeras på ytterdörrar. De skiljer de sig från resten i och med att de är permanenta.

Skärmarna har ramprofiler, hörnförband, gummifästen och glasfiber. De är dessutom användbara mot föroreningar med tillägg av filter. Till utseendet liknar dessa den glidande varianten, men utan hjullager.

När det gäller permanenta sorter, tänk på att placera dem i områden där du inte behöver flytta dem. Till exempel i förråd, källare eller garage. Allt du behöver göra för att installera dem är att trycka in dem och fästa dem med skruvar eller fästen.

3. Rullgardin med myggnät

Detta är kanske det mest eftertraktade på marknaden, eftersom du kan använda dem när du behöver dem. Således kan du enkelt förvara dem under vintern.

Dessa myggnät rullar du ut. De liknar persienner i det avseendet och höjs eller sänks vanligen genom sidoramar på fönstren. Fästena i varje ände underlättar detta eftersom de är utformade för att sträcka nätet.

4. Expanderbara myggnät

Dessa typer av myggnät sträcker sig från botten till toppen längs samma skenor som persiennerna. Således går persiennen upp medan nätet stannar på plats.

5. Myggardiner

Dessa är främst tänkta för dörrar och tillverkade med det klassiska nätet, en ram och ett spår fäst på två tygremsor. Nätet stängs med kardborre så att skadedjur inte passerar igenom.

6. Magnetiska eller självhäftande myggnät

Dessa typer av nät klibbar fast, vare sig det är med lim eller med en magnet. De är tänkta för inomhusbruk och är enkla att installera. För denna typ av myggnät behöver du inte rulla ut eller flytta paneler för att gå igenom dörren.

7. Veckade nät

Dragspelsformen av denna typ av myggnät underlättar infällning och de håller tätt i ena änden av ramen. Det är den nyaste modellen för fönster och dörrar.

Att dra i dem är allt som krävs för att dra tillbaka eller förlänga dem, alltid i riktning mot fästena. De är lätta och du kan fälla ihop dem till ett litet utrymme så att du slipper störas av deras skrymmande utseende.

De är perfekta i hem för människor som måste använda rullstolar eller där det finns barnvagnar eftersom där inte finns barriärer på trösklarna.

8. Myggnät med kardborre

Du kan använda kardborreband för att täcka alla slags luckor och installationen är ganska enkel. Klipp den bara i rätt storlek och limma den på ramen och på nätet samt fäst dem på plats.

9. Dörrar med gångjärn

Detta är en andra aluminiumdörr med gångjärn som öppnas utåt. Installationen gör du enligt på kopplingen till formen.

10. Skräddarsydda myggnät

Dessa är gjorda för att passa fönstret och kommer till nytta när ramarna inte är standard. Det finns specialister som kan montera dem, och butikerna erbjuder kit som du enkelt kan montera själv.

Fördelarna med myggnät

Förutom att avskräcka mygg och kryp erbjuder myggnät många fördelar:

  • Skydd. Du kan öppna fönstren i lägenheten utan att utsätta barn eller husdjur för fara. Detta eftersom att kraftigare myggnät begränsar deras åtkomst till utsidan.
  • Privatliv. Detta sker då näten förhindrar människor på utsidan att se in.
  • Energisparande. Om du kan hålla dina fönster och dörrar öppna under sommaren kan du undvika använda luftkonditioneringen.
  • Hälsa. Dessa nät är bra när det gäller allergier eftersom de håller damm ute, och det blir även mindre att städa.
  • Hållbarhet. Myggnätstillverkare använder mycket hållbara material och de är solbeständiga. Således är det en engångsinvestering och du behöver inte oroa dig för utbyten.
En person som installerar en skärm.
Placeringen av myggnät kan vara enkel eller svår beroende på typ och villkoren för öppningen du försöker täcka.

Nackdelarna med myggnät

I allmänhet uppväger fördelarna med myggnät nackdelarna. Det finns dock ett par nackdelar du bör ta känna till.

Glipor: Se till att de inte har någon öppning eftersom det är det enda sättet att se till att inga myggor kommer igenom. Det är också omöjligt att installera dessa myggnät i dubbla fönster med små utrymmen, eftersom de kräver en minsta yta på omkring fem centimeter.

Certifiering och underhål

Det är lättare att göra ett val när du känner till egenskaperna och typerna av myggnät på marknaden. Köp därför inte det första du hittar, och välj nät efter dina behov.

Kontrollera att du köper en produkt gjord med material som motverkar pollen, kvalster och föroreningar genom att fråga säljaren. Leta också efter ECARF-certifieringen.

Slutligen kräver myggnäten rengöring. För att göra det, fukta en trasa med tvål och vatten, torka av nätet, skölj sedan och torka det. Detta tar bort eventuella smutsblockeringar.

Var proaktiv och anpassa dina myggnät i förväg. Låt inte sommaren och de irriterande myggorna som följer med den smyga sig på!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Oficina Regional para las Américas de la Organización Panamericana de la Salud. Diez enfermedades transmitidas por vectores que ponen en riesgo a la población de las Américas. OPS. Estados Unidos. https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=9438:2014-10-vector-borne-diseases-that-put-population-americas-at-risk&Itemid=135&lang=es#:~:text=mediateam%40paho.org-,Diez%20enfermedades%20transmitidas%20por%20vectores%20que%20ponen%20en%20riesgo%20a,el%20virus%20del%20Nilo%20Occidental.
  • González L. Alergias y el sistema inmune: una revisión desde el aula. Revista Facultad de Ciencias de la Salud (Udes). Vol 1. Colombia; 2014. https://journalhealthsciences.com/index.php/UDES/article/view/7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.