Ögonvård – 5 fel du kanske begår

Även om det inledningsvis kan ge lindring är en ohälsosam vana att gnugga ögonen med fingrarna, eftersom det kan kontaminera dem med smuts från händerna.
Ögonvård – 5 fel du kanske begår

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tar du hand om dina ögon? Ögonvård är viktigt för det finns gott om saker som kan försämra din syn – precis som med andra delar av kroppenoch leda till utvecklingen av diverse åkommor. Därför är det väldigt viktigt att ge dina ögon speciell vård och undvika några saker som kan skada dem, trots att du inte är medveten om det.

1. Att inte bära solglasögon

solglasogon

Att bära solglasögon är viktigt för att skydda din ögonhälsa. Det minskar negativ påverkan från den ultravioletta strålning som solen skickar ut, och som har kopplats till problem såsom gråstarr, sår på hornhinnan och näthinna som lossnar, bland annat. UV-strålarnas effekt ansamlas med tiden, vilket betyder att konsekvenserna inte behöver visa sig förrän efter åratal av skadlig utsättning. Det är därför viktigt att skydda dig själv tidigt och se till att linserna på dina solglasögon är av hög kvalitet.

2. Att sova med kontaktlinser

Det finns vissa kontaktlinser som inte ger några problem om du har dem på medan du sover. De flesta är dock inte lämpade för att sova eftersom de hindrar hornhinnan från att få det syre den behöver. Det kan leda till hornhinneödem och sår.

Bakterie- och virusinfektioner kan också uppstå när dina ögon kontamineras av mikroorganismer för att du inte steriliserar linserna varje dag. Så även om kontaktlinserna är ämnade för längre bruk är det inte en god idé att sova med dem på grund av risken för fler synproblem.

Det bästa är att bära kontaktlinser som låter syre passera genom dem, och givetvis se till att rengöra och desinfektera dem regelbundet.

3. Gnugga dina ögon är inte bra för ögonvård

gnugga-ogonen

Att gnugga dig i ögonen är en dålig vana som har negativa konsekvenser med tiden. Även om det ger lindring för kliande ögon kan det även leda till inflammationer och en rad olika allergier. Kom ihåg att fingrar och händer är kontaminerade med skadliga baciller som kan komma in i ögonen, där de finner en perfekt miljö att föröka sig.

4. Att sitta för länge vid datorn

Att använda datorer, surfplattor och mobiltelefoner för länge har kopplats till fler visuella problem på senare år. Ögonen är inte designade för att överladdas med ljuset från dessa apparater, i huvudsak för att avståndet är för litet. Att sitta i flera timmar framför en skärm påfrestar din syn och kan leda till suddighet och huvudvärk.

För att inte göra misstag av denna sort ska du använda elektroniska apparater med måtta och göra dagliga synövningar.

5. Att sova med smink

sova-med-smink

Den dåliga vanan att gå till sängs med smink i ansiktet har inte bara negativa konsekvenser för din hy, utan kan även leda till obehag för ögonen. Kemikalierna i smink orsakar finnar, irritation och vaglar.

Eyeliner och maskara hindrar området från att få det syre det behöver och kan orsaka inflammation såväl som mörka ringarNotera att det inte är en bra idé att applicera eyeliner längsmed den inre kanten av ögonlocket, eftersom det är där Meiboms körtlar finns, som utsöndrar tårar.

Avslutningsvis kan dessa misstag i din ögonvård verka harmlösa vid första anblicken, men de bör undvikas om du vill behålla din synhälsa. Utöver det är den en god idé att träffa en ögonläkare regelbundet för att upptäcka eventuella problem.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.