8 effektiva kurer för att behandla vaglar

8 effektiva kurer för att behandla vaglar

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 16 september, 2022

Vaglar är en infektion som orsakas av bakterier nära ögat, och de kan påverka oss på flera olika sätt. Externa vaglar dyker vanligtvis upp i talgkörtlarna som finns i ögonvrårna, vid basen av ögonfransarna eller i svettkörtlarna. Interna vaglar är i sin tur de som dyker upp på den inre ytan av ögonlocket. Det är ett jobbigt problem, och därför vill vi lära dig att behandla vaglar effektivt.

Dessa infektioner kommer vanligtvis tillsammans med en rödaktig knöl på det drabbade ögat. Dessa knölar är fyllda med vatten och var, och bör inte punkteras. Detta eftersom bakterierna i knölen kan sprida sig in i eller på ögat och producera fler vaglar.

Problemet med det är att den nya vageln vanligtvis är mer smärtsam. De goda nyheterna är att vaglar inte utgör någon fara för ögonen eller den generella hälsan. En vagel förblir vanligtvis i ögat i runt en vecka. Därefter faller den av naturligt efter att immunsystemet neutraliserat bakterierna, utan att orsaka någon skada.

Komplikationer är sällsynta, men om de inträffar kan hornhinnan irriteras, eller så kan en infektion eller missbildning av ögonlocket inträffa.

Symptomen som indikerar den möjliga uppkomsten av en vagel är:

 • En känsla av att ögonlocket hänger
 • Rodnad i ögonfranslinjen
 • Känslighet för ljus
 • Överdrivet blinkande
 • Suddig syn

Varför dyker vaglar upp?

bra hygien

Bakterieinfektioner är den huvudsakliga orsaken till en vagel i ögat. Dessa infektioner beror på att talgkörteln i ögat blockerats. När dessa körtlar blockeras låter de infektionen mogna, vilket är precis som när akne bildas i ansiktet, på bröstet eller på halsen.

Andra faktorer som kan leda till uppkomsten av vaglar är:

 • Bristfällig hygien
 • Dålig kost
 • Att röra vid ögonen för mycket
 • Användning av infekterade handdukar
 • Uttorkning
 • Immunbrist

Huskurer för att behandla vaglar

Vitlök

Alla starka blandningar kan orsaka irritation om man sätter dem för nära ögat, men vitlökssaft hjälper dig att snabbt lindra infektionen. Vitlök hjälper dig att läka snabbare tack vare sina antibakteriella och antimikrobiella egenskaper.

Krossa bara ett par vitlöksklyftor och applicera lite av saften på det drabbade ögonlocket. Egenskaperna kommer absorberas och verka även om vageln är intern. När du applicerar vitlökssaften ska du se till att den inte kommer in i ögat. Ett bra alternativ är att använda en fuktad tops för att applicera saften.

Potatis

Eftersom de innehåller ett antal sammandragande egenskaper kan potatis minska inflammation och svullnad – svullnad gör det svårt för blod att nå det drabbade området. Allt du behöver göra är att riva en potatis, lägga lite av det på en gasbinda och varsamt trycka mot det drabbade ögonlocket. Det får vageln att försvinna ganska snabbt.

Bibehåll god hygien

vagel på ögat

Dåliga hygienvanor är den huvudsakliga orsaken till vaglar. Om du har utvecklat en vagel eller om de konstant dyker upp bör du anstränga dig för att hålla området runt ögonen rent. Det försäkrar att smuts och bakterier inte ansamlas.

Kamomill och grönt te

Efter att ha druckit en tillfredsställande kopp grönt te eller kamomillte kan du förvara tepåsarna i frysen. När de är kalla applicerar du dem direkt över ögonlocket. De antioxidativa beståndsdelarna i teet bekämpar snabbt infektioner och hjälper dig att behandla vaglar.

Aloe vera

aloe vera mot vaglar

Det är en välkänd substans, så du känner förmodligen redan till de antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna. Gelen inuti aloe vera-bladen kan hjälpa dig om du applicerar den direkt på det infekterade ögonlocket. Du behöver bara gnugga en liten mängd gel på ögat ett par gånger om dagen tills du återhämtar dig.

Lök

Trots dess förmåga att få dig att gråta är lökar packade med antioxidanter och antibakteriella ämnen som kan eliminera bakterier snabbt. Likt potatis behöver du bara hacka några bitar lök, lägga bitarna i en gasbinda och pressa den mot det drabbade ögonlocket. Oroa dig inte om det börjar komma lite tårar: det betyder bara att lökbitarna fungerar.

Persilja

persilja i knippe

De aktiva ingredienserna i persilja kan hjälpa dig att avgifta och behandla v aglar, såväl som eliminera bakterier och var. Det snabbar upp läkeprocessen och minskar inflammation såväl som svullnad. Koka upp persiljebladen och applicera den resulterande vätskan på ögat efter att den svalnat.

Gurkmeja

Gurkmeja har också antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper som du kan använda för att behandla vaglar.

 • Blanda lite vatten med gurkmeja och koka upp.
 • Du får då en kur som du kan applicera på vageln med en ren trasa.
 • Om du gör det två eller tre gånger om dagen kommer du snabba upp läkeprocessen.

Nästan alla vaglar är harmlösa, men ingen kan förneka att de är irriterande och i vissa fall komplicerade. Om du märker att de ofta dyker upp på eller i dina ögon borde du därför prata med en ögonläkare för att se till att du inte lider av ett allvarligare problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.