Några alternativa magövningar som du kommer älska

Om du vill få en platt mage bör du inte göra tråkiga gamla situps. Det finns några alternativa övningar som är lika effektiva. Vi kommer här att visa dig hur du kan använda dem i din vanliga rutin.
Några alternativa magövningar som du kommer älska

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det är många av oss som vill ha en tonad tvättbräda som man kan visa upp. Det är dock få av oss som är villiga att göra arbetet som krävs med alla dessa tråkiga situps. Varför är det en sådan avskydd övning? Finns det några alternativa magövningar som man kan använda sig av istället för situps?I denna artikel kommer vi lära dig om några alternativa magövningar som du kan använda dig av för att få en platt mage utan att behöva använda de tråkiga gamla varianterna.

Några alternativa magövningar för att undvika situps

Om du inte har tid till att gå till gymmet eller om du inte har mycket tid över generellt så rekommenderar vi att du väljer en rutin du kan utföra i hemmet. Genom att använda några enkla rutiner kommer du kunna ha roligt med träningen, gå ner i vikt samt få den kropp du vill ha, så länge som du är konsekvent och följer en balanserad kost.

Det finns inte några ursäkter för att skippa en fysisk aktivitet, speciellt då den är så enkel. En grupp lärare och coacher har designat en rutin med 6 alternativa magövningar som kan utföras på 40 minuter, och som bör praktiseras 3 gånger per vecka. Om man gör dem ordentligt kan man använda dem istället för att gå till gymmet.

Du behöver först och främst se till att följande är uppfyllt för att du ska kunna dra nytta av dem:

  • Ett stort välventilerat rum (vardagsrummet kan fungera bra, men du kanske behöver flytta på soffan)
  • Tidigt på dagen (avsluta senast vid 9)
  • Stretcha dina leder under 5 minuter innan du börjar
  • Stretcha dina muskler efter träningen under 5 minuter

Låt oss nu titta lite närmare på några alternativa magövningar som inte bara kommer hjälpa dig undvika tråkiga situps, men som även hjälper med din figur:

Gå upp och ner i trappor

Om du inte har tillgång till några trappor kan du använda en bänk som alternativ. Det är ännu bättre om du har en step-maskin i hemmet. Det viktigaste är att du håller takten uppe och inte pausar.

Praktisera denna övning under 15 till 20 minuter för att bränna runt 200 kalorier. Gå upp snabbt och gå ner sakta för att undvika skador och glöm inte bort att hela tiden hålla din rygg rak.

Knäböj

Kvinna som provar några alternativa magövningar

Du kanske inte heller tycker om detta, men det är ett bra val om du vill ha en vältonad mage. Den ansträngning som dina magmuskler utför då du gör knäböjningar är ett perfekt sätt att få en platt mage. För varje 100 knäböjningar bränner du 300 kalorier, och för att bränna samma mängd kalorier med situps behöver du göra tusen stycken!

För att utföra denna enkla övning, håll ryggen rak. Ta en mopp och håll den bakom ryggen. Stå med benen brett isär och böj dina knän så mycket du kan. Tanken är att du ska kunna hålla denna ställning under några sekunder, och res dig därefter upp igen sakta.

Börja med serier om 10 och gör inte färre än 50 varje dag du tränar. Då du har bemästrat tekniken kan du öka till set med 15 repetitioner. Du kan även lägga till vikter, lägga till vattenflaskor fyllda med sand etc.

Några alternativa magövningar istället för situps

Är du en person som älskar att lyfta vikter, eller träna i sociala miljöer fulla av folk? Tycker du om att gå till gymmet för att skaffa vänner, och kunna följa en träningsrutin enligt en tränares instruktioner. Dessa övningar är då bra för dig, men se till att du går igenom dem med din coach innan du börjar.

Armhävningar på en bräda med boll

Kvinna på gymmet

Studier har visat att denna övning är 30% mer effektiv än att göra vanliga situps på golvet. I denna övning använder man en bräda som sitter fast på en boll för att ge stöd åt händerna då man gör armhävningar.

Step-maskin

Detta är en unik övning som låter dig arbeta med dina sidomuskler – du måste inte göra sneda situps för att få en tonad mage. Den ger dig även bättre magstyrka och stabilitet medan den håller korsryggen hälsosam. Glöm bara inte att det är viktigt att du håller ryggen rak då du använder maskinen.

Armhävningar med gymboll

Denna övning använder sig av gymbollen och arbetar med lägre delen av magmusklerna samt sidomusklerna.

Du ligger med ansiktet nedåt på bollen, sträcker ut dina armar och har dina händer på golvet. Därefter gör du armhävningar med benen utsträckta. Denna övning hjälper dig att skydda ryggen och förbättrar balans och styrka i extremiteterna.

Knähöjningar

Kvinnor på matta

Detta är även känt som “knä till bröst”, denna övning gör en full sammandragning av dina magmuskler. Det kan vara lite svårt till en början, men genom att göra det lite i taget kommer du kunna höja dina ben alltmer efterhand. Det viktigaste är att se till att du inte lyfter din torso från golvet.

Körsbäret på tårtan – övningen som är bättre än 100 situps!

Kvinna på gymmet framför fönster

Vi skulle såklart vilja visa upp magen hos en person som gör tusentals situps per vecka. Men själva tanken att göra dem får oss att stanna till. Fitnessexperter har dock svar på allt relaterat till träningsrutiner, och olika sätt att få ut mer av denna övning, beroende på vad ditt mål är.

Detta är en “statisk övning” och innebär att man har tårna och armbågarna i golvet som sedan får bära hela kroppsvikten. Du kommer dock känna av detta mest i magen!

Med 3 repetitioner om 60 sekunder 3 dagar per vecka kommer det vara som att du har gjort nästan 1000 situps. Det är inget fel med det, eller hur? De steg du bör följa är:

  • Placera dig själv som om du skulle göra armhävningar: ansiktet ned, med dina ben och tår mot golvet.
  • Böj dina armbågar och placera dina underarmar framför ditt huvud.
  • Sänk huvudet till ca 30 cm från golvet och luta ned huvudet.

Om du har korrekt ställning kommer bara dina tår, armbågar, underarmar och händer röra vid golvet. Håll denna ställning under 1 minut. Vila sedan och upprepa igen.

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.