Multani mitti: Vilka fördelar ger denna lera till hudens hälsa?

Multani mitti är en typ av lera rik på mineraler som kan gynna hudens hälsa. Upptäck dess egenskaper och hur du använder den här.
Multani mitti: Vilka fördelar ger denna lera till hudens hälsa?
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 10 juni, 2023

Multani mitti är också känt som “Fuller’s earth” eller . Det är en typ av lera som man traditionellt använder i länder som Indien, Pakistan och Nepal. I synnerhet använder man det för att komplettera hud- och hårrengöring.

Enligt en studie publicrad i Journal of Pakistan Association of Dermatologists är detta en produkt som till stor del består av mineraler, inklusive aluminiumsilikater och magnesiumklorid. Dess sammansättning liknar den hos bentonitlera. Vill du lära dig mer om dess huvudsakliga användningsområden?

Fördelarna med multani mitti för hudens hälsa

Multani mitti är en produkt med finare textur än lera och högre vattenhalt. Den kommer ursprungligen från Pakistan och är populär som skönhetsprodukt även i andra sydasiatiska länder. Närmare bestämt så använder man den ofta vid framställning av ansiktsmasker och ansiktsbehandlingar på grund av dess fördelaktiga egenskaper för hud och hår.

Även om de vetenskapliga bevisen är begränsade gällande dess effekter på huden, finns anekdotiska bevis som visar på att det är effektivt för att förbättra hud och hår. Det minskar inte bara förekomsten av brister, utan bidrar också till att förebygga för tidiga rynkor. Låt oss ta en närmare titt på dess möjliga användningsområden.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vilken verkan har ansiktsmasker på huden?

Kontrollerar talgproduktionen

Överaktiva talgkörtlar leder till överdriven talgproduktion i huden. Som ett resultat ser hyn smutsig och glänsande ut och med tilltäppta porer. Multani mitti har sammandragande egenskaper för hudens hälsa som hjälper till att motverka detta problem.

En studie publicerad i The Open Dermatology Journal visar att denna ingrediens “absorberar” oljerester, rengör porerna och ger huden ett fräschare, friskare utseende.

Dermatitis seborreica tratada con Multani mutti.
Överdriven talg, i sin dermatitform, ligger vid kanterna av hårbotten och i kroppens veckområden.

Minskar akne

Behandlingar med denna ingrediens är inte en lösning för akne. Faktum är att det är lämpligt att konsultera en hudläkare först innan du inkluderar det i behandlingen av detta hudtillstånd. Man tror att dess sammandragande effekt kan hjälpa, men det finns inga avgörande bevis.

Både magnesiumklorid och aluminiumsilikater är förknippade med denna fördel. Deras applicering underlättar inte bara absorptionen av andra hudprodukter, utan tar också bort döda celler, eliminerar föroreningar som kvarhålls i porerna och reglerar talgproduktionen.

Fördelar med multani mitti för hudens hälsa: Effektiv exfoliering och toning

En mask gjord med multani mitti har en dubbel funktion för hudens hälsa. Å ena sidan fungerar den som en exfoliering genom att ta bort död hud, vilket underlättar förnyelseprocessen.

Samtidigt, som beskrivs i en studie i World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, är den användbar för toning. Detta beror på dess förmåga att hålla kvar fukt och främja optimalt upptag av näringsämnen. Regelbunden användning är även förknippad med förbättrad cirkulation och en uppstramande effekt.

Minskning av hudfläckar

Regelbunden applicering av denna lerprodukt är idealisk för att jämna ut hudtonen, särskilt i närvaro av fläckar. Populär litteratur kopplar det till minskningen av mörka ringar under ögonen, skydd mot solskador och en minskning av hyperpigmentering. Det finns dock inga studier som bevisar detta.

Vilka är riskerna med att använda multani mitti?

Multani mitti anses allmänt vara säker för de flesta människor. Den är även lämplig för alla hudtyper.

Det finns inga rapporter om biverkningar vid användningen av denna ingrediens som kosmetika. Du bör dock undvika inandning eftersom det kan orsaka irritation i halsen och luftvägarna.

Se också till att leran inte kommer i kontakt med ögon eller öppna sår. Hos personer med känslig hud kan det vara en utlösande faktor för irritation. Det är lämpligt att applicera en liten mängd (lapptest) på ett litet område först för att se hur huden regerar.

Hur använder man multani mitti för att förbättra hudens hälsa?

I länder som Indien ingår denna ingrediens i en mängd olika kosmetika, såsom masker, ansiktsskrubbar och dermatologiska behandlingar. Men av tradition ingår det också i många huskurer som man kan göra hemma.

1. En mask med multani mitti för toning

Det sägs att regelbunden applicering av denna mask kan minska uppkomsten av rynkor och fina linjer. Den tonar och stramar också upp huden. Skulle du vilja prova det? Här är hur.

Ingredienser

 • 20 g gelatin
 • 20 ml varmt vatten
 • 5 g multani mitti

Instruktioner

 1. Blanda gelatinet med det varma vattnet och multani mitti.
 2. När du får en klibbig pasta, massera in den på huden och låt den verka i 20 minuter.
 3. Skölj sedan med rikligt med kallt vatten.
 4. Upprepa 2 till 3 gånger i veckan.
Mascarilla de multani mitti.
Ansiktsmasker är en av de mest traditionella användningarna för denna produkt. Den kan också kombineras med andra ämnen.

2. En rengöringsmask med multani mitti

Om målet är att göra en djuprengöring av huden med denna ingrediens kan du kombinera den med andra produkter. I det här fallet ska vi komplettera den med rosenvatten.

Ingredienser

 • 20 g multani mitti
 • 15 ml rosenvatten

Instruktioner

 1. Fukta leran med rosenvattnet för att bilda en tjock pasta.
 2. Applicera behandlingen på huden med mild cirkulär massage.
 3. Låt verka i 5 till 8 minuter och skölj sedan.
 4. Använd en gång i veckan.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa:

3. En multani mitti-mask mot akne

För att minska förekomsten av akne och finnar kan du prova denna effektiva behandling. Multitani mitti absorberar överflödigt talg och minskar förekomsten av rester i porerna. Dessutom återfuktar de andra ingredienserna och hjälper till att förhindra ärrbildning.

Ingredienser

 • 15 g mandelmjöl
 • 15 g multani mitti
 • 5 droppar eterisk tea tree-olja
 • 15 ml mjölk eller vatten

Instruktioner

 1. Blanda alla ingredienser i en djup skål till en pasta.
 2. Applicera denna som en mask på önskade områden och låt den verka i 15 minuter.
 3. Skölj och avsluta med att återfukta huden med en ansiktskräm.
 4. Upprepa 3 gånger i veckan för optimalt resultat.

Vad man ska komma ihåg om multani mitti för hudens hälsa

Multani mitti är en ingrediens med liknande egenskaper som lera. Dess sammandragande förmåga bidrar till en rengöring av huden som minskar förekomsten av olja, tilltäppta porer, pormaskar och akne.

För närvarande finns det inga vetenskapliga studier som bekräftar dess effektivitet.

Bevisen på effektiviteten i hudvårdsprodukter som innehåller denna ingrediens kommer från populärlitteraturen. Och även om detta ämne vanligtvis tolereras väl, är det bäst att först applicera det på ett litet område av huden för att utesluta eventuella känslighetsreaktioner.

Så, är du nyfiken på att testa på att lägga till denna ingrediens i din skönhetsrutin?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kumar, Pramod. (2019). Short Communication Multani Mitti -Is it more than a placebo?. Journal of Pakistan Association of Dermatologists. 29. 345-348.
 • Roul A, Le CA, Gustin MP, Clavaud E, Verrier B, Pirot F, Falson F. Comparison of four different fuller’s earth formulations in skin decontamination. J Appl Toxicol. 2017 Dec;37(12):1527-1536. doi: 10.1002/jat.3506. Epub 2017 Jul 26. PMID: 28745436.
 • Saxena Pal, Rashmi & Pal, Yogendra & Wal, Pranay. (2017). In-House Preparation and Standardization of Herbal Face Pack. The Open Dermatology Journal. 11. 72-80. 10.2174/1874372201711010072.
 • Somwanshi, Sachin & Kudale, Kiran & Dolas, Ramdas & Kotade, Kiran. (2017). FORMULATION AND EVALUATION OF COSMETIC HERBAL FACE PACK FOR GLOWING SKIN. International Journal of Research in Ayurveda & Pharmacy. 8. 199-203. 10.7897/2277-4343.083199.
 • Kondej D, Sosnowski TR. Effect of clay nanoparticles on model lung surfactant: a potential marker of hazard from nanoaerosol inhalation. Environ Sci Pollut Res Int. 2016 Mar;23(5):4660-9. doi: 10.1007/s11356-015-5610-4. Epub 2015 Nov 3. PMID: 26527341; PMCID: PMC4766208.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.