Motverka svullet tandkött med 8 huskurer

Muninfektioner, dåliga hygienvanor och vissa tandbehandlingar kan leda till svullet tandkött. Lär dig om 8 naturliga huskurer för att motverka det.
Motverka svullet tandkött med 8 huskurer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Svullet tandkött är ett vanligt problem som beror på muninfektioner, dålig munhygien och vissa tandbehandlingar. Det kommer oftast med stor känslighet när man rör vid tandköttet, halitos, blödningar och uppenbara förändringar i tandköttets textur. De som har det upplever obehag, speciellt när de sväljer mat och borstar tänderna.

Även om svullet tandkött brukar försvinna av sig själv rekommenderas det alltid att man får någon form av behandling för att motverka komplikationer. Det finns som tur är flera huskurer som kan hjälpa till att motverka svullet tandkött och smärtan som kommer i anslutning till det.

I den här artikeln vill vi dela med oss av de 8 bästa huskurerna för svullet tandkött.

Kryddnejlikaolja

kryddnejlikaolja för tandköttet

Kryddnejlikaolja innehåller aktiva komponenter som verkar smärtlindrande och antiinflammatoriskt. Dess antibakteriella beståndsdelar minskar uppkomsten av bakterier som orsakar infektioner, och oljan lindrar även dålig andedräkt.

Hur man använder den:

 • Doppa en bit bomull i oljan och gnugga på området i 2 till 3 minuter.
 • Använd två gånger per dag.
 • Du kan även ha 5 droppar i varmt vatten och använda som munvatten.

Lök

Lök har antiseptiska och antimikrobiella komponenter som är effektiva för att behandla orala problem som orsakar svullet tandkött. Svavelkomponenterna, utöver antioxidanterna, lindrar smärtan och symptom som uppstår från bakterier i munnen.

Hur man använder den:

 • Skär en bit rå lök och tugga i några minuter för att lindra smärtan.
 • Du kan även tillreda lökjuice och applicera på ditt tandkött med en bit bomull.
 • Upprepa användningen för att lindra inflammationen.

Vaniljextrakt

vaniljextrakt och vaniljstänger

Vaniljextrakt har anti-inflammatoriska och smärtlindrande egenskaper som hjälper mot smärta i tänder och tandkött.

Dess applicering motverkar bakterieväxt och kontrollerar lukt.

Hur man använder det:

 • Doppa en bit bomull i vaniljextraktet och applicera direkt på det svullna tandköttet.
 • Använd upp till 4 gånger per dag för snabb lindring.

Isbitar mot svullet tandkött

Att applicera isbitar på tandköttet får nervändarna som orsakar smärtan att domna av. Det främjar även cirkulation och snabbar upp återhämtningstiden.

Hur man använder dem:

 • Linda om flera iskuber med en tunn tygbit och lägg mot kinden, nära området där du känner smärta.
 • Massera kinden i 3 minuter och använd två gånger per dag.

Citron

Lime med blad

Färsk citronjuice är en billig och effektiv kur för att lindra smärta i tänder och tandkött. De antibiotiska egenskaperna lindrar infektioner och skapar en skyddande barriär mot de bakterier som orsakar halitos.

Hur man använder den:

 • Häll lite färsk citronjuice i ett glas ljummet vatten och använd som munvatten.

Blåbärsjuice

Naturlig blåbärsjuice innehåller en blandning av kraftiga antioxidanter och antiinflammatoriska aktiva ingredienser som förbättrar munhälsan. Näringsämnena reglerar pH-värdet i din saliv och hjälper till att motverka svamp och bakterier.

Hur man använder den:

 • Drick ett halvt glas blåbärsjuice två gånger per dag.

Äpplen

Äpplen på fat

Äpplen är rika på vatten och antioxidativa substanser som, efter att man har ätit dem, tar bort matrester och bakterier från munnen. Dessa egenskaper är användbara för att minska ner svullet tandkött och neutralisera dålig andedräkt.

Hur man använder dem:

 • Skär en bit äpple och tugga efter varje huvudmåltid.
 • Om du har gingivit kan du göra det 4 eller 5 gånger om dagen.

Väteperoxid

Ett munvatten gjort på väteperoxid kan hjälpa dig att kontrollera gingivit och andra infektioner som påverkar tandköttets hälsa. Det har kraftiga antimikrobiella egenskaper som hjälper till att motverka infektioner.

Ingredienser

 • 2 matskedar väteperoxid
 • 1 dl vatten

Hur man använder det:

 • Häll några matskedar väteperoxid i 1 dl varmt vatten, blanda ordentligt och gurgla i två minuter efter att du har borstat tänderna.
 • Upprepa 2 till 3 gånger dagligen.

Välj någon av kurerna för snabb lindring från obekväm svullnad i munnen.

Om symptomen kvarstår efter några dagar, konsultera din tandläkare för att reda ut orsaken.

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Diomedi Alexis, Chacón Eiiana, Delpiano Luis, Hervé Beatrice, Jemenao M. Irene, Medel Myriam et al . Antisépticos y desinfectantes: apuntando al uso racional. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Asociadas a la Atención de Salud, Sociedad Chilena de Infectología. Rev. chil. infectol.  [Internet]. 2017  Abr [citado  2018  Oct  07] ;  34( 2 ): 156-174. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0716-10182017000200010&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182017000200010.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.