Lök- och honungskur för att förebygga håravfall

Tack vare sitt svavelinnehåll kan lök stimulera cirkulation i skalpen och främja hårtillväxt, samtidigt som den förebygger mjäll och infektioner.
Lök- och honungskur för att förebygga håravfall

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Stort håravfall och svårigheter att växa ut håret är vanliga problem. Det har bevisats att det är normalt att tappa mellan 50 och 100 hårstrån varje dag, men mängden fall som överskrider det håller på att öka. Allt tyder på att det oftast beror på näringsbrister och kontinuerlig stress som med tiden försvagar och förtunnar håret. Man kan dock nyttja denna lök- och honungskur för att motverka detta.

Problemet är inte lätt att lösa och kräver nästan alltid många försök för att få tillbaka hårets vitalitet och volym. Lyckligtvis finns det alternativa behandlingar vars ingredienser innehåller fördelaktiga näringsämnen.

Bland dessa har vi som sagt hittat en lök- och honungskur som kan förebygga håravfall.

Varför använda den här lök- och honungskur?

Lök och honung

Naturlig löksaft är bland det bästa för att förebygga håravfall och tunt hår. Det beror på det höga svavelinnehållet – ett essentiellt mineral som stimulerar cirkulationen i skalpen och hårsäckarna, vilket främjar frisk hårtillväxt.

Svavel är faktiskt en av de huvudsakliga grunderna för det kapillära systemet, eftersom det behövs för att hålla kollagen och keratin i god form. Löksaft kan dessutom kontrollera problem såsom mjäll och skalpinfektion tack vare sina antiseptiska och svampmotverkande beståndsdelar.

Då det är rikt på antioxidanter kan regelbunden användning förebygga att håret blir grått och tunt i förtid, vilket associeras med hög ålder. Man har bevisat att saften kan hjälpa till att regenerera skalpen och de kapillära fibrerna, vilket omvänder skada som orsakats av fria radikaler och gifter.

Kombinerat med fördelarna med ekologisk honung har du en komplett behandling för att bekämpa torrt och försvagat hår, och ge mer glans.

Hur man bereder lök- och honungsbehandlingen

Saft från lök

Vi rekommenderar att använda 100% ren honung för att få bra resultat, eftersom raffinerade produkter inte har samma näringsämnen. Ett annat alternativ är att tillsätta en E-vitaminkapsel, speciellt om ditt håravfallsproblem kommer med förändringar i skalpen.

Ingredienser

 • 2 lökar
 • 4 skedar ren honung
 • 1 E-vitaminkapsel (valfritt)
 • 1 lufttät burk

Instruktioner

 • Skala och skiva löken innan du lägger den i mixern.
 • Mixa i några sekunder tills du får en saftig blandning.
 • Häll i glasburken tillsammans med honungen.
 • Om du vill kan du lägga i en E-vitaminkapsel.
 • Stäng locket tajt och låt stå på en mörk plats i 48 timmar.
 • Efter det använder du en sil för att ta bort bitarna av lök.

Applicering

 • Separera ditt hår och gnugga in salvan med varsamma, masserande rörelser.
 • Se till att täcka hela skalpen, speciellt där håret börjat bli tunt.
 • Täck huvudet med en duschmössa och låt sitta i två timmar, varpå du tvättar med ditt vanliga schampo.
 • Doften av lök kan vara lite stark, men den kommer försvinna när håret torkar.
 • Upprepa behandlingen minst tre gånger per vecka, även om det är bäst att göra det varje dag.
 • Kom ihåg att behandlingen kan förebygga håravfall, men att det inte kommer att märkas på en gång. Du måste därför fortsätta använda den i flera månader.

Vi rekommenderar även att du läser: Rakt hår med naturliga ingredienser från köket

Råd för bättre resultat?

Hår som faller ur

För att komplettera bruket av denna honungskur är det viktigt att förbättra dina kostvanor och dricka mer vattenInkludera fler proteinkällor, antioxidanter, vitaminer och mineraler i din kost.

Samtidigt ska du noggrant läsa etiketterna på hårprodukterna du använder och se till att deras kemiska beståndsdelar inte är skadliga för ditt hår. Du kanske inte ger det särskilt stor uppmärksamhet, men problemet med håravfall kan vara resultatet av produkter som inte är lämpliga för ditt hår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sharquie, K. E., & Al-Obaidi, H. K. (2002). Onion juice (Allium cepa L.), a new topical treatment for alopecia areata. Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1346-8138.2002.tb00277.x
 • Singh, M. P., Chourasia, H. R., Agarwal, M., Malhotra, A., Sharma, M., Sharma, D., & Khan, S. (2012). Honey as complementary medicine – A review. International Journal of Pharma and Bio Sciences.
 • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12058

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.