Motverka arteriell blockering med dessa 7 livsmedel

Om du äter dessa livsmedel på en regelbunden basis, säkerställer du att din kost innehåller näringsämnen som förhindrar arteriell blockering. De hjälper nämligen till att bryta ner kolesterol.
Motverka arteriell blockering med dessa 7 livsmedel

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns vissa livsmedel som är speciellt bra för att motverka arteriell blockering i och med att de rensar bort gifter, kolesterol och annat avfall som kan ackumuleras och blockera artärerna.

Dåliga vanor – särskilt dåliga matvanor – gör att antalet individer som drabbas av hjärtkärlsjukdomar ökar väsentligt.

Trots årtionden av varningar fortsätter tusentals människor att äta för mycket fett och socker och ignorera vad det gör mot kroppen.

Besvär som högt blodtryck, arteriell blockering och hjärtsvikt är alla resultaten av ohälsosamma vanor. Med tiden påverkar dessa vanor hälsan hos cirkulationssystemet och hjärtat.

Därför är det absolut nödvändigt att se till att äta en bra kost, som innehåller alla livsmedelsgrupper, och äta mer av livsmedel som är bra för artärerna och hjärtat.

Nedan vill vi dela 7 hälsosamma alternativ. Läs vidare för att lära dig mer om vilka livsmedel som är bra att äta för att motverka arteriell blockering.

1. Havregryn kan motverka arteriell blockering 

Havregryn är bra för att motverka arteriell blockering

Havregryn är ett lågkalorilivsmedel med högt fiberinnehåll som hjälper till att eliminera kolesterol och gifter från dina artärväggar.

Regelbunden konsumtion av havregryn gör att partiklarna som utgör kolesterol bryts sönder, vilket underlättar avlägsnande genom blodet.

Detta, tillsammans med alla havregrynens antioxidanter, skapar god blodcirkulation och minskar risken för kroniska kardiovaskulära sjukdomar.

Förslag

 • Ät 1 ½ dl havregryn till frukost.
 • Tillsätt havregryn till dina smoothies.
 • Tillsätt havregryn när du bakar kakor eller andra bakverk.
 • Gör din egen havremjölk och drick det flera gånger om dagen.

2. Motverka arteriell blockering med tranbär

Kända för att vara en viktig källa till antioxidanter, är tranbär ett hälsosamt sätt att förbättra din hjärt- och kärlhälsa och motverka arteriell blockering.

Dessa näringsämnen hjälper till att bryta ner kolesterol och triglycerider, vilket minskar risken för arteriell härdning och blockering.

Dess fiberinnehåll hjälper till att förhindra att fett absorberas i tarmarna och gör att blodet flödar lättare i dina ådror.

Förslag

 • Drick 2 dl tranbärsjuice minst 3 gånger i veckan.
 • Tillsätt tranbär i dina sallader och smoothies.

3. Chiafrön

Chiafrön motverkar högt kolesterol

Chiafrön, rika på omega-3, är ett mycket nyttigt livsmedel för människor som är bekymrade över sin kärl- och cirkulationshälsa.

De har blivit populära på senare tid på grund av deras förmåga att hjälpa till med viktminskning, men regelbunden konsumtion av chiafrön bidrar också till att motverka högt kolesterol och triglycerider.

Förslag

 • Strö en matsked (10 g) chiafrön i dina smoothies och juicer, eller över dina sallader.
 • Blötlägg dem i vatten och drick vätskan 2 till 3 gånger om dagen.

4. Fet fisk

Fet fisk innehåller också mycket omega-3-fettsyror och antioxidanter, vilket hjälper till att avlägsna plack och lipider som skadar artärerna.

Deras egenskaper underlättar för god cirkulationshälsa.

Några av de rekommenderade fiskarna är:

 • Lax
 • Makrill
 • Torsk
 • Tonfisk
 • Sardiner

Förslag

 • Ät 2 till 3 portioner fet fisk i veckan.
 • Lägg till fisk till dina grönsaksrätter.

5. Avokado

Ät avokado och rensa dina artärer

Avokado har antiinflammatoriska egenskaper och innehåller antioxidanter som minskar arteriell härdning och blockeringar, när de konsumeras i måttlig utsträckning.

De är en av de bästa källorna till nyttiga fettsyror och E-vitamin, ämnen som är nödvändiga för att rensa dina artärer, och som hjälper till att motverka arteriell blockering.

Förslag

 • Ät en liten avokado om dagen.
 • Ät avokado som tillägg till din frukost, dina smoothies eller en soppa.

6. Sparris

Sparris innehåller mer fiber än många grönsaker och är därför ett utmärkt livsmedel för att motverka arteriell blockering.

Den innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter som arbetar tillsammans för att sänka nivåerna av dåligt kolesterol såväl som blodtrycket.

Tack vare dess diuretiska effekt, hjälper den dessutom till att avlägsna ansamlade vattenmängder i kroppen.

Förslag

 • Ångkoka sparris och ät tillsammans med din lunch.
 • Tycker du om det, kan du grilla den med lite olivolja.

7. Tomater

Tomater innehåller lykopen

Tomater är också fiberrika grönsaker och innehåller ett ämne som heter lykopen, som absorberas av kroppen och hjälper den att rensa artärerna. Detta motverkar att plack och kolesterol byggs upp.

Denna kalorifattiga grönsak gör ett bra jobb med att rengöra blodet och minska inflammation.

Förslag

 • Drick 2 dl tomatjuice det första du gör på morgonen minst 3 gånger i veckan.
 • Tillsätt tomater i dina soppor, smoothies och sallader.

Hur ofta äter du dessa livsmedel? Nu när du vet hur bra de är för dina artärer, se till att äta dem oftare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.