Motorisk utveckling hos bebisar: månatlig utvärdering
Motorisk utveckling hos bebisar är vanligtvis rudimentär i början, men blir allt mer intensiv och sofistikerad i takt med att tiden går. Under det första året sker förändringar nästan dagligen.
Givetvis har varje barn sin egen rytm. Milstolparna för motorisk utveckling hos barn som vi listar nedan är dock ett bra verktyg för att utvärdera ditt barn när det växer och se om det finns något du kan hjälpa med.
Motorisk utveckling hos bebisar: det första året
Den motoriska utvecklingen hos en bebis är en väldigt viktig indikator på möjliga problem med dess hjärna. Noter att motoriken inkluderar grovmotorik (armar och ben) såväl som finmotorik (koordination).
De som spenderar mer tid med att ta hand om bebisen kommer ha lättare att lägga märke till milstolparna den når. Om din småtting är i detta skede kanske du kan föra anteckningar eller dagbok.
Härnäst ska vi ta en titt på vad man kan förvänta sig rent motoriskt under de första månaderna av bebisens liv.
Motorisk utveckling: månad 1
I början är barnets armar och ben böjda när det ligger på rygg. När det ligger på magen kan det dock göra “krypande” rörelser och till och med lyfta huvudet i några sekunder.
Vid detta skede kommer huvudet falla bakåt om du sätter barnet upp, så se till att ge det stöd. Samtidigt förblir händerna knutna merparten av tiden, med tummen innanför resten av fingrarna.
När någon vidrör handflatan så griper den tag i handen eller föremålet.
Motorisk utveckling: månad 2
Motorisk utveckling hos bebisar leder i detta skede till att de kan hålla upp huvudet och försöka lyfta kroppen när de ligger på mage.
De kommer röra på ben och armar försiktigare när de ligger på rygg. Händerna kommer kunna förbli öppna längre.
Motorisk utveckling: månad 3
Vid den tredje månaden kan de flesta bebisar ligga på magen och vila på underarmarna samtidigt som de höjer på huvudet runt 40-90 grader. Låren är nu utsträckta.
När de ligger på ryggen kan de titta på sina kroppsdelar, ta tag i sina egna händer och testa hälarna mot underlaget. När du håller dem så sitter de med rakare rygg.
De kommer även ta tag i och skaka allt du ger dem, och händerna förblir öppna under längre perioder.
Motorisk utveckling: månad 4
Nu kan bebisen hålla huvudet uppe utan stöd. Den kan även skjuta ifrån med benen när fötterna är på en stabil yta. Vid den fjärde månaden kan de flesta bebisar sträcka sig efter och vidröra leksaker som hänger ovanför dem.
De kan även sätta händerna i munnen. När barnet ligger på mage kommer det lyfta kroppen och vila på armbågarna, och kan även rulla över på rygg.
Motorisk utveckling: månad 5
Vid detta skede i utvecklingen kan en bebis vila på händerna och lyfta överkroppen nästan helt. När den ligger på rygg kan den röra på benen i en trampande rörelse.
Nu kan den sitta ned om man håller den i händerna, och den deltar aktivt i denna manöver. När du håller den under armhålorna och ställer den upp kan den stödja sig själv på fötterna och skjuter ifrån.
Nu kan den ta tag i föremål med händerna som den vill. Vidare kan den föra saker från ena handen till den andra.
Motorisk utveckling: månad 6
Under den sjätte månaden kan bebisen rulla åt båda sidorna när den ligger ned samt gå från mage till rygg och vice versa.
Den kan även börja sitta utan hjälp i några sekunder. När den befinner sig i en krypposition kommer den gunga fram och tillbaka eller till och med försöka krypa.
Vidare kan du märka att den nu kan hålla saker i båda händerna och för allting mot munnen.
Motorisk utveckling: månad 7
Det är vanligt att bebisar som ligger på rygg tar tag i fötterna och suger på tårna. De kan sitta utan stöd och kan sträcka händerna framåt för att stödja sig eller plocka upp saker.
När de hålls i armhålorna försöker de aktivt hoppa. De kan enkelt överföra saker från ena handen till den andra, och de kan även hålla föremål mellan tummen och lillfingret. De kan släppa och kasta föremål.
Motorisk utveckling: månad 8
Vid det här laget kan bebisen sitta själv och utan stöd. Den kan även rotera och ta sig till kryppositionen på egen hand.
Här börjar de njuta av det enkla nöjet att kasta saker. När de har föremål i båda händerna och du erbjuder ett tredje, kan de släppa det ena för att ta det nya.
Vidare kan de börja mumsa på mat från händerna utan hjälp.
Motorisk utveckling: månad 9
Under den nionde månaden kan bebisen börja stå upp medan den håller i sig.
När du sätter den i en krypposition kan den röra på sig, och vissa kan till och med börja krypa. Den kan nu greppa saker mellan pekfingret och basen av tummen. Den kan även sträcka ut och ge föremål.
Nu börjar den testa sin styrka och musikalitet genom att slå föremål mot varandra.
Motorisk utveckling: månad 10
Nu är bebisen ett proffs på att krypa och kan stödja sig själv på händer och knän. Den gillar förmodligen att stå upp och försöker gå genom att hålla i sig i stabila ytor.
De kan även ta tag i pipmuggar och dricka på egen hand samt hålla föremål mellan topparna av pekfingret och tummen. De kan plocka upp föremål från lådor och lägga tillbaka dem.
Motorisk utveckling: månad 11
Vid den elfte månaden börjar barn ofta krypa genom att stödja sig på endast händer och fötter. Många tar även sina första steg medan de stödjer sig själva på möbler.
Bebisen kan gå om en vuxen håller den i händerna, och den kan nu peka med pekfingret. Den gillar även att sätta fingrarna i hål skrymslen.
Den kan nu kasta något så att en annan kan fånga det. Den kan även hålla i en sked och föra den mot munnen, även om rörelsen inte är särskilt precis.
Bebisen kan nu klappa händerna.
Motorisk utveckling: månad 12
Här kan barnet vanligtvis gå om det hålls i handen, och ofta kan det ta sina första steg utan att det lutar sig mot något.
Det kan även böja sig ned för att plocka upp föremål såväl som att njuta av att plocka i och ur saker från lådor. Med hjälp av tummen och pekfingret kan det plocka upp små saker individuellt.
Det kan även leka med klossar och dylikt som passar i hål om du visar hur man gör. I detta skede kan barnet även ta av sig strumporna och försöka sätta på dem igen.
Avslutande tankar
Kom ihåg att utvecklingen för varje bebis skiljer sig och att om din bebis inte når dessa milstolpar under månaden ifråga, kommer den förmodligen göra det inom en månad eller två.
Motorisk utveckling hos bebisar går väldigt fort under det första levnadsåret, och varje bebis kommer genomgå denna process på sitt eget sätt.
Det viktiga är att du är uppmärksam och talar med din barnläkare om något inte verkar normalt. Med det sagt ska man inte oroa sig och heller inte jämföra för mycket med andra barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Magallón S, Narbona J, Crespo-Eguílaz N. Acquisition of Motor and Cognitive Skills through Repetition in Typically Developing Children. PLoS One. 2016;11(7):e0158684. Published 2016 Jul 6. doi:10.1371/journal.pone.0158684
- Borba, L. S. de, Pereira, K. R. G., & Valentini, N. C. (2017). MOTOR AND COGNITIVE DEVELOPMENT PREDICTORS OF INFANTS OF ADOLESCENTS AND ADULTS MOTHERS. Journal of Physical Education. https://doi.org/10.4025/jphyseduc.v28i1.2811
- Sampallo Pedroza, R. M., Cardona Lopez, L. F., & Ramirez Gomez, K. E. (2015). Description of oral-motor development from birth to six years of age. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v62n4.45211