Minska din köttkonsumtion med dessa fem strategier
Många människor försöker minska sitt intag av kött, något som särskilt skett under de senaste åren. De gör det antingen av hälsoskäl, för miljöns skull, på grund av personliga preferenser eller för att de är emot behandlingen av djur i jordbruket. Men många vet inte hur man gör det på ett sunt och säkert sätt. Har du också funderat på att minska din köttkonsumtion?
Att minska din köttkonsumtion kan minska risken för högt blodtryck, hyperkolesterolemi och problem med urinsyra. Men för människor som inte är vana vid denna nya, köttfria livsstil kan det också vara en mycket radikal förändring att ta ett sådant steg alltför plötsligt. Därför ska vi idag rekommendera fem beprövade strategier som hjälper dig att gradvis börja äta mindre kött. Dessa kommer att göra det lättare för dig att framgångsrikt anta nya matvanor.
Strategier för att minska din köttkonsumtion
1. Tänk på att kött inte är nödvändigt för din hälsa.
Det finns en utbredd myt att kött är viktigt för att upprätthålla din allmänna hälsa. Detta är emellertid en myt. Det finns nämligen en mängd olika livsmedel som kan ge oss de näringsämnen som krävs för att täcka våra näringsbehov.
För en framgångsrik minskning av din köttkonsumtion är det en god idé att börja med att minska antalet tillfällen då du äter kött. Du bör också tänka på att minska ner på storleken på de portioner du äter. Och kom ihåg att kött inte bara är nötkött, fläskkött och fågel, utan också:
- Korv
- Charkuterivaror och bearbetat kött från delikatessdisken
- Pastejer
2. Grönsaker och baljväxter är dina bästa vänner.
Detta är ett grundläggande faktum som du bör vara klar över. Nämligen att samtidigt som du minskar din köttkonsumtion, måste du öka ditt intag av andra livsmedel. Detta är för att du ska kunna ersätta det näringsbidrag som köttet tillfört till din kost.
Denna ökning måste vara i form av grönsaker som ger dig allt järn och alla proteiner som din kropp behöver. Så du kan till exempel öka mängden linser du äter, eftersom detta är en bra källa till protein, fiber, vitamin B, mineraler och järn. Men det finns också andra bra livsmedel, som bönor, sojabönor och hela korn som ris, havre och vete. Låt dessa ta upp större plats i din kost.
3. Minska din köttkonsumtion genom att planera din veckohandling.
En ganska enkel strategi, som du lätt kan genomföra för att minska din köttkonsumtion, är att sluta köpa kött. När allt kommer omkring kan du inte äta kött om du inte har det hemma! Så försök att lägga ner mer grönsaker, frukt och baljväxter i varukorgen när du gör din veckohandling. Du kommer att bli förvånad över de många växtbaserade livsmedel du kan hitta i din lokala stormarknad samt det stora utbudet av rätter du kan laga med dem.
4. Minska din köttkonsumtion ett steg i taget.
Som vi nämnde ovan är det en bra metod att du gradvis minskar mängden kött för att effektivt nå ditt mål. För att göra det kan du börja med att:
- Sluta äta köttprodukter till frukost.
- Äta grönsaker flera gånger i veckan för att ersätta korv och andra animaliska produkter. Sallader, omeletter och grönsaksgrytor är också bra alternativ.
- Testa nya recept utan kött. För när du upptäcker alla alternativ som finns där ute kommer du att bli mycket mer motiverad att minska din köttförbrukning.
Om du vill minska din köttförbrukning av hälsoskäl är den bästa strategin att välja magra korvar och magert kött, som kalkon och kyckling. Eller vill du minska din köttkonsumtion på grund av att du planerar att bli vegetarian eller vegan? Du vill du förstås helt ta bort allt som innehåller kött eller animaliska produkter. I vilket fall som helst är det alltid lättare att göra gradvisa förändringar för din kropp. Detta gör att du lättare kan ta till dig kostförändringarna permanent.
5. Minska din köttkonsumtion genom att äta fisk istället för kött.
Om du är en av de som vill sluta äta kött av hälsoskäl och inte tänker dig en helvegetarisk kost, är det ett bra alternativ att bara lägga till mer fisk till dina måltider. Detta är en utmärkt ersättning för andra typer av kött i de flesta rätter.
Till exempel är fet fisk en utmärkt källa till omega-3-fettsyror och andra nyttiga fetter. Det är av den anledningen som det är en bra ersättning för annat kött. Även annan fisk som havsabborre, havsbrax och kummel är magra och mycket hälsosamma för din kropp.
Slutsats
Avslutningsvis, om du vill ändra dina matvanor och minska din köttkonsumtion, kom ihåg att du måste låta din kropp anpassa sig till alla förändringar och att du därför bör göra det gradvis. Men när du äntligen har slutat att äta kött, kommer du säkerligen att märka resultaten och känna dig mycket bättre!
Tack för din uppmärksamhet!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Link, R., MS, & RD. Dieta vegetariana: Guía para principiantes y plan de comidas. Healthline. (2021, May 12). https://www.healthline.com/health/es/dieta-vegetariana
- Shahidi F., Ambigaipalan P. Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
- Sotos Prieto M., Guillen M., Sorlí J. V., Asensio E. Mª, Gillem Sáiz P., González J. I. et al . Consumo de carne y pescado en población mediterránea española de edad avanzada y alto riesgo cardiovascular. Nutr. Hosp. [Internet]. 2011 Oct [citado 2022 Nov 23] ; 26( 5 ): 1033-1040. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000500017&lng=es.
- Zhao Z., Yin Z., Zhao Q. Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.